poniedziałek, 30 kwietnia 2012

sos carbonara

Składniki

4 zółtka
2 ząbki czosnku( lub czosnek granulowany-ilość wg uznania)
200 g sera camembert
500ml słodkiej śmietany(30%)
1 kostka rosołowa
ok.20dkg szynki konserwowej
żółty ser do posypania



Przygotowanie

Śmietanę wlać do garnka i podgrzewać.Ser camembert (pokroić w kostkę),kostkę rosołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (jeśli ktoś lubi czosnek to polecam granulowany-ilość wg uznania do smaku) dodać do śmietany.
Jak ser się rozpuści dodać roztrzepane żółtka.
Na koniec dołożyć pokrojoną w kosteczkę szynkę konserwową.

Do garnka z ugotowanym makaronem spagetti dodać sos i dokładnie wymieszać. Można dodać pokrojony koperek.  

Papryka konserwowa nie pasteryzowana

Składniki

Składniki:

1 1/2 kg papryki

ZALEWA:

1 szkl. octu
4 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
1 łyżka soli

listek laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu czarnego
szczypta gorczycy
2-3 ząbki czosnku





Przygotowanie

Gotujemy zalewę, do gotującej zalewy wrzucamy pokrojoną paprykę, i wszystko doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy do ostygnięcia.
Po 24 godz. zlewamy zalewę, zagotowujemy ją i w to wrzucamy paprykę już nie gotując.
Po następnych 24 godz. odsączoną paprykę, upychamy w słoje, i zalewamy gotującą zalewą.
Słoje zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Może ten przepis wydawać się czasochłonny, ale tak nie jest najważniejsze że nie trzeba pasteryzować słoików.


niedziela, 29 kwietnia 2012

Najlepszy smalec domowy Lufci

Składniki

1,5 kg słonina 
4 srednie cebule
pół głowki czosnku
sól+pieprz+majeranek



Przygotowanie

słonine oddzielic od skóry i pokroic drobno lub zmielic,  nastepnie wrzucic do garnka i topic dosc czesto mieszajac. jak skwareczki zrobia sie juz malutkie i złociste wrzucic do garna cebule (w cwiartki), gdy ona bedzie złocista wrzucic czosnek (w cwiartki) prosze nie zapominac o czestym mieszaniu wszystkiego. jak i czosnek bedzie juz rumiany sypiemy na oko z 2 łyzeczki płaskie soli+ troche pieprzu+ garstke majeranku. zdejmujemy z ognia i studzimy.  ja czesto odcedzam przetopiony smalec od całej reszty.  smalec jest boski w smaku nigdy lepszego nie jadłam. swietny na kanapke z ogórkiem kiszonym lub do smazenia np. pierogów itd. PALCE LIZAC SMACZNEGO!

sernik ROKOKO

Składniki

ciasto:
3 1/2 szklanki mąki
1 kostka kasi (margaryny)
3 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
5 żółtek
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Ser:
1,5 kg sera półtłustego 3X mielonego
1 kostka kasi (margaryny)
2 szklanki cukru pudru
6 jaj ( białka na pianę)
1/2 butelki kwaśnej śmietany tj. pół szklanki
1 budyń śmietankowy na 0,5 l mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie

 składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć do foliowych torebek i do zamrażalnika.

margarynę z cukrem utrzeć dodać żółtka, ser, śmietanę, budyń, proszek do pieczenia i na końcu ubite białka delikatnie mieszając.

Na blachę wyłożoną papierem zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta, na to położyć ser, na se zetrzeć drugą część ciasta. piec w piekarniku 1 godzinę. popisać czekoladową polewą.

piątek, 27 kwietnia 2012

Makaron warzywa i kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Składniki

25 dag makaronu
2 łyzki oleju sezamowego
15 dag piersi z kurczaka
zielona i czerwona papryka
mały, młody por
puszka pędów z bambusa
2 łyzki oliwy

sos:
puszka ananasa
pół łyzeczki soli
łyzka koncentratu pomidorowego
łyzka sosu sojowego
2 łyzki octu winnego
łyzka maki kukurydzianej
3 łyzki cukru trzcinowego



Przygotowanie

Makaron gotujemy z osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy gorącą wodą. Wkładamy spowrotem do garnka i polewamy olejem sezamowym, mieszamy i przykrywamy by nie wystygł.

Z soku z ananasa, koncentratu, soli, cukru, sosu sojowego, octu i mąki robimy sos.

Warzywa kroimy (paprykę w spore romby, pora w grube talarki), bambusa odcedzamy.
Mięso kroimy na kawałeczki, solimy i rumienimy na oliwie. Przekładamy do miseczki.

Na oliwę, która została na patelni po smażeniu kurczaka wrzucamy warzywa i smazymy ok 5 minut, dokładamy kurczaka i zalewamy sosem. Dokładamy do całosci 3/4 plastrów ananasa pokrojonych w kawałki i wszystko gotujemy ok 5 minut aż sos zgęstnieje.
Makaron wykładamy na talerze i polewamy warzywamy wraz z kurczakiem.

Smacznego.

Schab z jabłkami w cieście francuskim

Składniki

800 g schabu
1 łyżeczka pieprzu
6 łyżek smalcu
1 szklanka bulionu
750 g kwaśnych jabłek
3 łyżki soku z cytryny
1 opakowanie ciasta francuskiego (400 g)
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
150 ml śmietanki
2 łyżki chrzanu
po szczypcie pieprzu i cukru  



Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem. W brytfannie rozgrzać 2 łyżki smalcu, włożyć mięso, zrumienić, wlać bulion, przykryć, dusić przez 10 min na dość dużym ogniu. Jabłka umyć, obrać, poprzekrawać na pół, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plasterki, skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Na patelni rozgrzać 3 łyżki smalcu, wrzucić plastry jabłek, podsmażyć. Ciasto rozwinąć, ułożyć na wysmarowanej pozostałym tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Na cieście ułożyć mięso, posmarować je białkiem, obłożyć połową jabłek, zawinąć ciastem, dobrze sklejając brzegi. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem. Pozostałe jabłka ułożyć w brytfannie wokół mięsa. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C, wstawić brytfannę, piec przez 50-60 min. Po upieczeniu sos zlać do rondelka, wlać śmietankę, łyżkę soku z cytryny, wymieszać, przyprawić chrzanem, pieprzem i cukrem. Przestudzoną pieczeń pokroić w plastry, starając się, by na każdym była skórka z ciasta. Podawać z sosem z żurawin i pieczonymi jabłkami.

czwartek, 26 kwietnia 2012

Kurczak w galarecie czosnkowo-koperkowej

Składniki

Kurczak,
pęczek wloszczyzny,
kukurydza, groszek konserwowy, jajko (do przybrania, jesli ktos nie lubi, to nie),
opakowanie żelatyny,
główka czosnku,
dwa pęczki koperku,
pieprz ziarnisty,
2 kostki rosołku drobiowo-wołowego (ew. wegeta lub sól).



Przygotowanie

Kurczaka umyć, podzielić na części.Włoszczyznę obrać, opłukać, włożyć do garnka. Dodać kurczaka, czosnek, pęczek koperku, pieprz, rosołek.
Zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż mięso z kurczaka będzie
miękkie (po wbiciu widelca będzie "odchodzić od kości") Warzywa i mięso wyjąć. Marchewkę pokroić w plasterk. Mięso kurczaka rozdrobnić. Drugi pęczek koperku pokroić.
Rosół przecedzić przez gazę, dodać żelatynę (i przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu).
Ponieważ kurczak żeluje sam, ja zazwyczaj dodaję połowę opakowania
żelatyny, po czym sprawdzam gęstość galaretki: wlewam łyżeczkę już gotowej
galaretki na talerzyk i wstawiam do lodówki. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy. Jajka pokroić w plasterki.
Na spodzie miseczki ułożyć marchewkę, jajko, wsypać troszkę groszku i kukurydzy,
ułożyć mięso, wsypać koperek i zalać wszystko galaretką.
Wstawić do lodówki.

karkówka z ananasem szybka i pyszna

Składniki


0,5 kg karkówki
puszka ananasów
1-2 cebule
parę plastrów sera
majonez
tłuszcz do wysmarowania naczynia




Przygotowanie

Kroimy karkówkę w plastry ok 1 cm, następnie układamy je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek karkówki kładziemy parę kawałków cebuli,następnie krązki ananasów odsączonych z soku,na to plastry sera i po łyżce majonezu na każdy kawałek. Wkładamy do piekarnika na jakieś 45-60 minut w zależności od temperatury i przykrywamy naczynie folią aluminiową. Pyszne i wykwintne danie zarówno na przyjęcie jak i codzienny obiad. Dodatkiem mogą być ziemniaki lub ryż w zależności od upodobań, Polecam wszystkim:) smacznego!

środa, 25 kwietnia 2012

leczo do słoika 1

Składniki

2 kg kabaczka lub cukinii
2 kg pomidorów
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1,3kg papryki czerwonej
1 główka czosnku
1/2 litra oleju
4-5 łyżek soli
6 łyżek cukru
papryka słodka
pieprz naturalny



Przygotowanie

*cukinię i pomidory przekręcamy przez maszynkę i wlewamy do garnka,by się gotowało
*marchew ścieramy na tartce jarzynowej (drobnej) i przesmażamy na oleju
*cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju
*paprykę kroimy drobno w/g uznania
*czosnek przepuszczamy przez praskę
*wszystko dodajemy do garnka i gotujemy ok.1,5 godziny
*gorące nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem i "kocykujemy".


Takie leczo wykorzystuję do  szybkich obiadów:podsmażam mięso lub wędlinę+leczo;gotuję np. makaron i pyszny obiad  gotowy.

 
Na pierwszym planie"ostatki" lecza przyniesione z piwnicy 

Pulpety na sposób arabski - szybkie

Składniki

30 dag mielonej jagnięciny lub wołowiny (raczej tłuste)
2,5 łyżki kaszki kuskus
łyżeczka suszonego lubczyku
pół łyżeczki mielonego pieprzu
pół łyżeczki mielonej kolendry
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub zmiażdżone, łyżeczka soli lub 1,5 łyżeczki vegety
pół łyżeczki cukru
1 jajko.



Przygotowanie

Do mięsa dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać, pozostawić w cieple na 20 min. Z masy formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Gotować w osolonym wrzątku, wrzącym rosole lub innej czystej zupie 10 min od wypłynięcia. Pulpety ugotowane we wrzątku polać dowolnym gorącym sosem do mięs i podawać z surówką, ugotowane w zupie - podawać z zupą. Smacznego

 zdjęcie: aga9999

wtorek, 24 kwietnia 2012

Drożdżowe paszteciki

Składniki

1/2 kg mąki pszennej, 3 dkg drożdży, 2dkg cukru,
 1szkl mleka,
2 jaja, 2 żółtka, 10 dkg margaryny lub masła,
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
1/2 kg ugotowanej kiszonej kapusty
(można dodać grzybków i przesmażonej cebulki) lub
1/2 kg pieczarek



Przygotowanie

Zrobić rozczyn z drożdzy, ciepłego mleka (1/4 szkl mleka) cukru i mąki. Po wyrośnieciu dodać go do mąki oraz 2 jajka. Później roztopiony tłuszcz. Jak ciasto wyrośnie to rozwałkować, radełkiem wykroić prostokąty, nakładać wcześniej przygotowane nadzienie.
Zostawić paszteciki (w cieple) do wyrośnięcia, posmarować
roztrzepanym żółtkiem.
Piec15-20 min w 180st
Pyszne do barszczu lub grzybowej.

Upieczone paszteciki można zamrażać.

poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Ciasto w 10 minut

Składniki

gotowy jasny spód biszkoptowy
krem 'karpatka w 5 minut'
mleko (tyle, ile przewiduje przepis na opakowaniu kremu)
puszka brzoskwiń
200 g słodkiej śmietanki do ubicia
2 łyżki cukru pudru
dwie kostki mlecznej czekolady 
kilka kropli aromatu waniliowego





Przygotowanie

Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w paski.
Krem karpatka ubijamy z mlekiem według przepisu na opakowaniu.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Biszkopt nasączamy wodą z aromatem.
Układamy: biszkopt - krem karpatka - brzoskwinie - śmietana - starta czekolada.

sałatka z cebuli i ogórków kiszonych

Składniki

cztery duże cebule
cztery srednie ogórki kiszone
sól, pieprz
majonez



Przygotowanie

cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę, naspepnie zalać ją wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. odcedzic wodę którą puściła cebula dodać pokrojone ogórki. doprawic do smaku przyprawami i majonezem. najlepsza jest do pieczonej karkówki.
smacznego

Sałatka z kurczakiem zielono-żółta

Składniki


2-3 połówki piersi z kurczaka
przyprawa do mięs Knorr (lub inna ulubiona)
2 łyżki oleju do smażenia
4 ogórki konserwowe
biała część niedużego pora
puszka groszku
puszka kukurydzy
torebka (100g) ugotowanego ryżu
sól, pieprz
2 -3 łyżki musztardy delikatesowej
2-3 łyżki majonezu




Przygotowanie

Kurczaka pokroić na dość drobne kawałeczki, obsypać przyprawą, jeśli trzeba to lekko posolić i obsmażyć na oleju.
Ogórki pokroić w drobną kostkę, pora pokroić drobno.
Kukurydzę i groszek osączyć z wody.

Wszystko wrzucamy do salaterki, dodajemy ryż ugotowany w osolonej wodzie.

Dodajemy musztardę i majonez. Doprawiamy solą (ostrożnie) i pieprzem.

Wszystko dokładnie mieszamy.

Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę, żeby się przegryzło.

Szybka i pyszna sałateczka, polecam.

Cała porcja ma ok. 2000 kCal, wychodzi dość spora salaterka dla ok. 6-8 osób.

niedziela, 22 kwietnia 2012

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem

Składniki


250g makaronu (maleńkie kokardki lub muszelki)
300g wędzonych piersi z kurczaka (2 filety)
2 spore papryki (zielona i czerwona)
1/2 puszki kukurydzy (ok. 100g)
puszka fasolki szparagowej (ok. 200g)
puszka czerwonej fasoli (ok. 200 g)
4 spore ogórki kiszone
por (biała część ok. 5 cm)
4 łyżki majonezu
sól, pieprz,
kolendra świeża lub suszona




Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Ugotowany makaron porządnie przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i uniknąć sklejania się kokardek. Pozostawiamy makaron na sicie, aby obciekł i lekko przesechł.

W międzyczasie zawartość puszek kukurydzy, fasoli i gasolki szparagowej zlewamy na sito, lekko przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odsączenia. Piersi, papryki, ogórki oraz por kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do sporej miski, dodajemy makaron, 4 duże łyżki majonezu, solimy, pieprzymy oraz dodajemy garść świeżej kolendry drobno posiekanej lub łyżkę wysuszonej.

Sałatkę odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce w celu przegryzienia się smaków

Lemoniada

Składniki

-woda(gazowana, niegazowana czy przegotowana nie ma to znaczenia JAK KTO WOLI)  :)
-cukier
-sok z cytryny

UWAGA!!! jesli chcemy mozemy dodac alkohol, inny sok i wiele innych kombinacji...:):):):):):):):) jesli sok przyrządzamy dla dziecka lub osoby niepelnoletniej NIE DODAWAC AKOHOLU!!!!!:[



Przygotowanie

1. Do szklanki lub kubka lub kieliszka wlac wode. 2.Do wody dodac cukier(kazda ilosc dozwolona)

3.Nastepnie dodac sok z cytryny:)

PORADY: lemoniadajest najlepszym napojem dla dzieci (bez alkoholu), gdyż zawiera wiele witaminy C [cytryna] :):):):):):)

Życze smacznego !!! :]:]:]:>:>:>:D:D:D

sobota, 21 kwietnia 2012

nalesniczki dla alergika

Składniki

90ml NUTRAMIGENU (lub takie mleko jakie dziecko moze pic)
ok 0,5 szklanki maki kukurydzianej
sol
łyzeczka cukru
olej do smazenia



Przygotowanie

do mleka dodac make cukier i szczypte soli dokladnie wymieszac trzepaczka i smazyc nieduze placuszki.

podawac z konfitura jablkowa lub deserkiem jablkowym np.gerbera (ewenualnie inny smak)

piątek, 20 kwietnia 2012

koktajl zimowy

Składniki

* 2 banany
* 0,5 l mleka
* 2 łyżki mioodu



Przygotowanie

Banany zmiksować. Mleko podgrazć z miodem aż do całkowitego rozpuszczenia, dodac banany i wymieszać.
SMACZNEGO:)

babeczki serowe

Składniki

200 g czekolady deserowej,


MASA:
100 g czekolady deserowej lub mlecznej,
200 g sera mascarpone,
kilka kropli esencji waniliowej.


10 foremek papierowych lub z folii aluminiowej,
kakao do posypania.



Przygotowanie

Blache do pieczenia wylozyc papierem pergaminowym.
Polamac na kawalki czekolade,wsypac do miski umieszczonej na rondlu z goraca woda.Gotowac na malym ogniu,mieszajac,az czekolada sie roztopi.Przelozyc czekolade do 10 foremek,rozprowadzajac na bokach pedzelkiem.Ustawic foremki do gory dnem na blasze i poczekac,az czekolada stwardnieje.
Gdy czekolada jest juz twarda ostroznie zdjac papier.

MASA:
Ser mascarpone przelozyc do miski i dokladnie utrzec z esencja waniliowa oraz stopiona czekolada.Wstawic mase do lodowki,od czasu do czasu mieszajac.Przelozyc mase do woreczka do dekorowania i wyciskac mase do czekoladowych babeczek.
Posypac kakao w proszku i podawac.

czwartek, 19 kwietnia 2012

ryż niebo w gębie

Składniki

-4 woreczki ryżu
-2 kostki warzywne z zielem i listkiem laurowym
-sól
-papryka konserwowa(ok. pół sztuki dużej)
-ogórki konserwowe 3-4 szt
-cebula 2 srednie szt
-jak ktos lubi mozna dac kawałek swiezego ogórka wg uznania
-olej do smażenia




Przygotowanie

ryz ugotowac wg przepisu z kostkami i solą,wysypac ugotowany do miski nastepnie cebulke zeszklic na oleju i dodac do niej pokrojone w kosteczkę warzywa ,wszystko poddusić do miękkości
zawartosc patelni połaczyc z ryżem można jeszcze doprawić do smaku sola czy czym tam kto woli
PYCHOTA DO KURCZACZKA Z ROZNA NP

Ryz "niebo w ... ustach

Składniki

Skladniki:

1 szklanka ryzu (najlepiej smakuje ryz Arborio)
1 duza marchew
1 lodyga naciowego selera
1 nieduza cebula
3 lyzki pomidorow bez skorki z puszki
3 lyzki  czerwonej fasoli z puszki
brokuly
3 lyzki startego sera parmezan
pieprz, bazylia i oregano do smaku
2 lyzki masla roslinnego
1 lyzka oliwy z oliwek ( lub po prostu oleju)






Przygotowanie

Obrana cebule kroje w kostke. Marchew kroje w kostke (wielkosc w zaleznosci od upodoban), seler kroje w plasterki okolo 0.5 cm

Tak przygotowane warzywa nalezy wrzucic na rozgrzany na patelni tluszcz ( czyli maslo z oliwa) i mieszajac podsmazac przez 3 minuty. Nastepnie dodac nalezy  ryz i dokladnie polaczyc z warzywami i tluszczem. Gdy juz wszystkie skladniki ladnie sie polacza nalezy zalac je 2 szklankami goracego bulionu i mieszac az do momentu wsiakniecia plynu w ryz. Nastepnie po malu dolewac jeszcze  bulion i mieszac. Po 15 minutach dodaje brokuly oraz fasole i gotuje jeszcze 5 minut potem dodaje pomidory oraz przyprawy (oregano, bazylia i pieprz..mozna tez dac szczypte tymianku) i rowniez gotuje  5 minut.  Po tym czasie ryz powinien byc juz dobry wiec  wsypuje parmezan i mieszam  wszystko razem.  

Podaje  go na goraco, ale zimny tez smakuje rewelacyjnie.

Buraczki ćwikłowe z jabłkiem

Składniki

2-21/2 kg buraków czerwonych
1/2 kg jabłek
sól, cukier- do smaku
ocet- ilość wg uznania własnego
odrobina soku z cytryny




Przygotowanie

Buraki oczyścić,ugotowac.Połówki jabłek w skórce bez gniazda nasiennego ugotować do miękkości (jak na kompot).
Ugotowane buraki i obrane zetrzeć na tarle najdrobniejszym, same jebłka odsączone przetrzeć przez sito, dodać do buraków i wymieszać, wszystko doprawić do smaku i wymieszać. Włożyć do słoików i pasteryzować 20 min.




Buraczki są znakomite do obiadu, zwłaszcza dla dzieci. Ja osobiście bardzo je lubię na chleb z masełkiem i wędlinką.

środa, 18 kwietnia 2012

Krewetki-przepis wlasny

Składniki

Na 4-5 porcji(ilosc skladnikow dodaje na oko):

SKLADNIKI:

ok.30 szt.tulowi wiekszych krewetek (moga byc mrozone lub swieze)

1 male opakowanie makaronu nitki

mieszanka warzywna(moga tez byc warzywa swieze,nalezy je wtedy obgotowac,lub warzywa z puszki)
-kukurydza
-marchew
-papryka
-brokuly
-kalafior

4-6 wiekszych pieczarek

1 lodyga selera

1 cebula

czosnek

natka pietruszki

2-3 lyzki masla

sos sojowy,sol,pieprz



Przygotowanie

Sposob przyrzadzenia:

Krewetki odgotowuje(az nabiora rozowego koloru),odstawiam do wystygniecia i obieram ze "skorupki"(mozna tez uzyc mrozone obrane ze skorupki) 

Makaron przyrzadzam wedlug przepisu na opakowaniu,w miedzy czasie na patelni rozpuszczam 1-2 lyzki masla,wrzucam poszatkowana cebule,czosnek oraz pieczarki.Kiedy wszystko sie ladnie zeszkli dodaje warzywa oraz drobno pokrojona niecala lodyge selera),klade pokrywke i czekam az sie wszystko poddusi.Nastepnie dodaje krewetki ,makaron,pietruszke oraz kolejna lyzke masla,polewam wszystko dosc obficie sosem sojowym,posypuje sola i pieprzem do smaku.Dusze wszystko pod przykryciem dodatkowe 5 min.

Smacznego!

Asi pyszna pizza jak z dobrej pizzerii

Składniki

Ciasto:
mąka - 1 i 3/4 szklanki
letnia woda - pół szklanki
drożdże - 20g
oliwa z oliwek (lub olej) - 3 łyżki
sól - pół łyżeczki
cukier - pół łyżeczki
1 ziemniak - średniej wielkości*

Sos:
koncentrat pomidorowy - 200g
majonez - 2 łyżeczki
jogurt naturalny - 2 łyżeczki
1 ząbek czosnku
"Przyprawa do pizzy" (firma Prymat) - około 2 łyżeczek








Przygotowanie

Ziemniak obrać i gotować w osolonej wodzie. Podczas gotowania należy zrobić rozczyn z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i połowy przygotowanej letniej wody, w ciepłym miejscu pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy ziemniak już się ugotuje zrobić z niego puszystą masę. Do w miare dużego naczynia mąkę przesiać, dodać sól, oliwę (lub olej) resztę przygotowanej wody, wyrośnięty rozczyn i ziemniaka. Wyrabiać ciasto, czym dłużej tym lepiej, ale możemy już przestać gdy zacznie ono odchodzić od rąk i będzie puszyste. Pozostawić do wyrośnięcia. W między czasie robimy sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (ząbek czosnku obieramy i siekamy). Włączamy piekarnik do nagrzania i ustawiamy temperaturę 220-240 stopni C. Na papierze do pieczenia smarujemy tłuszcz i kładziemy ciasto. Rozwałkowujemy je cienko, robiąc grubszy brzeg. Smarujemy sosem pomidorowym. Dodatki zależą teraz tylko od własnej inwencji twórczej (oczywiście trzeba pamiętać by nie było zbyt dużo mokrych składników). Ja zawsze daje zaraz po sosie salami, lub pokrojonego kurczaka. Potem kładę ser, na niego pieczarki, cebulę, paprykę, kukurydzę i 6 okrągłych plastrów salami do ozdoby. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 min. Smacznego!



wtorek, 17 kwietnia 2012

Ciasto truskawkowo-renklodowe wg Różyczki

Składniki


Biszkopt
♦ 5 jajek
♦ ¾ szklanki cukru
♦ 1 cukier waniliowy
♦ ½ szklanki mąki ziemniaczanej
♦ ½ szklanki mąki krupczatki
♦ 1 łyżka octu
♦ 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
♦ ½ szklanki mleka
♦ 6 łyżek cukru
♦ 3 żółtka
♦ 1 kostka masła extra 250g
♦ 1 paczka mrożonych truskawek około 30-40 dkg
♦ 2 galaretki truskawkowe
♦ 1 kg śliwek zielonych renklod w miarę miękkich



Przygotowanie


Białka oddzielić od żółtek,ubić z odrobiną soli na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać,dodać żółtka.
Na końcu dodać, obydwie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i ocet.Blaszkę o wymiarach 25x40 cm posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia i upiec biszkopt,w temperaturze 180ºC około 50 min.
Żółtka utrzeć z cukrem,mleko zagotować ,wlać do gotującego mleka ciągle mieszając,wystudzić.
Masło utrzeć do białości,truskawki mrożone rozgnieść drewnianą pałką,prawie na miazgę.
Do utartego masła,dodać zimną masę jajeczno-mleczną,dodawać po 1 łyżce i kilka łyżek miazgi truskawkowej(zimnej)
Upieczony wystudzony biszkopt,przekroić na pół,wyłożyć krem,przykryć drugą połową.
Wypestkowane renklody,ułożyć na ciasto,do pozostałej miazgi truskawkowej,wlać 3 tężejące galaretki truskawkowe,rozpuszczone w 800 ml wrzącej wody,Wstawić na chwilę do lodówki.Tężejącą masą truskawkową,zalać wierzch ciasta, i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego

Nadziewane pomidory

Składniki

8 sporych, jędrnych pomidorów
1 puszka groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy
1 kabanos
kawałek żółtego sera
majonez
sól, pieprz
natka pietruszki





Przygotowanie

Z pomidorów pościnać czubki i łyżeczką wydrążyc miąższ. Wnętrze lekko posolić i popieprzyć.

Farsz I:
Ser żółty pokroić w małą kostkę, wymieszać z odsączonym goszkiem. Przyprawic, dodać 2 łyżki majonezu i doklądnie wymieszać.
Farszem nadziać pomidory. Podawać schłodzone, posypane natką pietruszki.

Farsz II:
1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, kabanos pokrojony na małe kawałeczki, przyprawy, majonez - wymieszać i postępowac jak wyżej.

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Carpaccio z Buraków z Kozim Serem i Grana Padano

Składniki


buraki
ser kozi-feta kozia
sos balasamiczny
Grana Padano/Parmezan




Przygotowanie

Buraki ugotować i pokroić na cieniutkie płatki [np przy użyciu krajalnicy lub -jak w moim przypadku-maszynki do mięsa,z przystawką do plasterkowania ]i rozłożyć n talerzu jak tradycyjne carpaccio.
Kozią fetę pokroić w niedużą kostkęi ułożyć na burakach.Całość skropić sosem balsamicznym i posypać startym Grana Padano lub Parmezanem. Całość przybrać zieleniną i pomidorkami koktajlowymi. Podawać lekko podgrzane lub w temperaturze pokojowej.
Dobrze smakuje do tego półwytrawne winko musujące.

Potrawa bardzo efektowna ,smaczna, nadająca się na uroczystą kolację.Stanowi znakomitą alternatywę dla klasycznej odmiany tego dania.
Gorąco polecam zwłaszcza zdeklarowanym burakożercom :) .

Domowa szarlotka z lodami waniliowymi by Elle

Składniki

Składniki:

250 g masła
150 g cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g chałwy
2 żółtka
8-12 jabłek
lody waniliowe
100 ml miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka cynamonu



Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce. Wyłożyć na blachę i ugniatać, aby powstała cienka warstwa, która będzie spodem ciasta. Wstawić blachę do lodówki na 30 minut, następnie piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez 25 minut. Obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i dusić z miodem i cynamonem przez 10 minut. Przełozyć na blachę z wypieczonym, kruchym ciastem i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut. Podawać z lodami waniliowymi.

niedziela, 15 kwietnia 2012

Woreczki Świętego Mikołaja

Składniki

Na ciasto:

25 dag mąki
1/2 kostki margaryny
1 żółtko
1 jajko
sól
2-3 łyżki śmietany
przyprawa typu vegeta

Na farsz:

2-3 garści suszonych grzybów
1 mała cebula
20 dag kiszonej kapusty
2 łyżki tartej bułki
masło
sól, pieprz




Przygotowanie

Kapustę odcisnąć, posiekać i wrzucić na patelnię na rozgrzaną łyżkę oleju, podsmażyć.  Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Grzyby moczyć 2-3 godziny, ugotować, przestudzić i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dodać grzyby i kapustę. Wszystko przesmażyć. Dodać bułkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Dodać przyprawę typu vegeta. Schłodzić. Ciasto rozwałkować i wycinać kwadraty o boku 10-12 cm. Na środek nakładać farsz i formować woreczki. Układać na posmarowanej tłuszczem blasze i piec na złoty kolor (ok 25 minut).


Super sałatka śledziowa

Składniki

paczka śledzi (matjasy)
2 jajka
2 duże cebule
1 czerwona, zielona i żółta papryka
majonez
ketchup
żółty ser
pieprz



Przygotowanie

Śledzie pokroić w cienkie paski, jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę, cebulę i papryki pokroić też w kostkę.
Układać w salaterce najpierw warstwę śledzi,jajek,cebulę,doprawić pieprzem. Następnie położyć warstwę majonezu, czerwoną, zieloną i żółtą paprykę, położyć warstwę ketchupu. Wierzch posypać ( startym na małych oczkach) żółty ser. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki.
Smacznego 

sobota, 14 kwietnia 2012

Ciasto maślane z migdałami

Składniki

CIASTO MAŚLANE:
2 i 1/3 szklanki mąki (38 dag),
6 jajek,
10 czubatych łyżek cukru (20 dag),
2/3 kostki masła  lub margaryny (15 dag),
1 pojemnik (20 dag) gęstej kwaśnej śmietany,
1 torebka proszku do pieczenia,
tłuszcz do blachy.

NADZIENIE:
3/4 kostki masła lub margaryny (18 dag),
3/4 szklanki cukru (18 dag),
20 dag płatków migdałowych.




Przygotowanie

CIASTO MAŚLANE: miękki tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania kolejno wbijać po jednym jajku. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, po trochu dodawać do masy na przemian ze śmietaną.
Blachę lekko nasmarować tłuszczem, przełożyć na nią ciasto, powierzchnię wygładzić szerokim nożem. Piec 20 minut w temperaturze 225 stopni.

NADZIENIE: masło stopić w rondelku, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Migdały zrumienić na suchej patelni, dodać do ciepłego tłuszczu.
Masę migdałową rozłożyć na powierzchni ciasta, piec kolejne 5-10 minut w tej samej temperaturze. Ciasto przestudzić, a następnie pokroić na porcje.

Kruchy placek z...fajnym nadzieniem i kratką

Składniki

NA CIASTO:
-25 dag mąki
-10 dag cukru
-15 dag masła
-2 żółtka

NA MASĘ:
-15 dag konfitur o dowolnym smaku
-40 dag kremu do kanapek o smaku czekoladowo-orzechowym

I DO DEKORACJI:
-ok.5 dag posiekanych orzechów



Przygotowanie

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę posiekać z masłem, połączyć z koglem-moglem i SZYBKO zagnieść ciasto. Schłodzić je w lodówce przez 30 min. Po upływie tego czasu wyjąć je i podzielić na 2 części, w stosunku 1:3 (dla tych, którzy raczej średnio ogarniają matematykę wyjaśniam, że jedna z części ma być 3 razy większa od drugiej :)). Większy kawałek ciasta cieniutko rozwałkować i wylepić nim blaszkę. Placek ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku na jasnozłoty kolor.
Wyjąć, posmarować je najpierw konfiturą,a później kremem kanapkowym.
Pozostałe ciasto również cieniutko rozwałkować i pokroić na wąskie paski. Z pasków tych ułożyć kratkę na masie czekoladowo-orzechowej. Placek ponownie wstawić do gorącego piekarnika, tym razem na 40 minut. Od razu po upieczeniu posypać orzechami.

Smacznego :)

Słodkie kopytka - ciastka

Składniki

1 margaryna


1 masło


1 szkl cukru pudru


5 żółtek ugotowanych na twardo


1 kg mąki


Dodatkowo:


cukier puder + kakao wymieszane w miseczce





Przygotowanie

Żółtka ukręcić z cukrem na jednolitą masę.

Margarynę i masło uciekać z mąką , dodać żółtka i zagnieść ciasto. Można dodać odrobinę śmietany.

Dalej postępujemy jak z tradycyjnymi kopytkami. Robimy z ciasta wałeczki i kroimy ukośnie kopytka.

Pieczemy na złoty kolor.

Ciepłe kopytka obtaczamy w mieszance cukru pudru i kakao.

Pycha;)

Zielona fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Składniki

35 dag zielonej fasolki szparagowej
3/4 łyżki musztardy starofrancuskiej z dużą ilością gorczycy
2 żółtka
1 łyżka masła
50 ml śmietanki słodkiej 12% lub więcej
1,5 łyżeczki octu winnego
sól do smaku

 




Przygotowanie

Fasolkę umyć, usunąć końcówki, opłukać i włożyć do osolonej, wrzącej wody. 
Gotować 13 - 16 minut, aby fasolka była sprężysta i lekko chrupiąca. Odcedzić, rozłożyć na talerze.

Masło włożyć do rondelka, dodać musztardę i żółtka, ustawić nad parą i ucierać na gładki sos. Do puszystej masy dodać słodką śmietankę i energicznie mieszać od 2 do 4 minut. Na końcu dodać winny ocet. Wymieszać.  Polać nim ułożoną na talerzykach fasolkę. Udekorować wg  uznania.

Fasolka tak przyrządzona może być samodzielnym daniem, ale również możemy ją podać jako przystawkę do drobiu i cielęciny. Jest także wspaniałym dodatkiem do potraw mącznych.

 

Potrawy z jajek

Składniki

18 pieczarek
12 jajek
3 cebulki
3 lyzki oleju
sol i pieprz do smaku
slodka papryka w proszku
natka pietruszki



Przygotowanie

Ugotuj jaja na twardo z dodatkiem soli ( aby nie pękly)...ostudz
Oddziel zoltka od bialek
Cebulę i pieczarki drobno posiekaj i
Usmaz na dosc silnym ogniu
i dodaj sol i pieprz
Odstaw z ognia i dodaj do pieczarek i cebuli  zoltka   oraz posiekaną natke pietruszki
rozetrzyj skladniki ( ja ugniatam widelcem)
Napelnij polowki bialek (jajek) farszem
Polowki poloz  farszem do dolu
Jesli zostanie troche farszu, to poloz na srodku okraglego polmiska, a  poloweczki jajeczek  poloz wokol polmiska
Polej majonezem ( ja lubie  majonez napoleonski)
Posyp   slodką papryką  i natka
Mozesz dekorowac, czym chcesz np. rzodkiewką,  malą kukurydzą z puszki , pomidorem
Wspaniala przekaska  lub danie na stol wielkanocny

Mega szybkie ciasto z orzechami

Składniki

5 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz ( do wysmarowania blachy)

Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich ( juz obranych :))
kostka masła
20 dag cukru
3 łyżki wody



Przygotowanie

Jajka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy. Ubijając dalej dodajemy żółtka i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia, i mieszamy delikatnie. Pieczemy w temp. 180-200 stopni około 15 min ( można dłużej).Zostawiamy do wystygnięcia.
Masło, cukier wodę zagotowujemy, gdy cukier się rozpuści wrzucamy rozdrobnione ( albozmielone ) orzechy i gotujemy wszystko ok. 3 minuty. Gorącą masę wylewamy na zimny biszkopt. 
Teraz można się pobawić dodając ulubione dodatki- sos czekoladowy, bitą śmietanę, tiramisu. Ja najczęściej dodaję rozpuszczoną czekoladę ( robię nią wzorki na cieście). Polecam przepis.
Smacznego :) 

piątek, 13 kwietnia 2012

Marynata do mies z whisky i kawa

Składniki

Skladniki:

1 cebula
2 zabki czosnku
140 g wedzonego bekonu w cienkich plastrach
200 ml przecieru pomidorowego
100 ml sosu chili
2 lyzki masla
3 lyzki sosu worcestershire
3 lyzki bialego octu winnego
100 ml amerykanskiej whisky np: Jim Beam, albo Jack Daniels
150 ml mocnej, parzonej kawy bez fusow
4 lyzki musztardy Dijon
50 ml ciemnego cukru trzcinowego
2 lyzeczki mielonego chili
1 lyzeczka posiekanej, swiezej papryczki chili
2 szczypty pieprzu cajen



Przygotowanie

W garnku na rozgrzanym masle zeszklic posiekana cebule i czosnek, dodac posiekany bekon.
Dodac reszte skladnikow i gotowac na malym ogniu ciagle mieszajac 30 minut.
Ostudzic i odstawic do lodowki na dwie doby.

Marynate mozna rowniez podawac jako zimny sos do mies.

Smacznego




Pyszna surówka - marchewka por jabłko

Składniki

1 większa marchewka
1 por
1 średnie jabłko
majonez



Przygotowanie

Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać pokrojony por, wszystko wymieszać z majonezem.
Surówka pychotka, polecam !!

Naturalny antybjotyk

Składniki

2 glowki czosnku
3 cytryny
6 lyzek miodu
1 litr wody



Przygotowanie

Czosnek zmiazdzyc, wycisnac sok z cytryny, wymieszac dodac miod i zostawic na 24 godziny. po tym czasie zalac woda. Leczniczo pic 3 razy dziennie po lyzce.

Ciasto orzechowe z powidłami

Składniki

ciasto:
4 szklanki mąki , 1i 1/2 kostki margaryny Kasi lub innej ,3/4 szklanki cukru pudru, 6 zółtek ,1 opakowanie proszku do pieczenia , 1 opakowanie cukru waniliowego
do przełozenia:
1 szklanka cukru, 6 białek ,1 opakowanie kremu karpatkowego , 1 słoik 250ml powideł śliwkowych , 20 dkg łuskanych orzechów włoskich , 100g wódki



Przygotowanie

Z podanych składników zagnieśc ciasto jak na makarón , podzielić je na pół i wyłozyć nim 2 identyczne ,niskie , prostokątne formy .Posmarowac powidłami .
Białka ubić ze szklanką cukru na sztywna , błyszczącą pianę . Nałożyć ją na powidła , posypać posiekanymi orzechami .Piec 40-50 min w 180 stopniach.
według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem karpatkowy , wlać do niego dodatkowo alkohol.
Na pierwszy placek nałozyć krem ,nakryć drugim , odwracając go uprzednio wartwą orzechowo- śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową .

czwartek, 12 kwietnia 2012

Smaczne danie na piątek

Składniki

Składniki:

50 dag makaronu penne (pióra) kolorowego

Na sosik: 1 średnia cukinia
               1 średnia marchewka
               1 duży pomidor
               3 cienkie parówki
               1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego
               1/3 szklanki śmietany
               zielona pietruszka posiekana
przyprawy:
               vegeta, sól, pieprz,2 łyżeczki cukru, przyprawa do zup w płynie 
               3 łyżki oleju lub oliwy



Przygotowanie

Wykonanie:

    Cukinię umyć, nie obierać, pokroić w krążki. Każdy krążek pokroić w małą kosteczkę. Marchewkę również pokroić w małą kosteczkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Parówki obrać z osłonek, pokroić w półplasterki. Na rozgrzany olej lub oliwę wrzucić cukinie, gotować do miękkości, potem dodać ugotowaną marchew, pomidora pokrojonego wraz ze sokiem, który się wytworzył podczas krojenia i parówki. Dobrze wszystko doprawić, dodać koncentrat pomidorowy, chwilę wszystko gotować.Na koniec wlać śmietanę i posiekaną pietruszkę.
   Makaron ugotować w/g przepisu podanego na opakowaniu. rozłożyć na talerze polać gorącym sosikiem warzywnym. Po wierzchu posypać tartym serem.


                                          Smacznego!!!

Rogaliki z nadzieniem

Składniki

4 szklanki maki
1 kubeczek smietany
250 gram margaryny
paczuszka suchych drozdzy
szczypta cukru do smaku (nie koniecznie)
marmolada najlepiej twarda- moze tez byc konfitura- sliwkowa jest super (najlepiej wlasnej roboty) .)



Przygotowanie

make przesiac dodac miekka margaryne droozdze smietane wymieszac wszystko dokladnie ugniesc i rozwalkowac na podluzny pas ciasta wycinac trojkaty . na kazdym trojkacie u nasady  polozyc troche marmolady gorna szpiczasta czesc zalozyc na nasade trojkata skleic jak pieroga zeby marmolada nie wyciekla i formowac trojkaty. piec w piekarniku 180 stopni (elektryczny) okolo 25 minut. Przed pieczeniem kazdy rogalik posmarowac rozbeltanym jajkiem i posypac cukrem krysztalem- jak sie zapiecze  powstaje chrupiaca skorupka slodka.

środa, 11 kwietnia 2012

Schab z kiełbasą

Składniki

schab bez kości
cienka kiełbasa
czosnek

sól, pieprz, papryka, vegeta







Przygotowanie

Schab umyć osuszyć, nożem wykonać otwór przez całą długość schabu (przebić z obu stron). Posypać solą, pieprzem, papryką i natrzeć roztartymi z solą 2 ząbkami czosnku. W utworzone nacięcie włożyć kiełbasę. Zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc) w szczelnym naczyniu w lodówce.

Mięso piec (najlepiej następnego dnia) w piekarniku w temperaturze 180°C około 1,5 godz. W czasie pieczenia mięso przewrócić.

Ja piekę w naczyniu otwartym, ale na początku pieczenia (ok. 30 minut) przykrywam mięso folią aluminiową. Nie podlewam tłuszczem, bo ze schabu troszkę się tłuszczyku wytopi. Tuż po upieczeniu (gorące) przekładam do zamykanego naczynia - trochę się "zaparuje" i nie jest suche. 
Danie może niezbyt wyszukane, ale dość efektownie się prezentuje. W moim rodzinnym domu serwowane jako wędlina - na zimno.

sałatka z ogórków do słoika

Składniki

4kg ogórków obranych ze skórki
1/2kg marchwi
1/2kg papryki czerwonej
1/2kg cebulki
2 garści białej kapusty drobno posiekanej
4 listki pora - zielonej części
1 główka czosnku
2łyżki soli

ZALEWA:
1łyżka soli
1 szkl octu
1 szkl cukru
1/3 szkl oleju



Przygotowanie

Ogórki pokroic na cieniutkie plasterki i zasolic 2 łyżkami soli odstawic.
Po godzinie odlac wodę, dodać reszte drobno pokrojonych składników i wymieszać z zalewą. Znowu odstawiamy - 4 godziny
Po tym czasie nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15-20 minut

Mniam - pychotka :)
Rewelacyjna sałatka do obiadu

Papryka łagodna konserwowa od Malibu

Składniki

5 kg papryki
24 szkl. wody
2 szkl.octu 10%
4 płaskie łyżki soli
10-12 łyżek cukru
po pół cebuli na każdy słoik
olej do duszenia cebuli
liść laurowy po 1 mały, na każdy słoik
ziele angielskie po 2-4 ziarenka w zależności od słoika



Przygotowanie

Paprykę oczyścić z gniazd, pokroić na ćwiartki lub inaczej wg uznania.
Ułożyć w słoikach, do każdego włożyć 1 liść laurowy i 2-4 ziarenek ziela angielskiego.
Cebulkę pokroić w półplastry i poddusić na oleju, tylko do uzyskania szklistego koloru (nie rumienić). Następnie wykładać na wierzch w słoikach, dodająć także olej z duszenia.

Zalewa:
z podanych składników ugotować zalewę i wrzącą napełniać słoiki, od razu zakręcać. Pozostawić około godziny aby trochę przestygły, a następnie pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania się wody. Wyciągnąć, postawić w ciepłym miejscu (ja wstawiam pod kocyk) aż do całkowitego ostudzenia.

Przepis ten mam od mojej teściowej. Papryka jest bardzo łagodna i wszystkim bardzo smakuje, przy tym zachowuje swoją chrupkość i sprężystość.
Zachęcam do spróbowania.

Z 5 kg papryki wyszło mi 10 większych słoików (3/4 litra)

Sałatka Reni

Składniki

4 kg ogórków
4 duże czerwone papryki
0,5 kg cebuli
kilka ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki

Zalewa I: 9 szklanek wody + 0,5 szklanki soli

Zalewa II: 3 szklanki wody, 3 szklanki octu, 5 (ewentualinie troszkę mniej) szklanek cukru, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy.



Przygotowanie

Paprykę i obrane ogórki pokroić w słupki, a cebulę w plastry.
Zalać warzywa zalewą I (9 szklanek wody + 0,5 szklanki soli) i pozostawić na 3 - 4 godziny.
Następnie odcedzić, dodać pokrojony czosnek i  natkę pietruszki. Włożyć do słoików. Zalać zalewą II. Pasteryzować 10 min.

poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Pierś z kurczaka w panierce kukurydziano-migdałowej

Składniki

1 duża podwójna pierś z kurczaka (około 40 dag)
sól
pieprz
płatki kukurydziane
4 łyżki mielonych migdałów
2 jajka
mąka do panierki
1 łyżka masła roślinnego
olej do smażenia





Przygotowanie

Pierś z kurczaka umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić, delikatnie rozbić. Każdy kotlet posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i jajku. Nastepnie w panierce z płatków kukurydzianych wymieszanych z mielonymi migdałami. Wlać olej na patelnię, dodać masło roślinne. Smażyć piersi na małym ogniu na złoty kolor dwukrotnie przewracając, żeby się dobrze dopiekły.

                  

Surówka z kapusty pekińskiej na imprezkę lub kolac

Składniki

Mała kapusta pekińska
Puszka tuńczyka w oliwie
Puszka kukurydzy
Majonez,sól,pieprz


  zdjęcie; Ilka76




Przygotowanie

Kapustkę pokroić drobno,dodać tuńczyk,kukurydzę,majonez tyle ile kto lubi,sól i pieprz do smaku.
Surówka jest przepyszna ,bardzo łatwo i szybko ją sie robi.Warunkiem jest to że nie powinna stać bardzo długo  w lodówce.Najlepiej robic tuż przed podaniem,albo np. z połowy składników a później dorobić sobie np. na drugi dzień.Wychodzi jej naprawdę duzo i w moim domu zawsze robi furorę.

                     

Muffinki waniliowo cytrynowe

Składniki


2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki cukru
pół kostki masła
0,75 szklanki mleka
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z pół cytryny
szczypta soli
2 łyzki grubego cukru trzcinowego




Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formę do muffinów wkładamy papierowymi foremkami.
Masło rozpuszczamy, jajka roztrzepujemy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, skórke z cytryny, proszek do pieczenia i sól.
To wszystko mieszamy i wlewamy jajka z mlekiem oraz lekko przestudzone masło, mieszamy energicznie.
Tak przygotowane ciasto nakładamy do formy muffinowej, wypełniając każdy otwór w 3/4 wysokości. Zanim wstawimy muffiny do piekarnika posypujemy je trzcinowym cukrem. Pieczemy ok 20 minut najlepiej z początku tylko od dołu a dopiero po ok 10 minutach od góry. Oczywiście wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik, taki sposób sprawdza sie w moim. Czy sie upiekły sprawdzamy patyczkiem. Ja jeszcze gorące wyjmuje z formy by piec kolejną partię ale mogą stygnąć w formie. Polecam z kawą z mlekiem na drugie śniadanko odgrzewane w mikrofalówce i podane w towarzystwie mleka tez sa pyszne!!!

niedziela, 8 kwietnia 2012

Kotlety mielone z mięsa i kapusty cukrowej

Składniki

Składniki:
1,2 kg kapusty cukrowej
30 dag wieprzowiny bez kości
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek tartej bułki
sól, pieprz
tłuszcz



Przygotowanie

Kapustę obrać z uszkodzonych liści, wypłukać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i zalać dwoma szklankami wrzącej wody, posolić. Gotować prawie do miękkości przez 20 min. Cebulę obrać, posiekać, lekko zrumienić na łyżce tłuszczu. Kapustę odcedzić i odcisnąć. Mięso umyć, pokroić, zemleć razem z cebulą i kapustą. Do masy dodać jajko, sól, mąkę i szczyptę pieprzu, wyrobić. Z masy uformować kotlety, każdy obtoczyć w tartej bułce. Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu (na dużym ogniu, potem zmniejszyć płomień). Smażyć na jasnozłoty kolor.

sobota, 7 kwietnia 2012

Szarlotka z ciasta kruchego

Składniki

Ciasto: 2 1\2 szkl mąki
1 jajo

 1 żółtko
4 łyżki cukru
szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1\2 paczki margaryny

1 łyżeczka smalcu

Nadzienie
1 1\2 kg jabłek

1\2 szkl cukru
2 łyżki tartej bułki



Przygotowanie

Tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto w kulę. Schładzać ją przez 1-2 godz w lodówce. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną rozwałkować na wysmarowanej margaryną i posypanej tartą bułka blaszce. Ciasto posypać 2 łyżkami tartej bułki. Jabłka pokroić. Do rondelka wlać 2 łyżki wody, włożyć jabłka, cukier i udusić ( można dodać trochę cynamonu jak ktoś lubi).Przestudzone wyłożyć na ciasto. Przykryć drugą częścią ciasta, uprzednio rozwałkowaną lub pokruszyć ją. Piec ok. 40 min. w tem 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem. Na dużą blachę lepiej zrobić 1 1\2 porcji

Jabłuszko gotowane dla dzieci przy ROTAWIRUSIE

Składniki

SKŁADNIKI:

* 1-2 jabłka
* odrobina cukru
* woda



Przygotowanie

Jeżeli wasze dziecko miało kiedyś rotawirusa to sami wiecie jak to wygląda.Wymioty i biegunki na okrągło. Do tego jest brak apetytu,ale trzeba coś jeść.Proponuję jako deserek dla dziecka chorującego na rotawirusa jabłuszko gotowane.

Jabłka obrać ze skórki,pokroić w kostkę,wrzucić do garnuszka i zalać wodą.Gotować na wolnym ogniu do miękkości.Na koniec poslodzić trochę.

W swoich przepisach mam także marchwiankę,jako obiadek dla dziecka podczas rotawirusa.

Pamiętajmy aby podczas tej choroby nie odwodnić dziecka!!! Ja mojemu (jak załapie to cholerstwo) to podaję do picia:
* wodę z glukozą
* sok jabłkowy
* czarną herbatkę lekko osłodzoną

krem śliwkowy

Składniki

słoik 0,5 l gęstej (domowej) konfitury śliwkowej lub powidła śliwkowe, tabliczka gorzkiej czekolady



Przygotowanie

Konfiture śliwkową przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyzką. Następnie dodać pokruszoną tabliczke czekolady i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Gdy juz składniki się połaczą, zdjąć garnuszek z ognia i trochę przestudzić masę.Jeszcze ciepłą wyłożyć na ciasto. Odłożyć ciasto w chłodne miejsce, aby masa wystygła.UWAGA : krem znakomicie nadaje sie do zwartych ciast, np: takich o konsyctencji piernika, ale nie tylko ;)

Udka z jarzynowym farszem

Składniki

5-6 udek z kurczaka
3 marchewki
1-2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
30dag pieczarek
jeden serek topiony(kremowy, pieczarkowy lub ziołowy)
Przyprawy wg własnego uznania
2-3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny



Przygotowanie

Uka odfiletować, przyprawić przyprawami wymieszanymi z 2-3 łyżkami oleju i 1 łyżką soku z cytryny. Odstawić min. na 12 godzin w lodówce.
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pookroić w półplasterki, a cebulke posiekać. Wymieszać wszystko z serkiem topionym i delikatnie przyprawić. Gotowy farsz nakładać do udek, układać na blaszce i piec w piekarniku ok 1,5 godziny.
odfiletowane, przyprawione udka
starte jarzynki
nafaszerowane udka, gotowe do piekarnika
a tak wygląda gotowe danie

piątek, 6 kwietnia 2012

Szynka z nadzieinem

Składniki





 10- 12 plastrów  gotowanej szynki wieprzowej
 5 jajek
2 łyżki chrzanu
sól
pieprz
łyżka śmietany 18%
szczypiorek



Przygotowanie

Jajka zblendować blenderem, dodoać chhzan, śmietanę, sól pieprz i zmiksować na gładką masę.
Szynkę rozłożyć na deseczce, w rogu każdego plasterka położyć łyżeczkę nadzienia i zwiną w rozetkę ( z jednej strony weższa) . Następnie wokół szynki zawinąć szczypiorek i zawiązać. Smacznego.

 

torcik kokosowy na kefirku

Składniki

30 dkg kokosu
1 duży kefir ( 500 ml )
1 szklanka śmietany 30%
3/4 szklanki cukru
3 galaretki cytrynowe
1 puszka brzoskwiń
biszkopty okrągłę lub ( upiec biszkopt )



Przygotowanie

 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody.
Kokos połączyć z kefirem i pozostawić na 30 minut.
Śmietanę ubić z cukrem.
Kokos połączyć z galaretką i śmietaną.
W tortownicy ułożyć biszkopty.
Na biszkopty wyłożyc masę.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Na wierzch poukładac pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu.
Ponownie schłodzić



                                          SMACZNEGO!!!!!!!

czwartek, 5 kwietnia 2012

oponki bez twarogu tanie i szybkie

Składniki

40 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyzka maki ziemniaczanej
2 jajka
3-4 łyzki gęstej kwaśnej śmietany
10dkg masła
cukier pół szklanki
olej do pieczenia
olejek waniliowy
cukier puder do posypania



Przygotowanie

witam
oponki te sąbardzo proste w wykonaniu i tanie
masło utrzeć z cukrem i mąką ziemn, . dodając po jednym jajku cały czas ucierać następnie dodać śmietanęDo tego domieszać mąke zmieszaną z proszkie do pieczeniai następnie dodać aromat całość zagnieść,roszwałkować na grubość pół cm. i wycinać szklanką i kieliszkiem oponki i wrzucać na głeboki rozgrzany olej,po wyjęciu posypać cukrem pudrem



Zapiekany łosoś

Składniki


1kg filetów z łososia, dorsza lub karpia
2 łyzki masła
1 cebula pokrojona w talarki
1 listek laurowy
1 szklanka śmietany
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu




Przygotowanie

Do naczynia żaroodpornego dajemy masło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190oC. Gdy masło się rozpuści układamy filety i przeprawiamy solą i pieprzem. Plasterki cebuli układamy wokół ryby i kładziemy listek laurowy. Wstawiamy do piekarnika i piec przez ok. 15min. Następnie wyciągamy i całość zalewamy śmietaną. Znowu wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25min.
Smacznego :)

Tak przyrządzona rybka najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami :)

środa, 4 kwietnia 2012

Sernik orzechowo- kokosowy

Składniki

Składniki ciasta serowego:
60 dag sera; 6 jaj; 25 dag cukru pudru; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 12 dag margaryny; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki ciasta kokosowego:
4 białka; 15 dag cukru; 15 dag kokosu; 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki ciasta orzechowego:
4 jajka, 1 łyżka kakao; 10 dag zmielonych orzechów; 10 dag cukru; 3 łyżki mąki pszennej; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia





Przygotowanie

Ciasto serowe:
Ubić pianę z białek. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmielony ser, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.


Ciasto kokosowe:
Ubić białka. Dodać cukier, mąkę i kokos.


Ciasto orzechowe:
Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, orzechy, mąkę, kakao i lekko wymieszać.

Na przygotowną wcześniej blachę wyłożyć ciasto serowe - ciasto kokosowe - ciasto orzechowe. Piec w temp. 180 stopni przez około 60 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

* ciasto pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji"
* do sera dałam dodatkowo garść rodzynek i aromat
* udanych wypieków ;)

Pyszne trojkaty z ciasta francuskiego z nadzieniem

Składniki


Potrzebne beda:

6 mrozonych kwadratow ciasta francuskiego
1 sredniej wielkosci cebula
100 g gotowanej szynki
125 g sera typu feta
1 jajko
sol i pieprz
ziarna sezamu (slonecznika lub dyni, co kto lubi)



Przygotowanie

Kwadraty (ok 12x12 cm) rozlozyc jeden obok drugiego w celu rozmrozenia (trwa to jakies 5-10 minut).
W tym czasie pokroic cebule w kostke, szynke w paseczki i rozdrobic ser feta. Na patelni zeszklic cebule w malej ilosci tluszczu, dodac szynke i ser feta. Zdjac z ognia, doprawic pieprzem i sola i zostawic do wystygniecia.
Oddzielic bialko od zoltka.
Krawedzie kwadratow wysmarowac bialkiem
Na srodek kazdego kwadratu ukladac ok. 1,5 lyzki nadzienia,
zlozyc dwa lezace naprzeciwko siebie rogi kwadratu i zlepic krawedzie ciasta pomagajac sobie widelcem (jak na zdjeciu)
Trojkaty ulozyc na wylozonej papierem pergaminowym blasze, posmarowac zoltkiem i posypac sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku ( 200°C) jakies 20 minut.

wtorek, 3 kwietnia 2012

Parówki z serem by Marysiek

Składniki

- parówki
- kilka plasterków sera
- oregano
- papryka ostra
- ketchup



Przygotowanie

- Parówki naciąć wzdłuż (niezbyt głęboko).

- Ser pokroić na wąskie paski, które włożyć do nacięć parówki. Lekko posypać oregano i papryką.

- Podgrzać w mikrofalówce do momentu rozpuszczenia się sera.

Podawać z ketchupem.

Salsa kasiuli - śledzie w sosie słodko - kwaśnym

Składniki

ok. 8 filetów śledzi solonych
4 ogórki konserwowe

Sos:
2 duże cebule
1 duża czerwona słodka papryka
1 papryka chilli
1 słoiczek przecieru pomidorowego
2 łyżki miodu (ewentualnie cukru)
3 łyżki octu
1 szkl. wody
1 łyżeczka vegety
olej do smażenia







Przygotowanie

Sos:
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli. Smażymy ok. 3 min. Zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy przecier, vegetę, miód i ocet. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i przestudzamy.
Rybkę kroimy na większe kawałki,  dodajemy pokrojone ogórki, zalewamy przestudzonym sosem pomidorowym, delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Serowe Spirale

Składniki

Składniki na 32 sztuki:

1 Kostka miękkiego masła
5 łyżek kremowego twarożku
1 szklanka mąki
2 łyżeczki cukru
Pół szklanki mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu



Przygotowanie

Sposób przygotowania:

1. Zmiksuj masło z twarożkiem i cukrem

2. Dodaj mąkę.

3. Zagnieć ciasto, podziel na dwie części, każdą włóż do lodówki na pół godziny.

4. Później rozwałkuj ciasto na cienko i wytnij koło.

5. Wetrzyj w ciasto cynamon i wytnij nożem 16 trójkącików.
Nacinaj ciasto od środka do brzegu :)

6. Na tak przecięte ciasto nałóż mielone migdały.

7. Każdy trójkącik zwiń w rulonik

Ułóż ruloniki na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do
150 stopni.

Piecz 20 minut.

faworki spiralne

Składniki

5 łyżek mąki
2 jajka
ok.1/3 szkl.mleka
mały cukier waniliowy
tłuszcz do smażenia(ja używam pół na pół olej i smalec)



Przygotowanie

z mąki,cukru waniliowego i żółtek wyroić ciasto,dolewając tyle mleka aby było gęściejsze niż na naleśniki
dodać pianę ubitą z białek;wymieszać
na gorący tłuszcz wlewać przez lejek porcje ciasta,kręcąc lejkiem spiralnie
dy ciastka się zrumienią,odwrócić i dosmażyć
osączyć na ręczniku papierowym
posypać cukrem pudrem
ZJEŚĆ ZE SMAKIEM!!!

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

SKUBANIEC- mieszaniec

Składniki




3 szklanki mąki
3 łyzki cukru
1 kostka pamy
5 jaj (osobno bialka i żółtka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
kakao
owoce (wisnie, agrest...)

POLEWA   


2 łyżki palmy
2 łyżki kakao
6 łyzek cukru
2-3 łyżki wody

Zagotować, ostudzić i polać ciasto



Przygotowanie


Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, oprócz białek. Białka ubić z jedną szklanką cukru. Ciasto zagnieść, zrobić 3 mniej więcej równe kulki, do jednej dodać kakao. Wstawić do zamrażarki na 30 minut. Kulki trzeć na tarce bądź kruszyć w kolejności:

jasna ciemna owoce ubite białka jasna Piec ok. 40 min. / 180 st.

Polać polewą

Wątróbka drobiowa z pieczarkami

Składniki

60 dkg.małych pieczarek
7 młodych cebulek
40 dkg.małych pomidorów
50 dkg.wątróbki z kurczaka
2 łyżki masła
2 kopiaste łyżki szałwii
sól,czarny pieprz
20 dkg.śmietany



Przygotowanie

Pieczarki przetrzeć szmatką(nie myć),pomidory umyć i przekroić na pół.Wątróbkę umyć,osuszyć i pokroić na dość grube kawałki.
Masło rozgrzać na patelni,podsmażyć na nimpieczarki oraz wątróbkę - obracać.Dodać pokrojoną cebulę i szałwię - smażyć razem przez 2-3 min.przyprawić solą i pieprzem.Następnie całość zalać śmietaną,dodać pomidory i pozostawić na patelni jeszcze jakieś 2 min.Podawać z ryżem lub bagietką.

Brokuły z makaronem

Składniki

-1 brokuł duży

-ok 25 dkg sera żółtego gouda

-makaraon wstążki

-smietana 12 %

-Przyprawy ;pieprz i sól



Przygotowanie

Gotujemy makaron ,gotujemy cały brokuł tak ,aby się rozlatywał ,ser ścieramy na grubej tarce .Ani makaronu ,ani brokuła nie solimy podczas gotowania.
Odcedzamy makaron ,odcedzamy brokuł i mieszamy razem tak ,aby brokuł był rozciapany,zalewamy śmietaną ,solimy do smaku i pieprzymy (dość sporo, chyba ,ze wolicie wersję mniej pikantną) całość zasypujemy startym serem i razem mieszamy ,aż się roztopi .Konsystencja dosyć gęsta.

Piękniy zapach ,a smak REWELACJA!!!POLECAM

Minestra Bez Mięsa i Makaronów

Składniki

3 marchewki
2 cebule
2 łodygi selera naciowego (niekoniecznie)
2 cukinie średniej wielkości
ćwierć niewielkiej kapusty (niekoniecznie)
5 dag fasolki szparagowej
puszka białej fasolki konserwowej
ząbek czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek
łyżka masła
4 szklanki wody
2 kostki bulionowe
puszka obranych pomidorów w zalewie
ser żółty
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki do kawy pieprzu
ćwierć łyżeczki rozmarynu
liść laurowy



Przygotowanie

Marchewkę kroimy na plasterki, łodygi selera - w paseczki, fasolkę szparagową - w 2-3 cm kawałki, obrane cukinie w grubą kostkę, obrany ziemniak w mniejszą. Kapustę szatkujemy, cebulę i czosnek siekamy. Teraz bierzemy duży gar i rozgrzewamy na nim oliwę z masłem. Wrzucamy cebulę i smażymy na dużym ogniu aż będzie złota. Następnie cały czas mieszając wrzucamy: marchewkę, cukinię i ziemniaka i smażymy to gdzieś z 10 minut.Potem wrzucamy seler, fasolkę szparagową, kapustę i czosnek i smażymy z 5 minut. Dalej wrzucamy pomidory w puszce z zalewą i liść laurowy. Jak to się pichci rozpuszczamy dwie kostki bulionu w czterech szklankach wrzątku i wlewamy do gara. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, rozmarynem. Ogień zmniejszamy na minimum , przykrywamy gar pokrywką i zostawiamy tak na 90 minut. Po 90 minutach dodajemy opłukaną fasolkę z puszki i czekamy jeszcze 30 minut. Zupka gotowa. Podawać ze startym żółtym serem i pieczywkiem. Istna Błogość!

Chałwowiec

Składniki

Ciasto:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyż. mąki pszennej
3 budynie czekoladowe (bez cukru)

Masa chałwowa:
2 budynie waniliowe (bez cukru)
1 kost. margaryny/masła (250g)
3 szkl. mleka
30 dag chałwy waniliowej
starta czekolada




Przygotowanie

Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Mąkę, budynie i proszek mieszamy, przesiewamy stopniowo do piany delikatnie mieszając. Piec 30 min w temp. 160oC. Ciasto przekroić na pół.

Masa chałwowa:
Budynie ugotować na mleku. Margarynę utrzeć na puch. Dodać do niej wystudzone budynie - zmiksować na gładką masę, następnie dodając zmiksowaną chałwę.

Kolejność układania warstw:
1) ciasto I część
2) 1/2 masy chałwowej
3) ciasto II część
4) 1/2 masy chałwowej
5) starta czekolada


Smacznego!

niedziela, 1 kwietnia 2012

Puszysty Omlet

Składniki

-2 jajka
-torebka cukru waniliowego
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki mleka
-2 łyżki mąki
-olej



Przygotowanie

Jajka rozdzielić na żółtka i białka,po rozdzieleniu wlać do dwóch misek.Białko ubić na pianę ,a do żółtek dodać mleko,mąkę,proszek do pieczenia,cukier waniliowy.Po dodaniu wszystkich składników zmieszać razem z ubitą pianą.Patelnię należy rozgrzać wraz z olejem.Należy wystawić rękę nad patelnię aby sprawdzić cz ciepło się z niej wydobywa,jeśli tak to możemy wlewać 'miksturę' na patelnię.Na koniec należy obracać omlet przez kilka sekund.  

Bigos po cygańsku

Składniki

 kg białej kapusty
 kg pieczarek
 kg białej kiełbasy
 3 duże cebule
 2 świeże papryki
 przyprawy do smaku (sól pieprz )
 pół szklanki oliwy
 mały keczup



Przygotowanie

każdy ze składników osobno przesmażyć następnie razem wymieszać i dusić do miękkości. Dodać mały keczup lub koncentrat pomidorowy. Życzę smacznego

sałatka krabowa szybka

Składniki

paluszki krabowe w folii (według uznania)


1 puszka kukurydzy


1 słoik selera marynowanego


majonez ok. 2 łyżek


sól i pieprz do smaku





Przygotowanie

Paluszki drobno pokroić. Dodać kukurydzę i odsączony seler. Doprawić do smaku. Wymieszać z dwiema łyżkami majonezu (można wymieszać pół na pół z jogurtem). Smacznego

sałatka ze śledziem

Składniki

5 ogórków konserwowych7 małych pieczarek marynowanych2-3 śledzie(wymoczone w wodzie)2 łyżki majonezu




Przygotowanie

Ogórki i pieczarki pokroic w kostke, śledzie pokroic w niewielkie kawałki, wrzucic do miski i wymieszać z majonezem.
BArdzo proste, a jakie smakowite:] SMACZNEGO

Słodkie bułeczki i cynamonowe ślimaczki

Składniki

50 g drożdży
1/4 l mleka
100 g masła
1/2 łyżki cukru
2 jajka
szczypta soli
450-500 g mąki

NADZIENIE:
50 g masła
4 łyżki cukru
4 łyżeczki cynamonu
1 jajko



Przygotowanie

1. Letnie mleko wlej do miski z pokruszonymi drożdżami i wymieszaj na jednolitą masę.
2. Na słabym ogniu rozpuść masło w rondelku i przestudzone wlej do miski z rozpuszczonymi drożdżami.
3.  Dodaj szczyptę soli, cukier, jajko i przesianą mąkę. Przez cały czas mieszaj. Gdy ciasto będzie bardzo gęste, zacznij je zagniatać rękami.
4. Gdy ciasto będzie już lśniące i elastyczne przykryj je ścierką i odstaw na 45 min. w ciepłe miejsce. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
5. Podziel ciasto na dwie części, z jednej uformuj wałek i pokrój go na 10-12 kawałków.
6. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę.
7. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej pergaminem i odstaw do wyrośnięcia na 20 min.
8. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj na niej resztę ciasta, nadając mu kształt prostokąta.
9.Zrób nadzienie : utrzyj miekkie masło z cukrem i cynamonem. Posmaruj rozwałkowane ciasto masą cynamonową. Zwin je w rulonik i pokrój w krążki grubości 2 cm.
10.Na blachę wyłóż pergamin i połóż na niej ślimaczki. Zostaw do wyrośnięcia na 20 min. Roztrzep jajko i posmaruj nim bułeczki i ślimaczki.
11. Rozgrzej piekarnik do temperatury 225*C. Najpierw piecz bułeczki 12-15 min. na środkowym poziomie piekarnika.
12. Używając rękawic kuchennych wyjmij blachę i zsuń bułeczki na metalową kratkę, żeby wyschły.
13. Następnie piecz ślimaczki na środkowym poziomie piekarnika przez ok.10 min..
Voila :)
Przepis pochodzi z ,,Książki kucharskiej Kaczora Donalda" :)