wtorek, 6 marca 2012

Wiedeńska zupa ziemniaczana Makłowicza

Składniki

4 duże ziemniaki
1,5 l bulionu wołowego
1 marchewka
0,5 małego selera
4 suszone prawdziwki
100 g wędzonego boczku
2 cebule
2 łyżki masła
0,25 szklanki śmietany
1 ząbek czosnku
szczypta majeranku
pęczek szczypiorku
2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz



Przygotowanie

W garnku rozgrzać sklarowane masło i obsmażać na nim, przez 2 – 3 minuty chudy bekon. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler korzeniowy. Wsypać nieco mąki, mieszać ok. 1 minuty i wlać wodę z drobno posiekanymi prawdziwkami, które uprzednio zalano wrzącą wodą. Mieszając, wlać mocny bulion wołowy, zagotować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wsypać roztarty w dłoniach majeranek. Po 10 minutach wlać osoloną, zahartowaną kwaśną śmietanę. Dodać odrobinę octu winnego, posypać posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz