środa, 30 listopada 2011

Zebra Cioci Janki

Składniki

*  5 jajek

*  1 i 3/4 szklanki cukru

*  2,5 szklanki mąki

*  3/4 szklanki oleju

*  3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

*  1 szklanka gorącej wody

*  3 łyżki kakao






Przygotowanie

1.  Całe jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, olej, proszek do pieczenia i wodę. Dokładnie wymieszać.

2.  Masę podzielić na dwie części: do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki.

3.  Na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blaszkę nakładać ciasto - na środek 3 łyżki ciemnej masy, na to trzy łyżki białej masy i tak aż do wyczerpania ciasta.

4.  Piec w 180stopniach, około godziny, wcześniej sprawdzając patyczkiem.

Przepis mam od mojej Cioci, która uwielbiała piec ciasta. Zebra jest bardzo prosta i z pewnością każdemu wyjdzie. Kiedyś z mamą piekłyśmy ją również w prodiżu :) Polecam!

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz