Składniki
4 porcje
1 kurczak lub 2 podwojne piersi
3 papryki czerwone
1 papryczka chilli
1 pomarancza
1/2 cytryny
75 g miekkiego masla
2 zabki czosnku
150 g szalotek
1 lyzka koncentratu pom
50 g miodu
150 ml bulionu drobiowego
1 lyzeczka chilli w proszku
3 lyzki musztardy
sol, pieprz
1 lyzeczka rozmarynu
75 g czarnych oliwek
1/2 peczka natki pietruszki
Przygotowanie
1. Papryki podzielic na cztery czesci, oczyscic z pestek, ulozyc skorka do gory na ruszcie z piekarnika i piec az skorka zacznie dostawac czarnych babli. Przykryc (po wyjeciu) mokrym recznikiem papierowym. Po 5 minutach zdjac z niej skorke. Mozemy podpiec ja na grillu elektrycznym.
2. Chilli oczyscic i drobno posiekac. Pomarancze i cytryne sparzyc i osuszyc. Z polowy pomaranczy zetrzec skorek, druga odlozyc na bok.
3. Skorke z pomaranczy, chilli i maslo dobrze wymieszac. Mieso natrzec powstala pasta.
4. Z polowke pomaranczy bez skorki wycisnac sok. Druga polowke pomaranczy i cytryne pokroic na czastki. Czosnek i szalotki obrac ze skorki. Szalotki pokroic na 4 czesci a czosnek grubo pokroic.
5. Sok z pomaranczy wymieszac z koncentratem, miodem, bulionem, chilli w proszku, musztarda, sola i pieprzem.
6. Papryke, szalotki, czosnek i rozmaryn ulozyc na dnie formy do zapiekania. Na warzywa ulozyc kawalki kurczaka (skorka do gory). Oblozyc kawalkami pomaranczy i cytryny i polac powstalym sosem ( punkt 5).
7. Pieczemy w 250°C na samym dnie piekarnika ok. 40 minut. Gdy skorka nabierze brazowego koloru i skarmelizuje sie (po ok. 25 minutach) dodac oliwki, przykryc folia i tak piec do konca. Po wyjeciu posypac posiekana natka pietruszki.
Mozna podawac z ziemniakami lub ciabatta.
Posuje do tego biale wino polwytrawne lub lekko slodkie.
Przepis pochodzi od mojej kolezanki Wloszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz