środa, 2 listopada 2011

Śledź duszony po duńsku

Składniki

8 filetów z zielonych śledzi,
50 dag kwaśnych jabłek,
4 średnie cebule,
3 łyżki masła,
50 ml rosołu,
tymianek i sól do smaku.



Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć, odciąć płetwę grzbietową. Zdjąć skórę. Pokroić na 3 cm kawałki. Obsmażyć na maśle. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Dodać tymianek, posolić. W rondlu układać warstwami: śledzie , jabłka, cebulę, aż do wyczerpania składników. Podlać rosołem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30 min. ( w razie potrzeby podlać małą ilością wody) Podawać z ciemnym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz