poniedziałek, 4 czerwca 2012

Zupa pomidorowo - krewetkowa

Składniki

50 dag krewetek
4 pomidory
włoszczyzna
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
1/2 kostki masła
3/4 szklanki śmietany

1 ząbek czosnku
1/4 główki cebuli
kolendra
imbir
gałka muszkatalowa
sól
pieprz cayenne
sok z cytryny




Przygotowanie

1. Ugotować wywar z włoszczyzny, dodając wino. Zmiksować. Pozostawić na małym ogniu.
2.Cebulę pokroić na drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę i zeszklić na maśle.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić. Krewetki obrać z pancerzyków. Dusić na maśle razem z cebulką i czosnkiem. Skropić cytryną. Doprawić solą, pieprzem cayenne, szczyptą imbiru, sproszkowanej kolendry i galki muszkatałowej.
4. Całość dodać do wywaru warzywnego. Podbić śmietanką.

Podaję z grzankami z białego pieczywa :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz