poniedziałek, 19 marca 2012

Kremówka z dyni

Składniki

1,60 kg obranej dyni
10 dkg margaryny lub masła
30 dkg cukru
10 dkg mąki
20 dkg mąki kukurydzianej
8 jaj
2 łyżki miodu
150 ml kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z małej pomarańczy
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
aromat pomarańczowy




Przygotowanie

Obraną i pokrojoną dynię zalewamy sokiem z pomarańczy i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Kiedy będzie już miękka, lekko odparowujemy i miksujemy na jednolitą masę (już nie gotujemy ). Do ciepłej dodajemy cukier, miód, tłuszcz, skórkę z pomarańczy. Kiedy przestygnie, dodajemy jajka ubite lekko ze śmietanką, mieszamy, na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i aromat, dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach ok. 35/25 cm.
Połowa składników wystarczy na tortownicę.
Pieczemy 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 minut bez uchylania drzwiczek. Po tym czasie koniecznie uchylamy drzwiczki, bo ciasto musi odparować. Lekko opada. Dokładnie studzimy, najlepiej w lodówce, aby dobrze się kroiło.
Ciasto przypomina kremówkę lub sernik, dynia nie jest wyczuwalna.
Ciasto jest pyszne. Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz