środa, 2 listopada 2011

Mięso mielone zapiekane z ziemniakami

Składniki



1 kg ziemniaków
4 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g mieszanego mięsa mielonego
1 puszka pomidorów (425 ml)
sól i pieprz
1 liść laurowy
1 łyżka słodkiej papryki
3 jajka na twardo
1/8 l bulionu mięsnego
1 łyżka siekanej natki pietruszki




Przygotowanie

Obrane ziemniaki pokroić w pląsterki, opłukać i osuszyć w lnianej ściereczce.

Ziemniaki podsmażyć w kilku porcjach na maśle , z obu stron na złoty kolor.

Obraną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i poddusić na 2 łyżkach masła.

Dodać mielone mięso i smażyć, rozdzielając widelcem na małe kawałki.

Dodać pokrojone pomidory, przyprawić i przez 20 minut dusić bez przykrycia.

Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem, wyłożyć plasterkami ziemniaków i przyprawić.

Ułożyć warstwę mięsa, obłożyć pokrojonymi w plasterki jajkami i przykryć drugą warstwą ziemniaków.

Potrawę lekko posolić, przyprawić pieprzem i zalać bulionem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz