niedziela, 29 kwietnia 2012

Najlepszy smalec domowy Lufci

Składniki

1,5 kg słonina 
4 srednie cebule
pół głowki czosnku
sól+pieprz+majeranek



Przygotowanie

słonine oddzielic od skóry i pokroic drobno lub zmielic,  nastepnie wrzucic do garnka i topic dosc czesto mieszajac. jak skwareczki zrobia sie juz malutkie i złociste wrzucic do garna cebule (w cwiartki), gdy ona bedzie złocista wrzucic czosnek (w cwiartki) prosze nie zapominac o czestym mieszaniu wszystkiego. jak i czosnek bedzie juz rumiany sypiemy na oko z 2 łyzeczki płaskie soli+ troche pieprzu+ garstke majeranku. zdejmujemy z ognia i studzimy.  ja czesto odcedzam przetopiony smalec od całej reszty.  smalec jest boski w smaku nigdy lepszego nie jadłam. swietny na kanapke z ogórkiem kiszonym lub do smazenia np. pierogów itd. PALCE LIZAC SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz