Składniki
Mięso:
2 podwójne piersi z kurczaka
przyprawa do gyrosa
4 łyżki oleju
Ziemniaki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka bułki tartej
100 g sera żółtego
torebka foliowa
Surówka:
biała rzodkiew
por
2 jabłka
sok z cytryny
3 łyżki majonezu
po pół łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie
Mięso:
Pokroić w kostkę. Opruszyć przyprawą. Usmażyć na oleju. [ok. 15 minut]
Ziemniaki:
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w ćwiartki. Resztę składników wymieszaj i wraz z ziemniakami przełóż do torebki. Potrząsając zamkniętą torebką, wymieszaj. Wyjmij z torebki, przełóż do naczynia żaroodpornego, zapiekaj w 200 stopniach ok. 70 minut. Surówka:
Rzodkiew i jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora umyj, odetnij zieloną cześć i pokrój w półplasterki. Skrop sokiem. Przyprawy wymieszaj z majonezem. Dodaj do surówki. Odstaw na godzinę do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz