sobota, 17 marca 2012

Sałatka z kuskus i awokado a la taboule

Składniki

ok. 20 dag kaszy kuskus1 duże awokado3 srednie pomidory1 mały zielony ogórek1 spora cebula1 pęczek natkisól, pieprzoliwasok z cytryny



Przygotowanie

Kaszę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu tzn. zalewamy wrzącą wodą tak żeby woda przykrywała kaszę na ok. 1 cm. Gdy napęczniej mieszamy widelcem.Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Ważne, żeby awokado było miękkie i dojrzałe, ale nie brązowe w środku. W sklepach najczęściej do kupienia są awokado twarde jak kamień ale wystarczy zostawić je na kilka dni w ciemnym miejscu (np. kuchennej szafce).Natkę i cebulę drobno siekamy. Ze sparzonych we wrzątku pomidorów zdejmójemy skórę, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ kroimy w małą kostkę. Tak samo kroimy obranego ogórka.Warzywa mieszamy z kaszą, dodajemy oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.S M A C Z N E G O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz