piątek, 9 marca 2012

Ciasto kokosowe

Składniki

Na ciasto:


0.5 kostki margaryny


1 szklanka cukru pudru


3 jajka


1 szklanka wiórków kokosowych


1.5 szklanki mąki


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 szklanka gęstej śmietany 18%


5 łyżek mleka


 


Na lukier:


0.5 szklanki wiórków kokosowych


0.75 szklanki cukru pudru


sok z cytryny





Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksować.

Mąkę połączyć z proszkiem, a mleko ze śmietaną.

Do masy dodawać na przemian mąkę z proszkiem i mleko ze śmietaną, po każdej porcji zamieszać.

Do masy dodać wiórki.

Wylać na natłuszczoną blachę i piec 40-45 minut w 170oC. Zostawić do ostygnięcia.

 

Przygotować lukier ucierając cukier z sokiem cytrynowym i dodając wiórki. Rozprowadzić na zimnym cieście.

 

Lukier jest kwaśny, jeżeli komuś takie połączenie przeszkadza, sok zastąpić mlekiem.

Przepis z gazety.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz