poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Chałwowiec

Składniki

Ciasto:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyż. mąki pszennej
3 budynie czekoladowe (bez cukru)

Masa chałwowa:
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 kost. margaryny/masła (250g)
3 szkl. mleka
30 dag chałwy waniliowej
starta czekolada




Przygotowanie

Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Mąkę, budynie i proszek mieszamy, przesiewamy stopniowo do piany delikatnie mieszając. Piec 30 min w temp. 160oC. Ciasto przekroić na pół.

Masa chałwowa:
Budynie ugotować na mleku. Margarynę utrzeć na puch. Dodać do niej wystudzone budynie - zmiksować na gładką masę, następnie dodając zmiksowaną chałwę.

Kolejność układania warstw:
1) ciasto I część
2) 1/2 masy chałwowej
3) ciasto II część
4) 1/2 masy chałwowej
5) starta czekolada


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz