wtorek, 5 czerwca 2012

Placek "po węgiersku"

Składniki

FARSZ:


250g mięsa mielonego,
150g warzyw (mrożone), tj. groszek, marchewka, kukurydza,
1 papryka żółta,
3 łyżki pasty paprykowej,
2 łyżki przecieru pomidorowego lub pomidorów drobnokrojonych,
100 ml wody,
1,5 łyżeczki przyprawy do mięs,
pół kostki mięsnej lub bulionu,
szczypta czosnku mielonego lub ząbek świeżego,
olej do smażenia.

PLACKI:


700g ziemniaków,
jajko,
mąka ziemniaczana,
sól,
pieprz.




Przygotowanie

Niewielką ilość oleju wlać na patelnię i usmażyć mięso. W trakcie smażenia posypać mięso przyprawą do mięsa. Do usmażonego mięsa można dodać zamarznęte warzywa, pamiętając o tym, aby mieszać je od czasu do czasu, żeby nie przywarły do patelni. Paprykę pokroić w kostkę i również dodać do smażącego się mięsa.
W międzyczasie przygotować ciepłą wodę z rozpuszczoną kostką mięsną, dodać do niej pastę paprykową i pomidory. Wszystko razem wymieszać i wlać na patelnię do mięsa.
Wszystkie składniki wymieszać i przyprawić czosnkiem. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu jeszcze jakieś 10 min, czasami mieszając. Gdy sos wydaje się za rzadki, można dodać odrobinę mąki, by go zagęścić.

Tak przygotowany farsz można odstawić do przestygnięcia i w tym czasie przygotować duże placki ziemniaczne lub podawać już z uprzednio przygotowanymi plackami.

Ziemniaki należy zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Pozostawić na ok. 5 min. Po tym czasie zebrać łyżką wodę zebraną na wierzchu. Dodać jedno jajko, sól i pieprz do smaku. Gdy ziemniaki są za rzadkie, dodać odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej.
Smażyć z obu stron do zarumienienia. Placki powinny być duże, ale można smażyć również normalnej wielkości.

Tak przygotowane danie można podawać. Na talerz kładziemy placek, nakładamy odpowiednią ilość sosu i/lub składamy na pół. Gdy mamy mniejsze placki, można przygotować piętrowo, na przemian dając placek i sos.

Dodane składniki są na ok. 2 osoby, 3 porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz