sobota, 9 czerwca 2012

Rurki z kremem jak z ciepłych lodów

Składniki

Na ciasto ( około 50 sztuk):


- pół kilograma mąki


- 25 dag masła 


- 25  dag kwaśnej gęstej śmietany


- szczypta soli


Na krem;


- 3 duże białka


- 1/4 szklanki wody


- 1 3/4 szklanki cukru


- sok z połowy cytryny


Ponadto:


- cukier do obtoczenia rurek


- masło do wysmarowania form na rurki





Przygotowanie

Ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Wałkować na około 1mm grubość. Rozcinać na paski szer. około 1,5 cm i długie około 25 cm. Nawijać od strony węższej do szerszej na wysmarowane foremki do rurek. Obtaczać z jednej strony w cukrze. Układać na blaszce na papierze do pieczenia. Piec około 15 min. w 200 *C, aż będą złote. Po upieczeniu wystudzić.

Krem:

Białka, wodę i cukier wkładamy do miski szklanej lub metalowej, miksujemy około minutę. Wstawiamy na garnek z wodą i ubijamy na parze dokładnie 12 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Miksujemy, chłodzimy w lodówce.

Zimne rurki nabijamy kremem i smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz