sobota, 14 kwietnia 2012

Zielona fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Składniki

35 dag zielonej fasolki szparagowej
3/4 łyżki musztardy starofrancuskiej z dużą ilością gorczycy
2 żółtka
1 łyżka masła
50 ml śmietanki słodkiej 12% lub więcej
1,5 łyżeczki octu winnego
sól do smaku

 




Przygotowanie

Fasolkę umyć, usunąć końcówki, opłukać i włożyć do osolonej, wrzącej wody. 
Gotować 13 - 16 minut, aby fasolka była sprężysta i lekko chrupiąca. Odcedzić, rozłożyć na talerze.

Masło włożyć do rondelka, dodać musztardę i żółtka, ustawić nad parą i ucierać na gładki sos. Do puszystej masy dodać słodką śmietankę i energicznie mieszać od 2 do 4 minut. Na końcu dodać winny ocet. Wymieszać.  Polać nim ułożoną na talerzykach fasolkę. Udekorować wg  uznania.

Fasolka tak przyrządzona może być samodzielnym daniem, ale również możemy ją podać jako przystawkę do drobiu i cielęciny. Jest także wspaniałym dodatkiem do potraw mącznych.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz