niedziela, 18 marca 2012

Najlepsze faworki pod słońcem

Składniki

35 dkg mąki1 łyżka masła3 żółtka1 jajko7 łyzek śmietany1 łyżka spirytusu lub octu2 kostki smalcu do smazeniacukier puder do posypania



Przygotowanie

Wszystkie podane składniki zmieszac i zagniesc z nich ciasto.odstawic ciasto na pol godziny do lodowki, pozniej po kawalku rozwalkowywac ciasto na cienki placek, potem nozem zrobic paski o szerokosci ok4 cm i dl ok 10cm.na srodku kazdego paska zrobic nozem dziurke.przekladac przez ta dziurke jeden koniec kazdego paska.ukladac na goracym tluszczu do wyplyniecia.polozyc (zeby odsaczyly sie z tluszczu)najlepiej na papier toaletowy, kartke, albo papier pergaminowy.potem posypac cukrem pudrem i gotowe:Dpalce lizac

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz