sobota, 2 czerwca 2012

Ciasto garbate ;)

Składniki



7 zoltek
7 lyzek oleju
7 lyzek ru

mu

2 cukry waniliowe
szczypta soli
125g máki pszennej
100-150g masla do smarowania po upieczeniu
100g cukru pudru






Przygotowanie

Zoltka, olej, rum, 1 cukier waniliowy i sol wymieszac. Dodac przesiana máké dobrze poláczyc. Wychodzi dosc gesta masa. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Rozsmarowac na niej rownomiernie ciasto. Piekarnik rozgrzac na 250° i piec w nim ciasto ok 12-15 minut. W czasie pieczenia urosna gory i doliny w naszym piekarniku :) Wyciágnác z piekarnika i lekko przestudzic. Maslo stopic. Pedzelkiem posmarowac cale ciasto masle i posypac  cukrem puderm wymieszanym z waniliowym. Czynnosc te powtorzyc, do wysmarowania calego masla. Pokroic w niewielkie kawalki. Cala przyjemnosc polega na delektowaniu sie pachnacym ciastem.. ktore jest bardzo aromatyczne-waniliowe... i te masleko.... niebo w buzi :) Przechowywac w zamknietym pudelku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz