piątek, 25 listopada 2011

Czekoladowa Pavlova

Składniki

6 białek,
300 g cukru,
szczypta soli,
3 łyżki kakao,
100 g gorzkiej czekolady (70%).
1 łyżeczka octu balsamicznego,
500 ml śmietany 30%,
łyżka cukru pudru,
maliny,
łyżka masła,
3 łyżki przegotowanej wody



Przygotowanie

Chrupiąca i ciągnąca się beza w połączeniu z puszystością bitej śmietany i niebiańskimi malinami, polana rozkoszną czekoladą...

Ubijamy na sztywno białka, dodając po trochu cukier oraz szczyptę soli. Następnie dodajemy do nich ocet i kakao, niedbale mieszając. Tak ubite białka wykładamy na papier do pieczenia, formując okrągły spód, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Natychmiast przykręcamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę przez godzinę i studzimy. Na bezę kładziemy ubitą śmietanę (z cukrem pudrem) oraz maliny. Wszystko polewamy polewą czekoladową (czekolada rozpuszczona z masłem i wodą w wodnej kąpieli). "Tort" wkładamy do lodówki na min. godzinę.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz