niedziela, 20 listopada 2011

Makowczyk domowy

Składniki

Ciasto:

1 1/2 szklanki mąki przennej
2/3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki maku
50g zmielonych migdałów
50g rodzynków
2 małe jajka

Polewa czekoladowa:

20g gorzkiej czekolady
4 łyżki margaryny
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
2 łyżki kakao

Ponadto:

tłuszcz do posmarowania blaszki



Przygotowanie

Ciasto: 1. Oddzielić białka od żółtek 2. Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier i ubijać. 3. Dodac po jednym żółtku, ubijać. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 5. Do ubitych jajek wlać olej, wsypać cukier wanilinowy, mąkę i dokładnie wymieszać. Masa makowa: 1. Mak sparzyć, ostudzić, zemleć. 2. Jajka ubić z cukrem, dodawać po łyżce maku i ubijać. 3. Wsypać migdały, rodzynki, wymieszać. Polewa czekoladowa: 1.Wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować przez2-3 minuty ciągle mieszając. Makowiec: 1. Połowę ciasta rozsmarować na wysmarowaną tłuszczem blaszkęo wymiarach 28 razy 20 cm. 2. Nałożyć masę makową i resztę ciasta.Wstawićdo nagrzanego piernika. 3.Piec w temperaturze 170-180 stopni Celciusza przez 35-40 minut. Ostudzić , wyłożyć z blaszki. 4. Polać przestudzoną polewą czekoladową , dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz