piątek, 15 czerwca 2012

Kiełbasa domowa

Składniki

Kiełbasa domowa

Wieprzowina
I kasa - 2 kg
II klasa - 3 kg
podgardle - 2,5 kg
wołowina - 1,5 kg

Mięso peklujemy mieszanką 10 g soli i 10 g peklosoli na 1 kg mięsa.

Dodajemy przyprawy:
czosnek 1,5 g na kg mięsa
majeranek 1 g na kg mięsa
pieprz czarny mielony 1 g na kg farszu





Przygotowanie



W dobie wyrobów kiełbasopodobnych proponuje zrobienie domowej kiełbasy.
Jeśli nie chcemy robic jej w dużych ilościach mozna przygotowaćz połowy proponowanej ilości mięsa.
Mieszamy zmielone mięso z mieszanką soli i peklosoli i przyprawami. Dolewamy do konsystencji przegotowanej wody lub rosół (domowy nie z kostki!).Masa musi byc kleista. Mieszankę można zostawic na noc w lodówce by sie ,,przegryzła". Jeśli nie ma na to czasu nadziewny mięso w jelita i formujemy zgrabne kiełbaski.
Kiełbase można sparzyc na biało lub wykorzystac na surowo do grillowania!
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz