wtorek, 17 kwietnia 2012

Ciasto truskawkowo-renklodowe wg Różyczki

Składniki


Biszkopt
♦ 5 jajek
♦ ¾ szklanki cukru
♦ 1 cukier waniliowy
♦ ½ szklanki mąki ziemniaczanej
♦ ½ szklanki mąki krupczatki
♦ 1 łyżka octu
♦ 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
♦ ½ szklanki mleka
♦ 6 łyżek cukru
♦ 3 żółtka
♦ 1 kostka masła extra 250g
♦ 1 paczka mrożonych truskawek około 30-40 dkg
♦ 2 galaretki truskawkowe
♦ 1 kg śliwek zielonych renklod w miarę miękkich



Przygotowanie


Białka oddzielić od żółtek,ubić z odrobiną soli na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać,dodać żółtka.
Na końcu dodać, obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i ocet.Blaszkę o wymiarach 25x40 cm posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia i upiec biszkopt,w temperaturze 180ºC około 50 min.
Żółtka utrzeć z cukrem,mleko zagotować ,wlać do gotującego mleka ciągle mieszając,wystudzić.
Masło utrzeć do białości,truskawki mrożone rozgnieść drewnianą pałką,prawie na miazgę.
Do utartego masła,dodać zimną masę jajeczno-mleczną,dodawać po 1 łyżce i kilka łyżek miazgi truskawkowej(zimnej)
Upieczony wystudzony biszkopt,przekroić na pół,wyłożyć krem,przykryć drugą połową.
Wypestkowane renklody,ułożyć na ciasto,do pozostałej miazgi truskawkowej,wlać 3 tężejące galaretki truskawkowe,rozpuszczone w 800 ml wrzącej wody,Wstawić na chwilę do lodówki.Tężejącą masą truskawkową,zalać wierzch ciasta, i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz