czwartek, 3 listopada 2011

zapiekanka makaronowa z sosem serowym i dodatkami

Składniki

składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki:



pół opakowania makaronu - rurki, kokardki, świderki lub duże muszelki
10 pieczarek
jedna średnia cebula
gotowy sos serowy + składniki, które wymienione są na opakowaniu sosu np. śmietanka 
20 dag mięsa np. filet z kurczaka, schab
15 dag startego zółtego sera
sól, pieprz
mieszanka przypraw do mięsa np. do drobiu, do gyrosa, do mięsa wieprzowego
dwie łyżki oleju do smażenia
masło do wysmarowania formy

czas przygotowania:


ok. 60 minut (30 minut przygotowanie skladników + 30 minut pieczenie)


potrzebne do przygotowania zapiekanki:



deska do krojenia
noż
patelnia
rondelek
forma do pieczenia lub naczynie żaroodporne
drewniana łyżka
garnek




Przygotowanie

przepis na ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z SOSEM SEROWYM

makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie przelać zimną wodą i wstudzić mięso pokroić w cieniutkie paseczki, przyprawić i usmażyć na dwóch łyżkach oleju formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne nasmarować masłem i przesypać do niego przestudzony makaron na makaronie ułożyć podsmażone mięso w rondelku udusić z odrobiną wody pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę a następnie ułożyć je na makaronie i mięsie przygotować sos serowy zgodnie z przepisem na opakowaniu i polać nim przygotowaną zapiekankę posypać serem i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 30 minut aż ser się zrumieni

rady dotyczące przepisu:

a) dodatki mogą być różne - zapiekanka doskonale smakuje z kukurydzą z puszki, świeżą papryką lub ananasem z puszki pokrojonym w małe kawałki - dodatki zależą od upodobań

b) ta ilość składnikow wsytarcza na obiad dla 4 dorosłych osób

c) do zapiekanki warto podać np. ogórki konserowe lub kiszone albo dowolną surówkę

d) zapiekankę można odgrzać nastepnego dnia - smakuje równie dobrze 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz