poniedziałek, 14 listopada 2011

Chlebek bananowy z orzechami

Składniki


1 szklanka mąki pszennej
2 duże dojrzałe banany (lub 3 średnie)
1/4 szklanki orzechów włoskich - zmielonych
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju roślinnego
3 jaja
1/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki soli






Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

W pierwszym naczyniu wymieszaj: mąkę, proszek, sodę i sól.
W drugim naczyniu ubij cukier, olej, aromat waniliowy i jaja.

Do uzyskanej w drugim naczyniu masy dodaj powoli mąkę i z nią wymieszane sodę, proszek i sól.

Wlej maślankę, a następnie (delikatnie)dodaj rozgniecione banany i orzechy.

Całość piecz w keksówce ok. 50 minut, wyłącz piekarnik, i zostaw chlebek jeszcze na 10 minut.

Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz