piątek, 30 marca 2012

Kokosowa kremóweczka na krakersach by Grzankos

Składniki



2 duże paczki krakersów
1 litr mleka
250g margaryny
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 duże jajko
2 paczki cukru waniliowego
2 "Śnieżki"
1 opakowanie "Śmietan-fix"
1 opakowanie wiórek kokosowych
1 opakowanie płatków migdałowych
łyżka cukru
łyżka masła

blaszka ok.24/30




Przygotowanie

Dno blachy wykładamy krakersami.
2 szklanki mleka zagotowujemy z margaryną i cukrem oraz paczką cukru waniliowego.
W szklance mleka rozrabiamy mąkę z jajkiem-masę wlewamy do gorącego mleka cały czas miksując do uzyskania budyniowego kremu.
Do powstałego,gorącego kremu dodajemy dużą garść kokosu i płatki migdałowe,mieszamy.
Ciepłą masę wylewamy na krakersy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
Szklankę zimnego mleka ubijamy na sztywno z "Śnieżkami" i "Śmietan-fix"-wykładamy na krakersy.
Pozostałe wiórki prażymy na patelni na łyżce masła wraz z łyżką cukru i paczką cukru waniliowego-aż do uzyskania złotego kolorku.
Przestudzoną posypką posypujemy wierzch ciasta.
Całość wstawiamy do lodówki-oczywiście najlepiej na calutką noc;)

Przepis jest jedną z wariacji powstałych po przetestowaniu kilku rafaello,kremówek,karpatek i innych ciast na krakersach bądź herbatnikach:)
Ciacho jest prze-pysz-ne!
Smacznego:*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz