wtorek, 22 listopada 2011

Zupa curry z soczewicą

Składniki


0,75 kg piersi z kurczaka (mogą być udka)
2 papryki (żółta i czerwona)
pęczek selera naciowego
3 cebule (biała i czerwona)
2 papryczki chili
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka 1/2 selera por)
2 ząbki czosnku
0,8 kg ziemniaków
15-20 dag soczewicy
natka pietruszki
2 łyż masła
2 łyżeczki cyrry
vegeta
pieprz (ewentualnie)




Przygotowanie

Kurczaka umyć i oczyścić z błon. Włożyć do garnka, zalać wodą i dodać vegetę (jednak polecam kostkę rosołową - wołową). Gotować ok. 30 min, dodać obraną włoszczyznę (oprócz pora). Gotować do miekkości. Mięso i warzywa wyjąć do ostygnięcia, następnie pokrić (mięso w kostkę, a marchew i pietruszkę w półtalarki).

Seler naciowy oczyścić i umyć. Liście oddzielić a łodygi pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w ółtalarki. Paprykę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek i chili posiekać.

Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy zeszklić cebulę, dodać paprykę, chili i czosnek. Posypać curry i odrobiną vegety. W tym czasie do wywaru mięsnego włożyć seler naciowy i gotować chwilkę. Następnie dodać ziemniaki i soczewicę. Gdy wszystko będzie miekkie dodać usmażone warzywa. Zagotować i doprawić do smaku

Całość posypać posiekaną natką i listkami selera.

                       Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz