poniedziałek, 12 marca 2012

Kartofelki marcepanowe

Składniki

30 dag migdałów
30 dag cukru pudru
3 łyżki rumu albo amaretto
kakao
obrane migdały





Przygotowanie

30 dag migdałów zalać wrzątkiem i zostawić na minutę. Po tym czasie skórka powinna dać się zdjąć bez problemu.
Obrane migdały zmielić, dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i alkoholem, chwilę ucierać w garnuszku łyżką albo drewnianą pałką.
Masę ustawić na małym ogniu i dalej ucierać aż w postaci dość jednolitej bryłki zacznie odstawać od ścianek rondelka. Wtedy przełożyć ją na wilgotną lnianą ściereczkę, zawinąć i zostawić w spokoju na ok. 1 dobę.
Po upływie tego czasu masę zagnieść, urywać małe kawałki i formować nieduże kuleczki, wkładając w środek każdej obranego migdała. Gotowe kuleczki obtaczać w kakao.
Można je wkładać w malutkie foremki muffinkowe i użyć jako słodkiego prezentu.
Kartofelki te są dość drogimi ciasteczkami ze względu na cenę migdałów, ale naprawdę warto je zrobić. To marcepan z prawdziwego zdarzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz