poniedziałek, 5 marca 2012

Pomarańczowe muffinki

Składniki


 

suche:

2 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli.

mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki (ok. 3 łyżki) stopionego masła
1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
1/4 szklanki soku z pomarańczy



Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Foremki wysmarować masłem.
W jednej misce wymieszać składniki suche.
W drugiej ubić składniki mokre.
Wlać płynne składniki do suchych.
Wymieszać tylko do nawilżenia suchych składników.
Wypełnić foremki (10-12)) i piec ok. 20 minut.
   
         

Można polukrować (sok z pomarańczy+cukier puder)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz