niedziela, 15 kwietnia 2012

Woreczki Świętego Mikołaja

Składniki

Na ciasto:

25 dag mąki
1/2 kostki margaryny
1 żółtko
1 jajko
sól
2-3 łyżki śmietany
przyprawa typu vegeta

Na farsz:

2-3 garści suszonych grzybów
1 mała cebula
20 dag kiszonej kapusty
2 łyżki tartej bułki
masło
sól, pieprz




Przygotowanie

Kapustę odcisnąć, posiekać i wrzucić na patelnię na rozgrzaną łyżkę oleju, podsmażyć.  Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Grzyby moczyć 2-3 godziny, ugotować, przestudzić i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać grzyby i kapustę. Wszystko przesmażyć. Dodać bułkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Dodać przyprawę typu vegeta. Schłodzić. Ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty o boku 10-12 cm. Na środek nakładać farsz i formować woreczki. Układać na posmarowanej tłuszczem blasze i piec na złoty kolor (ok 25 minut).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz