czwartek, 3 listopada 2011

Tort dla Rysia

Składniki

Spód:


paczka okrągłych biszkoptów, albo cienki biszkopt


Masa:


4 szklanki jogurtu (ok. 1 litr)


3 łyżki żelatyny,


¾ szklanki cukru pudru,


Cukier waniliowy,


100 g wiórków kokosowych,


Puszka ananasów lub mandarynek w syropie


Łyżeczka masła


Dekoracja: tabliczka białej czekolady



Przygotowanie

Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz wiórkami kokosowymi. Ananasa osączyć z syropu. Dno tortownicy posmarować masłem, wyłożyć biszkoptami nasączonymi w syropie ananasowym. Żelatynę rozpuścić w jednej trzeciej szklanki gorącej wody,  a kiedy ostygnie dodać do jogurtu, cały czas mieszając. Ananasa pokroić w kostkę. Gdy masa lekko zgęstnieje wymieszać ją z ananasami. Wyłożyć do tortownicy na biszkopty. Wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch tortu. Przed podaniem wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz