czwartek, 17 listopada 2011

Pomidorowe tagliatelle

Składniki

- 0,5 kg mąki pszennej


- 5 jajek


- pół łyżeczki soli 

- mąka do posypania


- 2 łyżki koncentratu pomidorowego





Przygotowanie

1. Wsypujemy mąkę na stolnicę, w środku robimy dziurkę, wlewamy jajka z solą i dodajemy koncentrat pomidorowy, wyrabiamy ciasto

2. Dzielimy ciasto na kęsy, rozwłkowujemy z jednej porcji okrągły placek, sypiemy go mąką i składamy jak naleśik

3. Kroimy ciasto na tagliatelle czyli gruby makaron ok. 0,5 - 1 cm

4. Wrzucamy makaron na wrząca osoloną wodę i gotujemy aż wypłyną

Gotowe! Makaron idealny do wszystkich sosów, smakuje o niebo lepiej niż kupny :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz