sobota, 3 marca 2012

zapiekanka z uszkami tortellini

Składniki

1 op. pierożków tortelini (ja uzywam mrożonych uszek z mięsem )  ok 400g
3-4 ogórki konserwowe
3 średnie cebule
ok 10 dag kiełbasy węgierskiej (w zastępstwie można dać salami)
15 dag szynki konserwowej
3-4 duże ząbki czosnku
3/4 l śmietanki 30%
1 żółtko
20-25 dag sera żółtego najl. gouda
łyżka margaryny
przyprawy: do kuchni włoskiej z Kamisa, zioła prowansalskie, oregano, papryka słodka, pieprz biały



Przygotowanie

Pierożki ugotować 2-3 minuty krócej niż na opakowaniu.
Odcedzic.
Pokroić cebulę w pióra, podsmażyć 10 minut na margarynie, podlać wodą i jak wyparuje dodać do cebuli pokrojone w cieńkie paseczki szynkę i kiełbasę.Podsmażać razem 10 minut na wolnym ogniu.
Następnie do cebuli dodać ogórki pokrojone w kostkę. Wymieszać z przyparwami : 1 łyżka oregano, 1 łyżka ziół prowans. 1 łyżka przypr.włoskiej, łyżeczką papryki i pieprzem.
Całość połączyć z uszkami.
Ser zetrzeć na grubej tarce. Troszkę sera (garść) wymieszać z uszkami, tak aby ser łączył składniki. Potem wlać sos łyżką.
Śmietankę połączyć z żółtkiem i wycisnąć do niej czosnek oraz dać do niej jeszcze 2 łyżki przyprawy włoskiej. Wymieszać i wlać na uszka.
Na wierzch zetrzeć reszte sera.

Zapiekanka jest PYSZNA
polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz