poniedziałek, 21 listopada 2011

Serducha walentynkowe

Składniki

150 ml wody70g margarynyok.80dag cukru pudru1 szklanka mąkiolejek cytrynowykwasek cytrynowy (ok. 1 łyżeczka)barwnik spożywczy w płynie czerwony Schwartau1 łyżeczka kakaodużo cierpliwości        



Przygotowanie

 Do rondelka wlać wodę, włożyć pokrojoną margarynę. Zagotować. Do gotującego się płynu wsypać powoli mąkę intensywnie mieszając i rozcierając, aby nie powstały grudki, tylko jedna wielka klucha. Wyłożyć na talerz, rozpłaszczyć, przestudzić.
Wystudzoną masę zagniatać dodając cukier puder, olejek i kwasek cytrynowy (wg uznania). Gdyby masa była zbyt kleista - dodać więcej cukru, lub schłodzić w lodówce. Odkładamy trochę białej masy na oczy i odrobinę zagniatamy z kakao (źrenice).
 Ugniatając dodajemy czerwony barwnik.
Reszta zależy od Waszej inwencji twórczej.Masę wkładamy do woreczka i odrywamy po kawałku, żeby nie obeschła. Drobne elementy (oczy) przyklejamy smarując pędzelkiem maczanym w wodzie i lekko dociskamy. Mokrą wykałaczką wyciskamy buźki.
 Serduszka konsystencją przypominają marcepan.
 Świetny prezent walentynkowy dla miłośników cukierków  owocowych
      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz