czwartek, 3 listopada 2011

Tagliatelle Sophia

Składniki

makaron Tagliatelle ( ewentualnie inny penne, farfalle etc)podwójna pierś z kurczaka30 dag pieczarek2 zielone papryki świeże1 czerwona cebula1 śmietana 12 % ( lub gęsta do sosów jeśli nie korzystacie z sosu w proszku)1 op "Pomysł na kurczaka w sosie śmeitanowo- ziołowym" Winiary lub inny sos smietanowysól, pieprzzioła prowansalskie




Przygotowanie

Kurczaka, paprykę, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki lub drobniej wedle upodobania.

Kurczaka wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem/oliwą solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi.

Na drugiej patelni smażymy cebulkę, paprykę oraz pieczarki, solimy i pieprzymy.

Gotujemy makaron al dente.

Sos mieszamy z 200 ml smietany i 200 ml wody, lub wedle przepisu z opakowania innego sosu śmietanowego

Usmazonego kurczaka dodajemy do warzyw i zalewamy rozrobionym sosem lub gęstą śmietaną do zup i sosów jeśli nie korzystamy z gotowego - jest on jednak smaczny i prosty w przygotowaniu)

Zostawiamy  na ogniu potrawe jeszcze przez ok 5 min mieszając co chwilę

Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem, dekorujemy świeżą bazylią. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz