czwartek, 5 kwietnia 2012

Zapiekany łosoś

Składniki


1kg filetów z łososia, dorsza lub karpia
2 łyzki masła
1 cebula pokrojona w talarki
1 listek laurowy
1 szklanka śmietany
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu




Przygotowanie

Do naczynia żaroodpornego dajemy masło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190oC. Gdy masło się rozpuści układamy filety i przeprawiamy solą i pieprzem. Plasterki cebuli układamy wokół ryby i kładziemy listek laurowy. Wstawiamy do piekarnika i piec przez ok. 15min. Następnie wyciągamy i całość zalewamy śmietaną. Znowu wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25min.
Smacznego :)

Tak przyrządzona rybka najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz