czwartek, 26 kwietnia 2012

Kurczak w galarecie czosnkowo-koperkowej

Składniki

Kurczak,
pęczek wloszczyzny,
kukurydza, groszek konserwowy, jajko (do przybrania, jesli ktos nie lubi, to nie),
opakowanie żelatyny,
główka czosnku,
dwa pęczki koperku,
pieprz ziarnisty,
2 kostki rosołku drobiowo-wołowego (ew. wegeta lub sól).



Przygotowanie

Kurczaka umyć, podzielić na części.Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać kurczaka, czosnek, pęczek koperku, pieprz, rosołek.
Zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż mięso z kurczaka będzie
miękkie (po wbiciu widelca będzie "odchodzić od kości") Warzywa i mięso wyjąć. Marchewkę pokroić w plasterk. Mięso kurczaka rozdrobnić. Drugi pęczek koperku pokroić.
Rosół przecedzić przez gazę, dodać żelatynę (i przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu).
Ponieważ kurczak żeluje sam, ja zazwyczaj dodaję połowę opakowania
żelatyny, po czym sprawdzam gęstość galaretki: wlewam łyżeczkę już gotowej
galaretki na talerzyk i wstawiam do lodówki. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Jajka pokroić w plasterki.
Na spodzie miseczki ułożyć marchewkę, jajko, wsypać troszkę groszku i kukurydzy,
ułożyć mięso, wsypać koperek i zalać wszystko galaretką.
Wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz