wtorek, 27 marca 2012

Wątróbka wieprzowa dla początkujących Różyczki

Składniki


1 kg wątróbki wieprzowej
6 dużych cebul
mąka pszenna do panierki
listek laurowy
sól
szczypta cukru
pieprz
olej do smażenia
1/2 szklanki wody



Przygotowanie

Wątróbkę umyć odsączyć na sitku,wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,pokroić w kawałki,posiekać leciutko nożem po wierzchu.

Każdy kawałek posypać pieprzem ziołowym lub prawdziwym,obtoczyć w mące,smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju na złoty kolor.(nie solić)

Następnie obrać cebulę,pokroić w talarki,lekko posolić,dodać cukier,usmażyć na patelni na odrobinie oleju.

Do usmażonej cebuli,dodać listek laurowy,1/2 szklanki wody i wszystko wymieszać.
Na wierzch ułożyć usmażoną wątróbkę,przykryć pokrywką i dusić na malutkim ogniu 8-10 min.

Podawać z ziemniaczkami lub chlebem.solimy na talerzu.
Smacznego.
Wątróbka tak zrobiona smakuje wybornie,polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz