piątek, 11 listopada 2011

Jabłecznik Babci

Składniki

3/4 kostki margaryny
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/3 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki wrocławskiej

kg jabłek
cukier
cynamon





Przygotowanie

Składniki zagnieść na gładkie ciasto
podzieić na dwie części.
2/3 ciasta wyłożyć na dno formy.

Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Dodać cukier i cynamon wg uznania
Wymieszać

Jeśli jabłka sa bardzo soczyste można wycisnąć troche soku.

Masę owocową wyłożyć na ciasto
Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i przykryć nim masę jabłkową.
Całość nakłuć w kilku miejscach widelcem i posmarować białkiem jaja.

Piec 30 - 45 minut w temperaturze 180oC
Gorące ciasto, tuż po wyjęciu z piekarnika, można posmarować zimną wodą.
Zyska dodatkowy błysk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz