Składniki
Na ciasto:
0.5 kostki margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1 szklanka wiórków kokosowych
1.5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka gęstej śmietany 18%
5 łyżek mleka
Na lukier:
0.5 szklanki wiórków kokosowych
0.75 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
Przygotowanie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksować.
Mąkę połączyć z proszkiem, a mleko ze śmietaną.
Do masy dodawać na przemian mąkę z proszkiem i mleko ze śmietaną, po każdej porcji zamieszać.
Do masy dodać wiórki.
Wylać na natłuszczoną blachę i piec 40-45 minut w 170oC. Zostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier ucierając cukier z sokiem cytrynowym i dodając wiórki. Rozprowadzić na zimnym cieście.
Lukier jest kwaśny, jeżeli komuś takie połączenie przeszkadza, sok zastąpić mlekiem.
Przepis z gazety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz