poniedziałek, 21 listopada 2011

Krążki drożdżowe

Składniki

* 500 g mąki + 3 łyżki do zaczynu (brałam 300g mąki tortowej i 200g typ 650) + mąka do podsypywania
* 60 g masła
* 250 ml ciepłego mleka (z tego 1/3 do zaczynu)
* 1,5 - 2 płaskie łyżki cukru (z tego jedna do zaczynu)
* 25-30g drożdży
* 2 żółtka i 1 jajko (lub dwa jajka średniej wielkości)
* Szczypta soli
* Olej do smażenia






Przygotowanie

Przygotować zaczyn z drożdży, mleka, cukru i mąki. Odstawić do wyrastania (nigdy nie czekam aż dużo urośnie. Jak tylko zaczyna wyraźnie rosnąć to już dodaję do mąki).

Mąkę wsypać do miski. Masło rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do mąki. Jajka roztrzepać z solą, dodać do mąki. Dodać również zaczyn i wyrabiać, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno co najmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Ciasto wyłożyć na blat obsypany delikatnie mąką i wyłożyć ciasto. Delikatnie wyrobić go. Teraz, aby było łatwiej formować krążki, ciasto można podzielić na dwie części.

Posypując niewielką ilością mąki, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,7 - 1cm. Szklanką wykrawać krążki. W środku każdego krążka wykrawać małe dziurki (moja mam zawsze to robiła naparstkiem J ). Układać krążki na ściereczce lnianej posypanej ociupinką mąki. Przykryć i poczekać aż podrosną (nie muszą podwajać swojej wielkości).

W szerokim rondlu (z przykrywką) rozgrzać olej (powinno być go na ok. 2,5 - 3 cm). Wrzucać krążki na gorący olej i przykryć rondel przykrywką. Smażymy ok. 1,5 - 2 minut a następnie zdjąć przykrywkę i odwrócić krążki na drugą stronę do dosmażenia. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest usmażone . Wyjmować i układać na papierowym ręczniku aby ściekł nadmiar oleju.

Ciasto nie jest słodkie (i nie powinno być) i dlatego należy krążki posypać lub obtoczyć w cukrze pudrze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz