piątek, 8 czerwca 2012

parowki w ciescie francuskim mojeAM

Składniki


ciasto francuskie
parowki/frankfuterki
ser zolty
jajko





Przygotowanie

Po imprezie zostalo mi troche ciasta francuskiego, taka kulka mniej wiecej wielkosci mojej piesci.. Rozwalkowalam ja na kwadrat. Rozcielam go na 4 prostokaty,  dluzszy bok kazdego z prostokatow, byl mniej wiecej dlugosci parowki, ktora potem mialam zamiar w to ciasto zawinac....
Kazdy z prostokatow, nacielam z obu dluzszych stron (nie do konca!! przez srodek biegl pasek mniej wiecej 2cm, nierozciety), co mniej wiecej 1 cm- powstaly takie falbanki.. Na srodku prostokata polozylam plasterek sera, na to parowke a naciete brzegi, ukladalam na przemian na parowce, na wzor warkoczyka.. Ten sposob " pozyczylam" od Tekluni z przepisu na kurczaka w ciescie http://www.wielkiezarcie.com/recipe24200.html . Po wierzchu posmarowalam rozbeltanym jajkiem.
Tak przygotowane ciastka wstawilam do piekarnika, nagrzanego do 200 o na 15 min, potem je obrocilam i zarumienilam jeszcze spody ciastek..
Wyszlo takie cudo:SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz