piątek, 18 listopada 2011

Knedle z jabłkami

Składniki

-1 szkl.mąki


-4 jabłka


-1 jajko


-odrobina masła(do polania)


-szczypta soli


-cukier (do posypania)


-cynamon(do posypania) 





Przygotowanie

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać szczyptę soli,jajko i mąkę.Wyrobić ciasto,odrywać po kawałku i zwilżonymi dłońmi formować knedle.W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać na nią kluski.Garnek zdjąć z ognia i pozostawić knedle w kąpieli wodnej na ok 10-15 minut.Polać roztopionym masłem posypać cynamonem i cukrem.                       

 

                               

Przepis pochodzi z gazetki.

Uwaga.Jeżeli jabłka są bardzo soczyste wtedy dosypujemy ciut więcej mąki.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz