środa, 25 kwietnia 2012

leczo do słoika 1

Składniki

2 kg kabaczka lub cukinii
2 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1,3kg papryki czerwonej
1 główka czosnku
1/2 litra oleju
4-5 łyżek soli
6 łyżek cukru
papryka słodka
pieprz naturalny



Przygotowanie

*cukinię i pomidory przekręcamy przez maszynkę i wlewamy do garnka,by się gotowało
*marchew ścieramy na tartce jarzynowej (drobnej) i przesmażamy na oleju
*cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju
*paprykę kroimy drobno w/g uznania
*czosnek przepuszczamy przez praskę
*wszystko dodajemy do garnka i gotujemy ok.1,5 godziny
*gorące nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem i "kocykujemy".


Takie leczo wykorzystuję do  szybkich obiadów:podsmażam mięso lub wędlinę+leczo;gotuję np. makaron i pyszny obiad  gotowy.

 
Na pierwszym planie"ostatki" lecza przyniesione z piwnicy 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz