Składniki
1 szklanka mąki pszennej
2 duże dojrzałe banany (lub 3 średnie)
1/4 szklanki orzechów włoskich - zmielonych
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju roślinnego
3 jaja
1/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
W pierwszym naczyniu wymieszaj: mąkę, proszek, sodę i sól.
W drugim naczyniu ubij cukier, olej, aromat waniliowy i jaja.
Do uzyskanej w drugim naczyniu masy dodaj powoli mąkę i z nią wymieszane sodę, proszek i sól.
Wlej maślankę, a następnie (delikatnie)dodaj rozgniecione banany i orzechy.
Całość piecz w keksówce ok. 50 minut, wyłącz piekarnik, i zostaw chlebek jeszcze na 10 minut.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz