wtorek, 1 listopada 2011

Sernik dla tych co nie lubią udziwnień

Składniki

SKŁADNIKI:

* wiaderko twarogu (750g)
* 250g masła lub margaryny
* 1 1/2 szklanki cukry pudru
* 8 jajek
* 4 łyżeczki cukru waniliwego
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* rodzynki
* atomat waniliowy



Zdarzyło mi się nie dodać masła do sernika...ciasto było równie dobre,ale leżejsze niż po dodaniu masła/margaryny.



Przygotowanie

To jest przepis dla tych smakoszy sernika co nie lubią żadnych wynalazków zwiazanych z tym ciastem tak jak ja :).Ser i rodzynki...a jak ktoś chce to sobie może powrzucać owoce np.brzoskwinie.


Żółtka oddzielamy od białek.Żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru pudru.Twaróg ucieramy z masłem.Do masy twarogowe dodajemy żółtka z cukrem.Miksujemy wszystko razem.Do mąki ziemniaczanej dodajemy proszek do pieczenia.Wsypujemy mieszanke do masy twarogowej i miksujemy dalej.Dodajemy aromatu do smaku.I miksujemy.
Białka ubijamy na szywną pianę.Pod konie ubijania dodajemy pozostały cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.Rodzynki opruszamy w mące (zwykłej) i dodajemy do ciasta,delikatnie mieszając.
Blachę wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułka tartą.
Całą masę serową przełożyć do tortownicy ok 24cm.

Piekarnik rozgrzać do 180C.
Piec 60 min w 180 C.

Sprawdzać patyczkiem po upływie 60 min i w razie potrzeby potrzymać troche dłużej.



Smacznego :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz