piątek, 1 czerwca 2012

Mazurek pomarańczowo-kawowy

Składniki

Ciasto:
 
§         masło – 40 dag,
§         mąka – 70 dag,
§         cukier – 25 dag,
§         3 żółtka
§         2 łyżki śmietany (22%)
§         szczypta soli
§         2 łyżki mielonej kawy
 
Masa:


4 duże i soczyste pomarańcze

1 cytryna + sok z 1 cytryny,

2 szklanki cukru
 



Przygotowanie

 
Pomarańcze i cytryny dokładnie wyszorować, pokroić w kawałeczki i zmiksować (razem ze skórką, ale skórka tylko z 3 pomarańczy i 1 cytryny). Zmiksowana masę przełożyć na patelnię, dodać cukier i smażyć ok. 30 min mieszając.
 
Składniki ciasta zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozłożyć na blasze piekarnika i piec ok. 25 min w temperaturze 200 stopni.
Pod koniec pieczenia ciasta masę z owoców podgrzać i po wyjęciu ciasta z piekarnika równomiernie rozłożyć masę na gorącym cieście.
Mazurek polać dla ozdoby polewą z mlecznej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz