piątek, 11 listopada 2011

Ciasto winogronowe

Składniki

proporcje na duza blaszke

100 g pestek slonecznika
1 kg winogron
750 g maki
300 g cukru
szczypta soli
2 zoltka
500 g margaryny
cukier puder do posypania



Przygotowanie

1. Uprazyc na suchej patelni pestki slonecznika na zlotobrazowy kolor. Winogrona pokroic na pol. Jak tos sie lubi bawic, moze wypestkowac. Mozna tez kupic odmiane bet pestek.

2. Make wymieszac z cukrem, dodac sol i zoltka, wiorki margaryny. Wszystko razem zagniesc na kruszonke.

3. Polowe kruszonki przelozyc na blache, ponaciskac reka. Kolejno ukladac warstwami pesiekane pestki slonecznika, winogrona i na koncu reszta kruszonki.

Ciasto piec w 200°C 35-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz