poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Muffinki waniliowo cytrynowe

Składniki


2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki cukru
pół kostki masła
0,75 szklanki mleka
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z pół cytryny
szczypta soli
2 łyzki grubego cukru trzcinowego




Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formę do muffinów wkładamy papierowymi foremkami.
Masło rozpuszczamy, jajka roztrzepujemy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórke z cytryny, proszek do pieczenia i sól.
To wszystko mieszamy i wlewamy jajka z mlekiem oraz lekko przestudzone masło, mieszamy energicznie.
Tak przygotowane ciasto nakładamy do formy muffinowej, wypełniając każdy otwór w 3/4 wysokości. Zanim wstawimy muffiny do piekarnika posypujemy je trzcinowym cukrem. Pieczemy ok 20 minut najlepiej z początku tylko od dołu a dopiero po ok 10 minutach od góry. Oczywiście wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik, taki sposób sprawdza sie w moim. Czy sie upiekły sprawdzamy patyczkiem. Ja jeszcze gorące wyjmuje z formy by piec kolejną partię ale mogą stygnąć w formie. Polecam z kawą z mlekiem na drugie śniadanko odgrzewane w mikrofalówce i podane w towarzystwie mleka tez sa pyszne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz