sobota, 31 marca 2012

Proste eklerki z bitą śmietaną każdy je zrobi

Składniki

10 dag maki7 dag masła3 jajkałyżka cukrusólpo 100 ml mleka i wody1/2 l śmietany kremówkiopakowanie cukru waniliowego3-5 łyzek cukru pudrumozna dodac owoce do dekoracji



Przygotowanie

Zagotowac wodę, mleko, cukier , masło,sól, dodac mąkę, gotowac 5 min ostudzic , utrzec z jajkami.Ciasto przełożyc do szprycki, na  blachę wycisnąc podłużne ciastka, piec 20 min w 180 stopniach C , ostudzicŚmietanę ubic z cukrem pudrem i waniliowym, eklerki przyciąc wzdłuż, napełnic bitą śmietanąPrzepisy jest prosty zrobią go nawet dzieci
Czas przygotowania ok.50 min.
Starczy na 10 porcji
Jedna  270 kcal 
SMACZNEGO!!!!

Sałatka makaronowa Sikorskiej

Składniki

jedna cała pierś z kurczaka lub też inne miesko drobiowe szybkie do usmażeniamakaron (rodzaj wedle uznania, ja robię ze świderków)papryka marynowanapęczek pietruszkicebulkaprzyprawa do kurczakasos sojowy



Przygotowanie

                                                       mięsko przyprawiamy i smarzymy na patelni z niewielkim dodatkiem olejudodajemy do smażenia cebulkę, drobno pokrojonąpo usmażeniu, zdejmujemy na sitko, aby tłuszcz obciekłgotyjemy makaron aldentepo ugotowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięciapaprykę kroimy w kosteczkę (nie podałam ilości ponieważ ja daję dużo papryki a nie wszyscy ją lubią. Paprykę można zastapić ogórkirm konserwowym lub pieczarkami)mięsko kroimy w kostkę ale nie zadrobnołączymy z makaronemdodajemy pokrojoną natkę pietruszkiskrapiamy z sosem sojowy, mieszamySałatka jest prosta w przygotowaniu, bardzo sycąca. Spokojnie może zastapić jedno z dań lub też może być podana jako przystawka.
Liczę że będzie smakować
Czekam na komentarze

piątek, 30 marca 2012

Karp w ziołowej panierce

Składniki

1.5 kg karpia
po łyżce pokruszonego rozmarynu i kolendry
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżka masła
2 cytryny
sól, pieprz



Przygotowanie

Zioła wymieszać (połowę natki zostawić). Sprawioną rybę umyć z zewnątrz i w środku. Posolić, oprószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny, obłożyć mieszanką ziół, odstawić na godzinę do lodówki. Kawałek folii aluminiowej posmarować masłem, ułożyć rybę. Rozłożyć resztę masła, zawinąć folię. Wstawić do rozgrzanego do 200 °C piekarnika. Po 30 minutach pieczenia rozchylić folię, by ryba się zrumieniła. Gotową wyjąć na półmisek, posypać odłożoną natką i startą na tarce skórką z cytryny. Udekorować plasterkami cytryny i kawałkami skórki oraz zieloną sałatą.

Kokosowa kremóweczka na krakersach by Grzankos

Składniki



2 duże paczki krakersów
1 litr mleka
250g margaryny
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 duże jajko
2 paczki cukru waniliowego
2 "Śnieżki"
1 opakowanie "Śmietan-fix"
1 opakowanie wiórek kokosowych
1 opakowanie płatków migdałowych
łyżka cukru
łyżka masła

blaszka ok.24/30




Przygotowanie

Dno blachy wykładamy krakersami.
2 szklanki mleka zagotowujemy z margaryną i cukrem oraz paczką cukru waniliowego.
W szklance mleka rozrabiamy mąkę z jajkiem-masę wlewamy do gorącego mleka cały czas miksując do uzyskania budyniowego kremu.
Do powstałego,gorącego kremu dodajemy dużą garść kokosu i płatki migdałowe,mieszamy.
Ciepłą masę wylewamy na krakersy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
Szklankę zimnego mleka ubijamy na sztywno z "Śnieżkami" i "Śmietan-fix"-wykładamy na krakersy.
Pozostałe wiórki prażymy na patelni na łyżce masła wraz z łyżką cukru i paczką cukru waniliowego-aż do uzyskania złotego kolorku.
Przestudzoną posypką posypujemy wierzch ciasta.
Całość wstawiamy do lodówki-oczywiście najlepiej na calutką noc;)

Przepis jest jedną z wariacji powstałych po przetestowaniu kilku rafaello,kremówek,karpatek i innych ciast na krakersach bądź herbatnikach:)
Ciacho jest prze-pysz-ne!
Smacznego:*

Schab w sosie śmietanowym z czerwonym pieprzem wg M&Ł

Składniki


4 plastry schabu
1 śmietana 18% lub 22%
kolorowy pieprz w ziarkach
czerwony pieprz w ziarkach
mąka
kostka rosołowa
sól, lubczyk, papryka słodka i ostra
tłuszcz doo smażenia




Przygotowanie

plastry mięsa delikatnie rozbijamy kolorowy pieprz tłuczemy mięso obtaczamy w pieprzy i posypujemy solą pozostawiamy mięso na jakiś czas w lodowce na rozgrzaną patelnie kładzemy kotlety schabu obsmażamy z obu stron' zalewamy mięso gorącą wodą dodajemy kostkę rosołową dusimy na wolnym ogniu przez ok 30 min śmietanę mieszmy z ciepłą wodą (aby się nie zważyła) i dodajemy do mięsa dusimy jeszcze przez ok. 15 min przyprawiamy podanymi przyprawami pod koniec duszenia wrzycamy czerwony pieprz

Latwa slatka z kukurydzy

Składniki

2 puszki kukurydzy
1 puszka kielek
1 puszka ananasow
1 sloik pieczarek
1 sloik majonezu (maly)
4 jajka
sol, pieprz, cukier



Przygotowanie

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac.
Doprawic sola, pieprzem i cukrem.

Odstawic do lodowki- najlepsza jest po 0,5 - 1 godz.

czwartek, 29 marca 2012

Piersi z kurczaka po normandzku

Składniki

4 duże piersi z kurczaka,
25 dag pieczarek,
150 ml gęstej kwaśnej śmietany,
40 dag kwaśnych jabłek,
4 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
100 ml rosołu,
1 pęczek posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, cukier, majeranek i sok z cytryny do smaku.



Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć pieprzem i solą. Odstawić w chłodne miejsce na 20 min. Obtoczyć w mące. W rondlu rozgrzać masło. Obsmażyć na nim piersi z obu stron na złoty kolor. Podlać rosołem. Dodać obrane i pokrojone w paseczki pieczarki. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia wlać śmietanę. Piersi wyjąć i pokroić w ukośne grube plastry. Ułożyć na ogrzanym półmisku. Do pozostałego po duszeniu sosu, dodać obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłka. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Dusić jeszcze ok. 3 min. (Do momentu, aż jabłka zmiękną). Zawartością rondla polać ułożone na półmisku mięso. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.

Biszkopt ze śniegiem

Składniki

Ciasto:
5 jajek,
10 dag cukru pudru,
5 łyżek zimnej wody,
10 dag cukru kryształu,
16 dag mąki pszennej,
łyżka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa:
1/2 l mleka,
5 żółtek,
cukier waniliowy,
4 czubate łyżki mąki pszennej,
12 dag cukru pudru.

Piana:
5 białek,
20 dag cukru pudru,
sok z cytryny,
starta czekolada.



Przygotowanie

 Żółtka i cukier puder utrzeć razem do białości, dodając po łyżce zimnej wody( 5 łyżek). Ubić pianę z białek i dodać do niej cukier kryształ. Do roztartych żółtek wlać pianę, a następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i upiec w prostokątnej blaszce. Ciasto przekroić na 2 częśći.

 Mleko przegotować. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mąkę i wlać gotujące mleko. Podgrzewać mieszając, aż zgęstnieje. Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i po łyżce dodawać ostudzoną masę. Tak przygotowaną masą przełożyć placek.

Na parze ubić białka z cukrem(ok.10minut). Kiedy piana będzie gęsta, dodać odrobinę soku z cytryny i dalej ubijać(bez pary). Zimną pianę rozłożyć na placku, a na nią zetrzeć czekoladę. Blaszka 25x40 cm.

Fantazja z kurczaka

Składniki

1 papryka ( może być czerwona lub zielona )1 cebula4 piersi z kurczaka2-3 ząbki czosnku2 łyżki masła3 plastry ananasasos pieczeniowy (knorra lub winiary)sól,pieprz



Przygotowanie

piersi umyć ,pokroić na plastry, zbić tłuczkiem do mięsa bardzo cienkousmażyć na 1 łyżce masła ok 10 min z każdej stronypaprykę , czosnek i cebulę oczyścić,pokroić w kostkę,usmażyć na maśle ok 5 minsos pieczeniowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniuananasa drobno pokroić sos połączyć z ananasem, papryką , cebulą i czosnkiempiersi z kurczaka polać sosemPodawać do  ugotowanych kartofli lub ryżu , z dowolną surówką.Życzę smacznego!

placek piaskowy ze śliwkami

Składniki

SKŁADNIKI :

- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag cukru
- torebka cukru waniliowego
- 6 jajek
- 100 ml mleka
- 1,2 kg śliwek węgierek



Przygotowanie

PRZYGOTOWANIE :

   Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , dodać kolejno całe jajka , przesypując je mąką przesianą z proszkiem do pieczenia . Na koniec wlać mleko i zmiksować . Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blasze do pieczenia .

   Śliwki umyć , przekroić na połówki , wyjąć pestki . Połowę owoców wcisnąć do środka ciasta, resztę ułożyć na wierzchu , przekrojoną stroną do góry .

   Piec ok. 50 min w temperaturze 180 st. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem .


SMACZNEGO !

wtorek, 27 marca 2012

Jednojajowiec

Składniki


·         2 szkl. mąki


·         szkl. cukru


·         szkl. mleka


·         jajo


·         1/2 szkl. oleju


·         2 łyżki kakao


·         łyżeczka sody


·         cukier waniliowy


3-4 łyżeczki dżemu (najlepiej śliwkowy)



Przygotowanie

Wszystko wymieszać i na blachę. Na wierzch posypać orzechy laskowe lub włoskie. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.
Polecam!!!
Zawsze wychodzi!!!
Pyszne!!!

Wątróbka wieprzowa dla początkujących Różyczki

Składniki


1 kg wątróbki wieprzowej
6 dużych cebul
mąka pszenna do panierki
listek laurowy
sól
szczypta cukru
pieprz
olej do smażenia
1/2 szklanki wody



Przygotowanie

Wątróbkę umyć odsączyć na sitku,wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem,pokroić w kawałki,posiekać leciutko nożem po wierzchu.

Każdy kawałek posypać pieprzem ziołowym lub prawdziwym,obtoczyć w mące,smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju na złoty kolor.(nie solić)

Następnie obrać cebulę,pokroić w talarki,lekko posolić,dodać cukier,usmażyć na patelni na odrobinie oleju.

Do usmażonej cebuli,dodać listek laurowy,1/2 szklanki wody i wszystko wymieszać.
Na wierzch ułożyć usmażoną wątróbkę,przykryć pokrywką i dusić na malutkim ogniu 8-10 min.

Podawać z ziemniaczkami lub chlebem.solimy na talerzu.
Smacznego.
Wątróbka tak zrobiona smakuje wybornie,polecam.

poniedziałek, 26 marca 2012

Wyśmienite naleśniki babuni

Składniki

*3 jajka*
*0,5kg mąki*
*0,2l wody niegazowanej ( np. Cisowianka)*
*1l mleka*
*Poł łyżeczki soli*
*Olej np. ryżowy*
*NADZIENIE!*



Przygotowanie

Do średniej wielkości garnka wlej litr mleka, dodaj pół kilograma mąki.
Następnie rozbij 3 jajka. Odseparuj żółtko od białka. Zółtko wrzuć do uprzednie wymieszanej "masy". Z białek zrób pianę.
Mieszając naszą "masę" powoli i subtelnie dodawaj pianę oraz wodę mineralną.
Na koniec dodaj szczyptę soli.
Włóż garnek na około 20 minut do lodówki.
W międzyczasie możesz zrobić sobie herbatę, tudzież wypić kufel jasnego, pełnego, piwa słodowego.
Następnie wyciągami po 20 min garnek z lodówki.
Włączamy ogień na kuchence. Kładziemy patelnie. Nalewamy troszkę oleju na patelnie aby uniknąc spalenie naszych smacznych naleśników.

Smażymy naleśniki. Przewracając je, aby nie uległy nadmiernemu podgrzaniu. Następnie nadziewamy je i jemy.
SMACZNEGO :)

Nigdy nie jadłeś równie smacznych naleśników.

Kuchmistrz Wacław.

Porcja na około 5 osób sredniej budowy, lub na 2 osoby o większej masie.

Prosta salatka niemiecka

Składniki

Ziemniaki ugotowane w mundurkach

3 - 4 ogorki kiszone

peczek natki pietruszki

majonez

sol i pieprz





Przygotowanie

Ziemniaki obrac i pokroic w dosc gruba kostke.

Ogorki kiszone pokroic takze w grubsza kostke.

Natke pietruszki pokroic drobno.

Dodac sol, pieprz i majonez.

Wszystko wymieszac i odlozyc do lodowki.

Salatka jest bardzo szybka, prosta i smaczna.

Przepis dostalam od kolezanki, ktorej siostra jest w Niemczech.

                         Smacznego

Zupa pomidorowa z muszelkami

Składniki

Na 3 litry zupy...
- porcja rosołowa
- włoszczyzna (3/4 marchewki, kawałek selera, 2 pietruszki)
- 4 liście laurowe
- oregano
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kostka pomidorowa x3 (Sposób na pomidorową Kucharek)
- ziarenka smaku 3 łyżki
- sól, 2 łyżeczki cukru
- łyżka masła

- puszka pomidorów
- przecier pomidorowy (Pudliszki) 50g.
- śmietana kremówka 2 łyżki
- mąka 1 łyżka
- makaron muszelki



Przygotowanie

Gotujemy wywar na porcji rosołowej (najlepiej ok godziny na małym ogniu) z dodatkiem 2 płaskich łyżeczek soli i cukru, potem dodajemy włoszczyznę (dużo marchwi) i przyprawy (nie dodajemy jeszcze ziarenek smaku i kostek pomidorowych). Gotujemy nadal na małym ogniu ok pół godziny. Potem przecedzamy wywar i dodajemy pomidory z puszki, marchewkę. Teraz doprawiamy ziarenkami smaku oraz kostkami pomidorowymi pamiętając by wszystko cały czas gotować na małym ogniu ok 15 min. W między czasie osobno ugotować makaron.
Do pół litrowego naczynia wlać ok. 1 szklankę zimnej wody, dodać 1 łyżkę mąki (roztrzepać), potem 50 g. przecieru pomidorowego i na koniec 2 łyżki śmietany kremówki i dobrze rozmieszać. Jeśli wyjdzie bardzo jasny kolor to dodać jeszcze koncentratu. Wszystko rozmieszane wlać do gotującego się wywaru z pomidorami. Zagotować po czym doprawić ewentualnie do smaku szczyptą soli. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do zupy. Zupa powinna być słodkawa. Naprawdę pyszna :) Dzieci szczególnie ją uwielbiają :)

niedziela, 25 marca 2012

Kukurydza ze szczypiorkiem

Składniki

1 puszka kukurydzy
spory peczek szczypiorku
ok. 3 łyżki oliwy
sól,pieprz



Przygotowanie

Kukurydzę odsączamy, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i oczywiście schładzamy w lodówce.
Sałatka ta jest wspaniałym dodatkiem do frytek oraz mięs z grilla.
Jest banalnie prosta, szybka i baaardzo pyszna ;)

sobota, 24 marca 2012

Klops wiosenny całkiem spory

Składniki


1 kg mięsa mielonego (dowolnego, np. wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
dwa ogórki konserwowe
jajko surowe
1 cebula drobno posiekana
2 łyżki serka wiejskiego, granulowanego
2 ząbki posiekanego drobno czosnku
łyżka keczupu
3 łyżki otrąb pszennych lub owsianych
łyżka kaszki manny suchej
przyprawy (sól, pieprz, majeranek, papryka, cząber)

dodatkowo:


6 ugotowanych na twardo jajek
dwie podgotowane marchewki
kilka ogórków konserwowych








Przygotowanie

Do miski z mięsem mielonym włożyć drobniutko pokrojone ogórki, surowe jajko, cebulkę, serek, czosnek, keczup, otręby, kaszkę i przyprawy, po czym dokładnie wymieszać.  Na dużej blasze piekarnikowej rozłożyć papier do pieczenia (ewentualnie przygotować dwie małe keksówki). Rozłożyć pas z połowy masy mięsnej na środku papieru, mniej więcej 8x35 cm. Na nim ułożyć wzdłuż ugotowane jajka, przeciętą wdłuż na cztery marchewkę i podobnie pokrojone ogórki, lekko wcisnąć. Na górze rozłożyć resztę mięsnej masy, oblepiając dokładnie także boki jajek i warzyw. Gdy powstanie zgrabna rolada, zawinąć ją w papier, na którym jest ułożona i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około godziny. Klops jest świetny na obiad, na zimno do kanapek - rewelacyjny!

piątek, 23 marca 2012

Jabłka do szarlotki

Składniki

jabłka
cukier
rodzynki
cynamon
cytryna




Przygotowanie

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce jarzynowej z grubymi oczkami (najlepiej robotem z odpowiednia tarką). Przekładamy do garnka, z cytryny wyciskamy sok i dodajemy do jabłek. Do jabłek dodajemy też 1 szklankę cukru i 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Dodajemy jeszcze tyle cukru, żeby jabłka były wystarczająco słodkie (trzeba spróbować), rodzynki i cynamon (ilość według gustu) i gotujemy jeszcze 5 minut. Przekładamy gotowe jabłka do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut. Możemy wykorzystać dowolne jabłka, nawet papierówki. Ilość użytego cukru zależy od tego, jak kwaśne są jabłka. Takie jabłka można wykorzystywać do ciast, naleśników a także jako samodzielny deser.

 

Tort Książka

Składniki

Biszkopt jasny:

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
szczypta soli

Masa Ananasowa:

2 puszki ananasów
2 budynie smietankowe
mleko
5  łyżek mąki pszennej
1 kostka masła
1 kostka margaryny
9 łyżek cukru
5 żółtek

dobra czekolada mleczna

Do ponczowania:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Do posmarowania tortu :

1,5 kostki masła
cukier puder do smaku

Masa cukrowa:

80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku) 
4  łyżeczki żelatyny 
70 ml wody

Dekoracja:

dobrej jakosci czekolada gorzka
złoty barwnik w proszku
hostia







Przygotowanie

1. Oddzielić białka od żółtek
2. Do białek dodać szczyptę soli , ubić na sztywną pianę
3. Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy
4. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką
5. Makę , proszek i budyń  przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać
6. Tortownicę o wymiarach 35 cm długości i 21 szerokości (mierząc dno formy  ) wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą.
7. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Z połowy składników upiec jeszcze jeden biszkopt w foremce o wymiarach : 32 cm. długości i 19 cm. szerokości (mierząc dno formy)

Kiedy większy biszkopt wystygnie nalezy przeciąć go na pół. Mniejszy biszkopt zostawiamy w całości .



Kawe rozpuszczamy w szklance gorącej , przegotowanej wody .

Delikatnie ponczujemy pierwszy biszkopt



Masa Ananasowa:

-Sok z 2 puszek ananasów przelewamy do naczynia. Nad naczyniem z sokiem ustawiamy cedzak do którego wsypujemy ananasy, kroimy ananasy w małe kawałki i wyciskamy z nich sok , odstawiamy  aby sok wyciekł z ananasów .

-odlewamy 0,5 litra soku z ananasów , wlewamy do garnka , w którym będziemy gotowac budyń.

-do osobnego naczynia wlewamy pozostały sok , jeśli nie ma 0,5 litra to dolewamy mleko .

- do soku z mlekiem dodajemy 2 budynie , 5 łyżek mąki pszennej,5 żółtek i 9 łyżek cukru .

- do gotującego sie soku wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy mikserem az masa sie zagotuje.

- ucieramy masło i margaryne  , dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu ciągle mieszając mikserem . Na koniec dodajemy odsączone kawałki ananasów .

Mase dzielimy na 2 częsci.

Pierwszą część nakładamy na naponczowany biszkopt.



Czekolade kroimy w kosteczke i połową posypujemy mase



Przykrywamy drugą częścią większego biszkoptu , ponczujemy kawą ,kładziemy pozostałą masei czekolade  formując wypukłe strony ksiażki



tort pokrywamy mniejszym biszkoptem



w środku robimy rowek , odstające boki mniejszego biszkopta odcinamy ostrym nożem,

Do posmarowania tortu :

Masło ucieramy dodajac cukier puder.

Powstała masą pokrywamy dokładnie tort .

 

Masa cukrowa:

Opis wykonania znajduje sie tutaj:

http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis30981.html 

Wałkujemy mase na prostokątny placek , przenosimy na przedramieniach mase i kładziemy na tort. Odcinamy  wystające boki.




Czekolade rozpuścić w kąpieli wodnej , zrobić rożek z kartki papieru , wlas czekolade do rożka i zrobić napis i wzorki po bokach tortu. Zostawić miejsce na hostie




W wolne miejsce na hostie kładziemy małą ilość masy ( tej , którą smarowaliśmy wierzch tortu ) do masy przyklejamy hostie.
Złoty barwnik rozrabiamy z małą ilością wody i  malujemy pędzelkiem gdy juz zastygnie czekolada .

 



czwartek, 22 marca 2012

zupa z kabaczka

Składniki

Przygotowanie: ok. godziny


Składniki: 2 kabaczki, 1 cebula, 2 gałązki selera naciowego, 1 szklanka ryżu, 1 litr wody, pół litra mleka, 4 łyżki oliwy, szczypta cuku, sól, biały pieprz, 1 pęczek natki pietruszki



Przygotowanie

 Kabaczek obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy posiekaną cebulkę, pokrojonego selera. Wsypujemy ryż i zalewamy wodą. Gotujemy tak długo, aż warzywa i ryż będą miękkie. Następnie zupę przecieramy przez sito albo miksujemy. Podgrzewamy, dodając mleko, oliwę, odrobinę cukru. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Potem zmiejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Zupę podajemy w miseczkach, posypaną natką pietruszki

Kapusta kiszona z dodatkiem tartych ziemniaków

Składniki


1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
2-3 łyżki smalcu
1-2 liście laurowe
kminek lub majeranek
parę ziaren ziela angielskiego
2 średnie surowe ziemniaki
pieprz czarny mielony
przyprawa maggi do smaku (ostrożnie, żeby jej zapach nie zdominował kapusty)
. . . . . .



Przygotowanie

Kapustę pokroić drobno, przepłukać wodą - trochę kwasu zostawić w kubku.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym smalcu, dodać kapustę, jeszcze chwilę smażyć i następnie podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kminek lub majeranek.
Jak kapusta będzie prawie miękka dodać dwa spore ziemniaki starte na tarce (jak na placki ziemniaczane), wymieszać, podlać jeszcze wodą w razie potrzeby i gotować na bardzo wolnym ogniu, uwazając żeby się nie przypaliła.

Dodanie surowego ziemniaka działa jak zagęszczacz - dlatego łatwo ją przypalić a wtedy jest nie do uratowania.
Kapustę po dodaniu ziemniaków należy gotować ok. 15 minut aż stanie się szklista, błyszcząca.
W razie potrzeby dodać odlanego wcześniej kwasu, doprawić tak aby miała wyrazisty smak.

Tak przygotowaną kapustę podajemy szczególnie do kotletów schabowych, mielonych, zrazów, pieczonych żeberek. Smakuje wybornie...:)))

Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!

Baklazan z jogurtem

Składniki

2 baklazany,jogurt naturalny,suszony koper,2 zabki czosnku(mozna dodac wiecej)sol,pieprz,olej do smazenia



Przygotowanie

Baklazana kroimy w plastry solimy i odstawiamy na ok.30 min.Nastepnie oplukujemy i osuszamy na papierowym reczniku.Rozgrzewamy olej na patelni i smazymy baklazana na zloty kolor.Ukladamy na papierowym reczniku.Do jogurtu dodajemy sol,pieprz,zmiazdzony czosnek,troszke suszonego kopru mieszamy calosc.Baklazana ukladamy na talerzu polewamy jogurtem,posypujemy odrobina kopru.Pyszny dodatek do obiadu z ryzem i kurczakiem :)

Placki ziemniaczane na drugi dzień

Składniki

Sposób 1


placki ziemniaczane


filet z kurczaka


cukinia


przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, kurkuma


Sposób 2


placki ziemniaczane


jajka


sól, pieprz





Przygotowanie

Rzadko się zdarza, że placki zostają u mnie na drugi dzień, ale jeśli zostają...

Sposób 1: Filet drobno kroję, oprószam przyprawami, dodaję 2 łyżki oleju i odstawiam na kilka godzin. Cukinię myję, kroję w półksiężyce (bez obierania skóry i wydrążania pestek), solę i pieprzę, odstawiam, aż zmięknie. Placki kroję w kostkę.

Na patelni obsmażam kurczaka, dorzucam cukinię i smażę, aż będą miękkie. Wrzucam placki i smażę jeszcze kilka minut.

Sposób 2: Placki kroję w kostkę i wrzucam na patelnię na odrobinę oleju. Czekam aż się zagrzeją. Wbijam jajka tak, jakbym robiła jajecznicę, mieszam wszystko razem, solę i pieprzę. To danie nie ma popisowego wyglądu, ale jest bajecznie smaczne .

 

A la Danonek - serek

Składniki

Wersja podstawowa:

20 dag twarogu chudego lub półtłustego
50 ml śmietany słodkiej (30%)
45 g cukru
owoce:

1 bardzo dojrzały banan
lub
12 dag mrożonych truskawek
lub
inne owoce
_




Wersja dietetyczna i zdrowotna:


20 dag twarogu chudego
50 ml jogurtu naturalnego
2 - 3 łyżki oleju lnianego
45 g cukru
owoce:
1 bardzo dojrzały banan
lub
12 dag mrożonych truskawek
lub
inne owoce











Przygotowanie

Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować przez kilkadziesiąt sekund.
POLECAM - JEST PYSZNY (robię go prawie codziennie ostatnio)

środa, 21 marca 2012

Jaja faszerowane z chrzanem

Składniki

* jajko 1 sztuka
* chrzan 1/2 łyżeczki
* sól
* pieprz
* papryka konserwowa do dekoracji




Przygotowanie

Jajko ugotować na twardo, ostudzić, rozciąć i wydrążyć żółtka. Żółtka utrzeć z chrzanem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Miejsce żółtek uzupełnić farszem i wierzch ozdobić papryką czerwoną konserwową.

Buraki Odsłona I

Składniki


3-4 średnie buraczki
3-4 ogórki kiszone
3-4 jajka
1 duże słodko-winne jabłko
por/biała czesć/i/lub cebula  
sól
pieprz
cukier lub miód
papryka słodka-odrobina
czosnek
cytryna/ocet winny
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
łyżeczka musztardy





Przygotowanie

Buraki  i jabłka zetrzeć na wiórki, jajka i ogórki pokroić jak kto lubi (ja pokroiłam jajo w drobną kostkę a ogórki w plasterki) i wymieszać.Por/i/lub/cebulę drobno posiekać zmorzyć z solą i dodać do przygotowanych warzyw.Z pozostałych składników zrobić gładki sos [ ja użyłam miodu rzepakowego i octu winnego jabłkowego dla lepszego smaku i zapachu ] i połączyć z sałatką.W zależności od  upodobań można zrobić więcej sosu lub użyć jedynie jogurtu czy majonezu. Całość odstawić do schłodzenia.

Taka sałatka świetnie smakuje jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Stanowi również świetną bazę do sałatki śledziowej.
Poza tym jest bardzo syta ,zdrowa i niskokaloryczna:).
Gorąco polecam i życzę smacznego.

Wątróbka z pieczarkami

Składniki

0,5 kg wątróbki drobiowej
0,5 kg pieczarek
pęczek dymki
2 pomidory
1 szklanka bulionu
0,5 szklanki śmietany
sól
pieprz
vegeta
olej do smażenia



Przygotowanie

 Wątróbki oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę, dymkę ze szczypiorkiem pokroić w plasterki, pieczarki w półplasterki, pomidory w cząstki. Wątróbkę obsmażyć na oleju, wyjąć, przesmażyć dymkę, pieczarki, dołożyć wątróbkę, przyprawić, podlać bulionem i śmietaną. Dusić 15 minut, dodać pomidory i dusić jeszcze 5 minut.
 

Mus czekoladowy z piankami od Nigelli

Składniki

150 g pianek
50 g masła
250 g czekolady deserowej siekanek
4 łyżki wrzacej wody
280 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g startej białej czekolady



Przygotowanie

Masło, pianki i czekoladę rozpuścić na jednolitą masę. Przestudzić. śmietanę ubij na sztywno z wanilią. Połącz śmietanę z masą czekoladową. Nałóż porcje musu do kieliszków koktajlowych, poprusz białą czekoladą.

poniedziałek, 19 marca 2012

Kremówka z dyni

Składniki

1,60 kg obranej dyni
10 dkg margaryny lub masła
30 dkg cukru
10 dkg mąki
20 dkg mąki kukurydzianej
8 jaj
2 łyżki miodu
150 ml kwaśnej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z małej pomarańczy
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
aromat pomarańczowy




Przygotowanie

Obraną i pokrojoną dynię zalewamy sokiem z pomarańczy i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Kiedy będzie już miękka, lekko odparowujemy i miksujemy na jednolitą masę (już nie gotujemy ). Do ciepłej dodajemy cukier, miód, tłuszcz, skórkę z pomarańczy. Kiedy przestygnie, dodajemy jajka ubite lekko ze śmietanką, mieszamy, na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i aromat, dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach ok. 35/25 cm.
Połowa składników wystarczy na tortownicę.
Pieczemy 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Po upieczeniu zostawiamy na ok. 5 minut bez uchylania drzwiczek. Po tym czasie koniecznie uchylamy drzwiczki, bo ciasto musi odparować. Lekko opada. Dokładnie studzimy, najlepiej w lodówce, aby dobrze się kroiło.
Ciasto przypomina kremówkę lub sernik, dynia nie jest wyczuwalna.
Ciasto jest pyszne. Polecam

Placek makowy z kremem budyniowym

Składniki

ciasto:
25 dkg maku8 jajek1 1/2 szklanki cukru1/3 szklanki bułki tartejłyżka miodułyżka mielonych migdałówłyżka skórki pomarańczowejcukier waniliowymasa:
opakowanie budyniu waniliowego500 ml mleka20 dkg masła



Przygotowanie

Mak sparzyć i zmielić w maszynce o gęstym sitku.Żółtka utrzeć z cukrem, mieszając dodawać mak, bułkę tartę, miód, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i migdały, na końcu pianę ubitą z białek.Piec około 40 minut w 180o. Wystudzić i przekroić na 2 placki.Budyń ugotować i ostudzić, utrzeć z małem, przełożyć ciasto i dowolnie udekorować.

niedziela, 18 marca 2012

Najlepsze faworki pod słońcem

Składniki

35 dkg mąki1 łyżka masła3 żółtka1 jajko7 łyzek śmietany1 łyżka spirytusu lub octu2 kostki smalcu do smazeniacukier puder do posypania



Przygotowanie

Wszystkie podane składniki zmieszac i zagniesc z nich ciasto.odstawic ciasto na pol godziny do lodowki, pozniej po kawalku rozwalkowywac ciasto na cienki placek, potem nozem zrobic paski o szerokosci ok4 cm i dl ok 10cm.na srodku kazdego paska zrobic nozem dziurke.przekladac przez ta dziurke jeden koniec kazdego paska.ukladac na goracym tluszczu do wyplyniecia.polozyc (zeby odsaczyly sie z tluszczu)najlepiej na papier toaletowy, kartke, albo papier pergaminowy.potem posypac cukrem pudrem i gotowe:Dpalce lizac

Gyros obiadek

Składniki

Mięso:


2 podwójne piersi z kurczaka
przyprawa do gyrosa
4 łyżki oleju


Ziemniaki:


1 kg ziemniaków
2 jajka
łyżeczka ostrej papryki
pół łyżeczki soli
2 łyżki ziół prowansalskich


1 łyżka bułki tartej
100 g sera żółtego
torebka foliowa


Surówka:



biała rzodkiew
por
2 jabłka
sok z cytryny
3 łyżki majonezu
po pół łyżeczki soli i pieprzu





Przygotowanie

Mięso:
Pokroić w kostkę. Opruszyć przyprawą. Usmażyć na oleju. [ok. 15 minut]
Ziemniaki:
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w ćwiartki. Resztę składników  wymieszaj i wraz z ziemniakami przełóż do torebki. Potrząsając zamkniętą torebką, wymieszaj. Wyjmij z torebki, przełóż do naczynia żaroodpornego, zapiekaj w 200 stopniach ok. 70 minut. Surówka:
Rzodkiew i jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora umyj, odetnij zieloną cześć i pokrój w półplasterki. Skrop sokiem. Przyprawy wymieszaj z majonezem. Dodaj do surówki. Odstaw na godzinę do lodówki.
Smacznego!

Schabowe musztardowe

Składniki

schab wieprzowy bez kości (w ilości odpowiedniej do ilości planowanych kotletów)
musztarda (najlepiej Dijon lub wyrazista Sarepska)
płatki kukurydziane
jajko
sól
olej do smażenia



Przygotowanie

Schab oczyścić z błon, pokroić w ok. 1,5-2cm plastry, które następnie należy dokładnie rozbić (można położyć na nich folię spożywczą, żeby nie pryskało na wszystkie strony).  Posolić z obu stron.  Każdy kotlet posmarować obficie musztardą, złożyć w stosik jeden na drugi.  Stertę odwrócić i posmarować też od spodu ostatni kotlet.   Całość włożyć do foliowego woreczka (najlepiej takiego, który można szczelnie zamknąć) i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut do  zamarynowania (nie dłużej niż 1,5h).   Rozbić na głębokim talerzu jajko (warto mieć więcej w lodówce, jeśli planujemy więcej kotletów).  Do drugiego wsypać płatki kukurydziane, które należy dokładnie rozkruszyć.  (Można rękami już na talerzu, można przed wysypaniem na talerz, w woreczku,  przy pomocy tłuczka).

Schab wyjąc z worka, maczać z dwóch stron w jajku, a następnie obtaczać w panierce z płatków.  Na patelni rozgrzać olej.  Przed układaniem kotletów na patelni, zmniejszyć moc grzania - żeby się nie przypaliły.  Smażyć przy średniej mocy grzania z dwóch stron.
Wykładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmierniego, niepotrzebnego tłuszczu.

Uwagi:
Panierka z płatków to tylko propozycja - wg mnie pasuje do ostrej musztardy, jednak świetnie też sprawdzi się zwykła bułka tarta.
Nie używam pieprzu, bo musztarda Dijon jest wg mnie dość ostra, ale takie detale to rzecz bardzo subiektywna - jeśli ktoś lubi ostrzej, łaj not?

sobota, 17 marca 2012

Sałatka z kuskus i awokado a la taboule

Składniki

ok. 20 dag kaszy kuskus1 duże awokado3 srednie pomidory1 mały zielony ogórek1 spora cebula1 pęczek natkisól, pieprzoliwasok z cytryny



Przygotowanie

Kaszę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu tzn. zalewamy wrzącą wodą tak żeby woda przykrywała kaszę na ok. 1 cm. Gdy napęczniej mieszamy widelcem.Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Ważne, żeby awokado było miękkie i dojrzałe, ale nie brązowe w środku. W sklepach najczęściej do kupienia są awokado twarde jak kamień ale wystarczy zostawić je na kilka dni w ciemnym miejscu (np. kuchennej szafce).Natkę i cebulę drobno siekamy. Ze sparzonych we wrzątku pomidorów zdejmójemy skórę, kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ kroimy w małą kostkę. Tak samo kroimy obranego ogórka.Warzywa mieszamy z kaszą, dodajemy oliwy i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.S M A C Z N E G O !!!

Ryba po grecku, duszona

Składniki

1,5 kg ryby lub filetow
4 lub 5 duzych marchewek
2 srednie pietruszki
1 por
1 seler sredni
3 wieksze cebule
0,5 szklanki oleju
koncentrat pomidorowy
1 lyzeczka papryki slodkiej
2 liscie laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sok z cytryny
cukier i sol



Przygotowanie

Jarzyny oczyscic i zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wlozyc do duzego garnka lub brytfanki z mocno nagrzanym olejem,podlac kilkoma lyzkami wody ,dodac liscie ,ziele ,sol i cikier . Dusic na malym ogniu ok 15 min.Nastepnie dodac koncentrat i jeszcze ok .3-4 lyzki wody.Gotowac jeszcze ok . 15 min.Przyprawic sokiem z cytryny i papryka.Oczyszczona rybe lub filety pokroic w kawalki(wg. uznania), wlozyc do garnka podlac mala iloscia wody i dusic do miekkosci.Wyprobowany, polecam .

Oponki jak kwiatki z łąki

Składniki

0,5 kg twarogu (używam półtłustego, który kupuję w kostkach)
50 dkg mąki pszennej
0,5 kostki margaryny
3 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki spirytusu lub octu

olej do smażenia

cukier puder do posypania





Przygotowanie

Dla leniuszków: składniki wrzucić do robota kuchennego, uruchomić końcówkę do zagniatania:) Po chwili wyjąć gotowe ciasto, ewentualnie chwilę zagnieść je rękami do uzyskania gładkiej konsystencji (podsypując ewentualnie odrobiną mąki).

Dla pracowitych: mąkę przesiekać z margaryną i serem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto.

Ciąg dalszy dla wszystkich:
Ciasto rozwałkować na średnią (3-4mm) grubość.
Wykrawać tradycyjne kółeczka z dziurką:

Lub uruchomić wyobraźnię, inwencję twórczą itp. i wyciąć (foremką do ciastek) na przykład kwiatki:

Smażyć na głębokim oleju na rumiano. Usmażone oponki odkładać do odsączenia (np na papierowy ręcznik). Posypać (najlepiej używając siteczka) cukrem pudrem. Ilość cukru pudru wedle upodobań, trzeba pamiętać, że samo ciasto zawiera tylko niewielką ilość cukru waniliowego.

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Z tej ilości składników wychodzą spore ilości oponek, dlatego ostatnio robię je z połowy składników (dodaję jedno całe jajko i żółtko z niewielką ilością białka z drugiego jajka, reszta składników podzielna bezproblemowo). Z połowy składników wyszło mi ostatnio około 25 kwiatków i 30 tradycyjnych oponek.

piątek, 16 marca 2012

Biszkopt który zawsze ładnie urosnie

Składniki

6 jaj
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki maki
1/2 szklnki wody
1/2 szklanki oleju
2 łyzeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie

Białka ubic z cukrem,dodawac po żółtku nastepnie dodac olej i jeszcze chwile ubijac.
Wsypac make ,proszek i na koncu wode.Delikatnie wymieszać,Upiec.
Polecam przełozenia:biszkopt-masa budyniowa-ułożone truskawki-biszkopt-masa+ truskawki -galaretka. Taka kompozycja jest przepyszna zwłaszcza jak biszkopt nasiąknie masą i truskawkami.
Smacznego;)

Makaron z bialym serem na slodko po studencku

Składniki

 Na 2 osoby
 makaron ( ile potrzeba:))
 bialy ser okolo 30 dkg.
 3 lyzki masla lub margaryny
 cukier



Przygotowanie

 Makaron ugotowac w bardzo lekko osolonej wodzie,
 Maselko rozpuscic w rondelku,
 Ser bialy rozdrobnic widelcem.
 Na ugotowany makaron rozlozyc bialy ser, posypac cukrem( wedle uznania), i polac  roztopionym maselkiem.
Pycha:).. bardzo szybkie i bardzo sycace.

środa, 14 marca 2012

żubrówkowy makaron

Składniki

opakowanie makaronu
kawałek wędzonego boczku (ok. 100 g)
ok 300 g chudego mięsa gulaszowego
300 g pieczarek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 szklanka słodkiej śmietany
0,5 szkl. żubrówki
ząbek czosnku, sól, pieprz,papryka, rozmaryn, tymianek



Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, zahartować zimną wodą.

Boczek usmażyć na patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć mięso, posypać ziołami i przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę pieczarki. Dusić przez ok. 5 min.

W łyżce wazowej nad gazem ogrzewać żubrówkę aż do jej zapalenia. Gdy się zapali zalać nią mieso na patelni. Dodać śmietanę i koncentrat. Dodać makaron . Wymieszać. Jeszcze minutkę pogotować. Podawać na gorąco.

wtorek, 13 marca 2012

Placek z ptasim mleczkiem i galaretką

Składniki

Ciasto:
8 jajek
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia
 2 łyżki kakao

galaretka obojętnie jaki smak
2 opakowania ptasiego mleczka (ok 60 sztuk)

Krem:
 1/2 l mleka
 5 żółtek
 4 łyżki cukru
 3 łyżki mąki pszennej
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
1-1,5 kostki masła

Przełożenie placków:
biszkopt ciemny
krem
ptasie mleczko powciskać w krem zostawiając ok 1 cm luki w które wlewamy tężejącą galaretkę
na to dajemy drugą część kremu
biszkopt ciemny

Wierzch ciasta można posmarować cienko 3-4 łyżkami kremu i zetrzeć na to czekoladę lub dać polewę.




Przygotowanie

Ciasto:
Z podanych składników pieczemy dwa biszkopty dodając do jednego 2 łyżki kakao.


Krem:
Zagotować mleko z cukrem .W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mąkami i wlać na gotujące mleko ciągle mieszając.Całość wystudzoną ucieramy z masłem.Wszystko dzielimy na 2 części.

Smacznego


Ps.
Na tym zdjęciu upiekłam tylko biszkopt kakaowy i przekroiłam go na pół.
 Przepis dostałam od cioci .

poniedziałek, 12 marca 2012

Kotlety z jajek 2

Składniki

5 jajek
4 dag sera żółtego
1/2 pęczka kopru
1/2 pęczka szczypiorku
5 dag bułki tartej
sól,pieprz 




Przygotowanie

4jajka gotujemy na twardo,zieleninę drobno posiekać,jajka i ser zetrzeć na tarce razem wymieszać,do masy dodać surowe jajko,sól,pieprz,2łyżki bułki tartej,wyrobić masę i formować płaskie kotlety,obtaczać w bułce tartej i piec na mocno rozgrzanym oleju.

Sałatka z białej kapusty I

Składniki

Składniki:
1. Kapusta biała
2. Groszek
3. Kukurydza
4. Papryka
5. Koperek
6. Kefir
7. Majonez (najlepiej Kielcecki, da trochę oszczejszy smak ale zwykły też się nadaje)
8. Cukier
9. Ocet
10. Czerwona fasola
11. Rzodkiewka



Przygotowanie

Kapustę umyć, wysuszyć i pokroić. Groszek, kukurydzę i czerwoną fasolkę odcedzić, rzodkiewkę pokroić wg uznania i dodac do poszatkowanej kapusty. Majonze, kefir cukier, ocet zmieszać razem i wlac do sałatki. Na koniec dodac koper i wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Wszystkie składniki dodawać wg uznania:)

Przysmak Zorby

Składniki

Danie na 6 osób

1i 1/2 kg mięsa wieprzowego

50 dkg fasoli

250 ml soku pomidorowego

1 duża cebula

125 ml oliwy z oliwek

1 pęczek zielonej pietruszki



Przygotowanie

Mięso pokroić na niewielkie kawałki, cebulę drobno posiekać.

Rozgrzać oliwę i smażyć mięso razem z cebulą, aż cebula się zrumieni.

Dolać sok pomidorowy i pod przykryciem dusić 40 do 50 minut.

Fasolę zagotować i po 5 minutach wrzucić do mięsa.

Całość podlać 1 szklanką wody i dusić tak długo, aż woda zostanie wchłonięta, a sos będzie gęsty.

Posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Podawać z ryżem.

Rada

Fasolę  dobrze  wcześniej  namoczyć.


                      Smacznego!!!

Placek orzechowo-kokosowy z masą jabłkową

Składniki



KRUCHE CIASTO:
     ♦ 2 szkalnki mąki
     ♦ ¾ szklanki cukru
     ♦ 3 żółtka
     ♦ 1 kostka margaryny (najlepiej Kasia)
     ♦ 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA:
     ♦ 6 dużych jabłek
     ♦ 1 galaretka cytrynowa

WARSTWA KOKOSOWA:
     ♦ 4 białka
     ♦ ¾ szklanki cukru
     ♦ 15-20 dkg wiórków kokosowych
     ♦ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

WARSTWA ORZECHOWA:
     ♦ 4 jajka
     ♦ 15 dkg zmielonych orzechów (najlepiej laskowych)
     ♦ ½ szklanki cukru
     ♦ 2 łyżki bułki tartej
     ♦ 1 łyżka mąki
     ♦ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA CZEKOLADOWA:
(można zrobic według własnego, sprawdzonego przepisu)
     ♦ ¼ szklanki mleka
     ♦ 1 szklanka cukru
     ♦ ½ kostki masła
     ♦ 2 łyżeczki kakao
     ♦ 1 czekolada mleczna z orzechami



Przygotowanie

KRUCHE CIASTO NA SPÓD:
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Blaszkę do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Dno wylepić ciastem.

MASA JABŁKOWA:
Jabłka obrac, zetrzec na tarce o grubych oczkach. Włożyc do rondelka i dusic ok. 15 min. na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając by się nie przypaliły. Następnie dodac galaretkę w proszku, zagotowac, energicznie mieszając. Zdjąc z ognia i odstawic do wystygnięcia. Ostudzoną masę wyłożyc na kruchy spód.

WARSTWA KOKOSOWA:
Białka ubic ze szczyptą soli na sztywno. Dodac cukier puder z mąką ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszac i wyłożyc na masę jabłkową.

WARSTWA ORZECHOWA:
Białka ubic na sztywno, pod koniec ubijania wsypac cukier i dalej ubijając- dodac żółtka. W głębokim talerzu wymieszac ze sobą zmielone orzechy, bułkę tartą, obie mąki i proszek do pieczenia. Dodac do masy i delikatnie wymieszac. Wyłożyc na warstwę kokosową.

Placek włożyc do nagrzanego piekarnika i piec ok.45-50 min. w temp.160-170°C.

POLEWA CZEKOLADOWA:
W rondelku rozpuścic masło, dodac cukier i kakao. Mieszac, aż wszystko się połączy. Wlac mleko i dodac połamaną na kawałki czekoladę. Mieszac, aż czekolada się rozpuści. Zagotowac, chwilę pomieszac i zdjąc z ognia. Przestudzoną polewę wlac na upieczony i ostudzony placek. Posypac wiórkami kokosowymi.

   

Kartofelki marcepanowe

Składniki

30 dag migdałów
30 dag cukru pudru
3 łyżki rumu albo amaretto
kakao
obrane migdały





Przygotowanie

30 dag migdałów zalać wrzątkiem i zostawić na minutę. Po tym czasie skórka powinna dać się zdjąć bez problemu.
Obrane migdały zmielić, dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i alkoholem, chwilę ucierać w garnuszku łyżką albo drewnianą pałką.
Masę ustawić na małym ogniu i dalej ucierać aż w postaci dość jednolitej bryłki zacznie odstawać od ścianek rondelka. Wtedy przełożyć ją na wilgotną lnianą ściereczkę, zawinąć i zostawić w spokoju na ok. 1 dobę.
Po upływie tego czasu masę zagnieść, urywać małe kawałki i formować nieduże kuleczki, wkładając w środek każdej obranego migdała. Gotowe kuleczki obtaczać w kakao.
Można je wkładać w malutkie foremki muffinkowe i użyć jako słodkiego prezentu.
Kartofelki te są dość drogimi ciasteczkami ze względu na cenę migdałów, ale naprawdę warto je zrobić. To marcepan z prawdziwego zdarzenia!

niedziela, 11 marca 2012

Jogurt naturalny z dodatkami od 11 miesiąca

Składniki

2-3 łyżki jogurtu1 morela(albo pół brzoskwini)biszkopcik




Przygotowanie

Umytą morelę obrać ze skórki, oddzielić pestkę, pokroić w cząstki i rozetrzeć albo zmiksować. Dodać do jogurtu. Pokruszyć biszkopt na drobne kawałeczki i wymieszać z jogurtem i morelą.

Maslo dyniowe - do grila

Składniki

100g miekkiego masla
2 lyzeczki oleju z pestek dyni
sol morska




Przygotowanie

Maslo wymieszac z olejem z dyni i przyprawic sola.

Nadaje sie wspaniale do grilowanego miesa, do ziemniakow pieczonych w folii.. i wogole.. bardzo smaczne z lekko orzechowa nutka.


Olej z pestek dyni,  ma ciemnobrazowy kolor. Kropla oleju, wylana na talerzyk - po roztarciu ma byc koloru zielonego... wtedy olej jest swiezy. Jesli jest brazowy, to znaczy ze olej jest stary.

sobota, 10 marca 2012

Wino z jezyn

Składniki

4 kg jezyn
1 i 1/4 kg cukru
1 opakowanie drozdzy winnych do wina czerwonego
1 i 1/2 g fosforanu amonowego



Przygotowanie

Jezyny umyc, zmiazdzyc, wycisnac z nich sok i zmierzyc go. Resztki owocow po wycisnieciu zalac ok. 1 litrem przegotowanej letniej wody, pozostawic na ok. jedna godzine i ponownie odcisnac. Cukier rozpuscic w ok. 1 litrze goracej wody, ostudzic i polaczyc z sokiem z wycisnietych resztek jezyn. Laczonego plynu powinno byc tyle, ile wycisnietego soku bezposrednio z owocow (w razie potrzeby uzupelnic letnia przegotowana woda). Soki polaczyc, wlac do butli, w ktorej wino bedzie fermentowalo, dodac 1 g fosforanu amonowego, 1/4 gotowej matki drozdzowej i dokladnie wymieszac waska wyparzona lopatka. Otwor gasiora lub butli przykryc zlozona kilka razy gaza z platem waty w srodku i mocno obwiazac sznurkiem. Gosiar lub butle z moszczem ustawia sie na caly czas fermentacji w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej (ok. 20°C) w nienaslonecznionych miejscu. Po kilku dniach rozpoczyna sie  burzliwa fermentacja alkoholowa, ktora trwa ok. 1 tygodnia. Po tym czasie nalezy usunac gaza i zaopatrzyc gasior lub butle w rurke fermentacyjna przesunieta przez korek. Naczynie mocno sie korkuje i korek uszczelnia parafina. Po wlozeniu korka mozna szyjke gasiora lub butli owinac paskiem papieru, obwiazac ponizej  brzegu szyjki i zalac parafina. Do rurki fermentacyjnej wlewa sie tyle wody, by siegala polowy jej wysokosci. Fermentacja soku trwa ok. 6 tygodni, nastepnie slabnie , a babelki gazu przestaja sie wydzielac przez rurke fermentacyjna. Jesli hcemy otrzymac wino slodkie, nalezy je po sciagnieciu doslodzic, rozpuszczajac cukier w czesci wina, a nastepnie wlac do gasiora.  Po zakonczeniu fermentacji wino sciaga sie za pomoca gumowej rurki do czystych butelek, szczelnie zakorkowac i wyniesc do piwnicy. Przechowywac w pozycji lezacej.


Przepis ten podala mi moja byla sasiadka.

Pierś kurczaka w zupie cebulowej

Składniki

przepis na 2 osoby;

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 zupa cebulowa w proszku (najlepiej Knorr)
250 ml śmietany 30%
sól, pieprz (do smaku)



Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy na sredniej wielkości kawałki (około 5cm). Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w zupie cebulowej, dosyć obficie.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego, wszystko zalewamy śmietaną i wstawiamy do piekarnika na jakies 15 - 20 min w temp. 180 st. Naczynia nie przykrywamy.
Podejamy z ryżem lub makaronem.

Smacznego !!!!

puree ziemniaczane

Składniki

Na 1 porcję:
250g ziemniaków
75ml ciepłego mleka lub śmietanki
50g masła
sól,pieprz,gałka muszkatołowa



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować,rozgnieść.Wymieszać drewnianą łyżką z mlekiem,przyprawami.

Ciasto z rabarbarem najłatwiejsze

Składniki

250 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (rabarbar, wiśnie, jabłka lub inne)




Przygotowanie

Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką średniej wielkości prostokątną blachę.
Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce. Najsmaczniejsze ciasto wychodzi chyba z rabarbarem albo wiśniami, ale mogą to też być jabłka, cząstki brzoskwiń lub owoce mieszane. Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni.
Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest smaczne na ciepło i na zimno.

Przepis jest autorstwa Netusi z grupy pl.rec.kuchnia

piątek, 9 marca 2012

Ciasto kokosowe

Składniki

Na ciasto:


0.5 kostki margaryny


1 szklanka cukru pudru


3 jajka


1 szklanka wiórków kokosowych


1.5 szklanki mąki


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 szklanka gęstej śmietany 18%


5 łyżek mleka


 


Na lukier:


0.5 szklanki wiórków kokosowych


0.75 szklanki cukru pudru


sok z cytryny





Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksować.

Mąkę połączyć z proszkiem, a mleko ze śmietaną.

Do masy dodawać na przemian mąkę z proszkiem i mleko ze śmietaną, po każdej porcji zamieszać.

Do masy dodać wiórki.

Wylać na natłuszczoną blachę i piec 40-45 minut w 170oC. Zostawić do ostygnięcia.

 

Przygotować lukier ucierając cukier z sokiem cytrynowym i dodając wiórki. Rozprowadzić na zimnym cieście.

 

Lukier jest kwaśny, jeżeli komuś takie połączenie przeszkadza, sok zastąpić mlekiem.

Przepis z gazety.

 

czwartek, 8 marca 2012

Kręcone z owocami i kruszonką

Składniki


ciasto:


1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
(zastępczo może być tylko mąka pszenna – ale ciasto będzie bardziej zbite)
1 Kostka masła,
1 łyżka margaryny (może być dodana, ale ni musi)
6 całych jaj
1 Szklanka cukru
Cukier waniliowy lub aromat
Proszek do pieczenia

kruszonka


Pół kostki masła (prosto z lodówki, bardzo twardego)
Łyżka smalcu
1 szklanka mąki
Pół szklanki cukru
Wanilia
Ewentualnie ciut proszku do pieczenia, ale nie ma takiej potrzeby.





Przygotowanie


CIASTO Z KRUSZONKĄ
 
Ciasto

W mikserze wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Ciasto przelać na wcześniej przygotowaną blachę, najlepiej wyłożoną pergaminem do pieczenia ciast.
Gładko rozsmarować. Na ciasto ułożyć owoce: wydrylowane wiśnie, śliwki, morele, nawet mogą być brzoskwinie czy nektaryny – świeże – nie z puszki.
 
Kruszonka

Wszystkie składniki zwykle wsypuję do miski i ba początku w misce siekam nożem, następnie delikatnie wyrabiam kruszonkę palcami, trzeba uważać, by za mocno jej nie ściskać, bo się urobi  niej ciasto J.
Wyrobioną kruszonkę rozsypać równomiernie na blasze, tak by przykryła w większości owoce.
 
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160 – 175 st. (w elektrycznym piekę na ok. 165 st, bo mocniej grzeje niż gazowy. Piec do godziny – na złocisty kolor kruszonki.
 
Smacznego :) <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Wingdings; panose-1:5 0 0 0 0 0 0 0 0 0; mso-font-charset:2; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 268435456 0 0 -2147483648 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} /* List Definitions */ @list l0 {mso-list-id:1024403548; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:161516132 68485121 68485123 68485125 68485121 68485123 68485125 68485121 68485123 68485125;} @list l0:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} @list l1 {mso-list-id:1567228792; mso-list-type:hybrid; mso-list-template-ids:-1634991428 68485121 68485123 68485125 68485121 68485123 68485125 68485121 68485123 68485125;} @list l1:level1 {mso-level-number-format:bullet; mso-level-text:; mso-level-tab-stop:36.0pt; mso-level-number-position:left; text-indent:-18.0pt; font-family:Symbol;} ol {margin-bottom:0cm;} ul {margin-bottom:0cm;} -->

środa, 7 marca 2012

Ciasto z jabłkiem lub czereśniami lub rabarbarem

Składniki

4 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat


kruszonka:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. cukru
pół kostki masła lubb margaryny
Wszystko wymieszać i posypać ciasto.





Przygotowanie

Ubić pianę z białek, dodać cukier, potem żółtka.
Do masy dodawać (cały czas ubijając) na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i rozpuszczoną ciepłą margarynę.
Na końcu dodać aromat i wymieszać.
Piec ok. 180 stopni do momentu aż ciasto się lekko zarumieni, ok. 45 min.
Jest pyszne i łatwe w wykonaniu, smacznego.

Robiłam je z róznymi owocami np:

Ciasto z jabłkiem:
  



Ciasto z rabarbarem:
  



Ciasto z czereśniami:
     
 
     
                        S M A C Z N E G O !!!!!!!!

Jajka w koszulkach z kurkami

Składniki

5 jajek
oliwa
2 cebule
200g kurek
300 ml białego wina
koperek
sól .pieprz





Przygotowanie

Do woreczka foliowego dodajemy trochę oliwy wbijamy jajko gotujemy 3 min. Obsmażamy cebule na oliwie dodajemy kurki następnie podlewamy winem czekamy asz nam odparuje czesc sosu dodajemy czosnek i masło doprawiamy sola i pieprzem posypujemy koperkiem tak przygotowanym sosem polewamy wcześniej przygotowane jajka najlepiej smakują ze Świerzym pieczywem

Pączki teściowej

Składniki

        mąka  50  dag
       cukier   10  dag,
        olej        2   łyżki,     
        żółtka jaj  5 szt, 
         mleko    1 szkl,
        drożdże    5 dag,
        sól   szczypta
      spirytus    1 łyżka  
      lub ocet  1 łyżka

konfitura najlepiej z płatków róży - nadzienie
smalec lub planta 1 kg        do smażenia
cukier puder     do posypania                          



Przygotowanie

  Do miski przesiać mąkę.
Przygotować rozczyn z drożdży, odrobiny mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki.
Rozczyn wlać do zagłębienia zrobionego w mące.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać je do mąki.
Następnie wlać do majki mleko, dodać sól i spirytus (ocet). Wyrabiać ciasto dokładnie, dolać olej i wyrabiać je dalej-tak długo, aż będzie odstawać od ręki.Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ciasto wałkować porcjami na grubość 1 cm. Wykrawać krążki, nakładać po 1 łyżeczce konfitury, i zamykać pączki, formując kulki. Pączki układać na posypanej mąką deseczce, sklejeniem do dołu.

Gdy wyrosną, smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smażenie zacząć od strony nie klejonej.

Pączki dobrze osaczyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem (cukrem pudrem rozprowadzonym odrobiną wody).      




wtorek, 6 marca 2012

Wiedeńska zupa ziemniaczana Makłowicza

Składniki

4 duże ziemniaki
1,5 l bulionu wołowego
1 marchewka
0,5 małego selera
4 suszone prawdziwki
100 g wędzonego boczku
2 cebule
2 łyżki masła
0,25 szklanki śmietany
1 ząbek czosnku
szczypta majeranku
pęczek szczypiorku
2 łyżeczki octu winnego
sól, pieprz



Przygotowanie

W garnku rozgrzać sklarowane masło i obsmażać na nim, przez 2 – 3 minuty chudy bekon. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler korzeniowy. Wsypać nieco mąki, mieszać ok. 1 minuty i wlać wodę z drobno posiekanymi prawdziwkami, które uprzednio zalano wrzącą wodą. Mieszając, wlać mocny bulion wołowy, zagotować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wsypać roztarty w dłoniach majeranek. Po 10 minutach wlać osoloną, zahartowaną kwaśną śmietanę. Dodać odrobinę octu winnego, posypać posiekanym szczypiorkiem.

silnie czekoladowe ciasto

Składniki

Ciasto:

• 2 tabliczki czekolady (jedna gorzka)
• 4 łyżki wody
• 12 dag masła
• 4 jaja
• 12 dag cukru
• 10 dag mąki
• 2 łyżeczki proszku do
Krem czekoladowy:


• 230 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
• 5 łyżek wody
• 1 łyżka rumu lub wódki
• 2 duże jajka
• 1 łyżka cukru
• szczypta soli
• 1 szklanka śmietany kremówki
Polewa czekoladowa:
• 140 g mlecznej czekolady
• 110 g gorzkiej czekolady
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
• 160 g śmietany kremówki



 


 


 





Przygotowanie

Ciasto:
Czekoladę rozpuścić na parze z wodą, dodać masło, wymieszać, ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać czekoladę, mąkę, i pianę z białek.
Piec w natłuszczonej formie 35 min w temp. 180°C.
Gdy ciasto wystygnie przekroić je na 2 krążki.

 

Krem czekoladowy :

Wgarnuszku w ymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może byc ciepła) i miskować tylko do połączenia się składników.
W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Polewa czekoladowa:

Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.

poniedziałek, 5 marca 2012

Salatka sledziowa Ulki

Składniki

1/2 kg śledzi solonych/płaty matias/
3 cebule czerwone
4 ziemniaki
2 jajka
słoik majonezu
2 buraki czerwone ugotowane lub konserwowe
1-2 łyżki octu winnego i oliwy z oliwek
pieprz



Przygotowanie

Płaty śledziowe wymoczyć ok.2 godz.Cebule obrać pokroić w półplasterki i sparzyć na sicie.Ziemniaki ugotować w mundurkach nastepnie obrać i pokroić w kostke.Jajka ugotować i poroić w kostkę.Buraki ugotowane lub konserwowe kroimy w cienkie plastry lub ucieramy na tarce o grubych oczkach.Płaty śledziowe odsączyć ,osuszyć pokroić w kostke, ułożyć na półmisku,skropić octem i polać oliwą.Następnie układać warstwami ,odsączoną cebulę,ziemniaki ,jajka ,buraki , lekko popieprzyć i na wierzch wyłożyć majonez.Wstawić do lodówki.Przed podaniem całość przybrać natką pietruszki lub koperku.SMACZNEGO!

Pomarańczowe muffinki

Składniki


 

suche:

2 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli.

mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka
1/2 szklanki (ok. 3 łyżki) stopionego masła
1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
1/4 szklanki soku z pomarańczy



Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Foremki wysmarować masłem.
W jednej misce wymieszać składniki suche.
W drugiej ubić składniki mokre.
Wlać płynne składniki do suchych.
Wymieszać tylko do nawilżenia suchych składników.
Wypełnić foremki (10-12)) i piec ok. 20 minut.
   
         

Można polukrować (sok z pomarańczy+cukier puder)


Łatwa zupa szparagowa z lanymi kluskami

Składniki

Na zupę:

szparagi (co najmniej 1 pęczek)
śmietana słodka 18%
łyżka masła
sól, cukier

Na lane kluski:

1-2 jajka
szczypta soli
mąka



Przygotowanie

Szparagi obrać, pokroić w niezbyt długie słupki, zalać wodą (tyle, żeby szparagi się ugotowały), dodać trochę soli i cukru. Całość gotować tak długo, aż szparagi zmiękną. Dolać wody, dodać masło, dosmakować solą i cukrem. Zrobić w kubku kluski lane. Jak zupa się zagotuje dodawać dodawać po troszku masy na kluski z kubka, uważając, żeby nie wyszły nam zbyt duże. Gdy całość się zagotuje wlać śmietanę. Po zagotowaniu wyłączyć i podawać. Smacznego!!!  

niedziela, 4 marca 2012

Wielkanocny ananasowiec z marcepanem

Składniki

1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kakao
5 łyżek mleka
puszka ananasów
opakowanie masy marcepanowej (50 g)
tłuszcz do blaszki



Przygotowanie

Masło, cukier i sól utrzeć na puszystą masę. Wbić kolejno 4 jajka, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać. Kakao rozpuścić w mleku. Mąkę z proszkiem i kakao dodać do masy, utrzeć na gładkie ciasto. Prostokątną blaszkę o długości ok. 30 cm natłuścić. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki. Ananasy odcedzić, dokładnie osaczyć, pokroić w kostkę. Masę marcepanową zagnieść z jajkiem, dodać kawałki ananasa. Wyłożyć  do blaszki, przykryć resztą ciasta. Widelcem zamieszać ciasto spiralnym ruchem, aby rozprowadzić masę marcepanową. Placek piec około 50-60 minut w temperaturze 175°C.

sobota, 3 marca 2012

forszmak

Składniki




2 laski kielbasy swojskiej
pokrojonej na polplasterki


6 chorito - hiszpanska kielbasa ostra
pokrojona na polplasterki


20 cienkich parowek
pokrojone na plasterki


3 marchewki
pokrojone na kawalki male


3 papryki
pokrojone na kwadraciki


3 laski selera naciowego
pokrojone na kawalki male


10 -15 pieczarek swiezych
pokrojone na plasterki


maly sloiczek przecieru pomidorowego lub z puszki bez skorki zmielone



suszone lesne grzybki (ilosc wedlug uznania)
namoczone i pokrojone na kawalki oraz podsmazone na maselku (tesciowa mi doradzila ze lepszy smak bedzie)


jarzynka - do smaku



5 ogorkow korniszonkow
pokrojone w kostke


smietana wysoko tluszczowa do zageszczenia
maka bedzie potrzebna :D


lisc laurowy



pieprz ziarnisty



sol, pieprz



olej





na ile osob to nie wiem ale jakies 6 zje mysle






Przygotowanie

Do garczka wrzucamy na olej rozgrzany marchewke, seler naciowy, papryke, ogorki. Po podsmazeniu dodajemy pieczarki swieze.

Na patelni glebokiej smazymy po kolei i dodajemy do calosci = parowke, swojska, chorito, a pozniej cebulke. Jak sie cebulka obsmazy na zloty kolor to polewamy przecierem z dodatkiem wody lub pomidorami i tak gotujemy jeszcze 5 minut -- no i wszystko do garczka + lesne grzybki :)
Ugotuj az bedzie wszystko miekkie.
Ja zagescilem smietana 48% z dodatkiem maki.
to chyba tyle..... smacznego




podawac z : i tu hulajdusza -- zaleznie co w domu :)
kopytka, placki ziemniaczane, chlebek, samo mozna tez :) a i z ryzem jak ktos lubi....... ITD !

placek od tereski

Składniki

1 margaryna
2 jajka
2 lyzki dzemu
2 szklanki mleka
4 lyzeczki sodki
4 lyzki kakao
4 szklanki maki
2 lyzeczki cynamonu
2 szklanki cukru


mozna dodac rodzynki takie proporcje sa na duza brytwanne!



Przygotowanie

Margaryne roztapiamy dodajemy do reszty skladnikow, miksujemy,wylewamy na wysmarowana wczesniej brytwanne i obsypana bulka tarta. Pieczemy okolo 1 godziny w temp. ok.180 stopni Po upieczeniu ,ciasto mozemy przelozyc kremem,polac czekolada..........




SMACZNEGO!!!

zapiekanka z uszkami tortellini

Składniki

1 op. pierożków tortelini (ja uzywam mrożonych uszek z mięsem )  ok 400g
3-4 ogórki konserwowe
3 średnie cebule
ok 10 dag kiełbasy węgierskiej (w zastępstwie można dać salami)
15 dag szynki konserwowej
3-4 duże ząbki czosnku
3/4 l śmietanki 30%
1 żółtko
20-25 dag sera żółtego najl. gouda
łyżka margaryny
przyprawy: do kuchni włoskiej z Kamisa, zioła prowansalskie, oregano, papryka słodka, pieprz biały



Przygotowanie

Pierożki ugotować 2-3 minuty krócej niż na opakowaniu.
Odcedzic.
Pokroić cebulę w pióra, podsmażyć 10 minut na margarynie, podlać wodą i jak wyparuje dodać do cebuli pokrojone w cieńkie paseczki szynkę i kiełbasę.Podsmażać razem 10 minut na wolnym ogniu.
Następnie do cebuli dodać ogórki pokrojone w kostkę. Wymieszać z przyparwami : 1 łyżka oregano, 1 łyżka ziół prowans. 1 łyżka przypr.włoskiej, łyżeczką papryki i pieprzem.
Całość połączyć z uszkami.
Ser zetrzeć na grubej tarce. Troszkę sera (garść) wymieszać z uszkami, tak aby ser łączył składniki. Potem wlać sos łyżką.
Śmietankę połączyć z żółtkiem i wycisnąć do niej czosnek oraz dać do niej jeszcze 2 łyżki przyprawy włoskiej. Wymieszać i wlać na uszka.
Na wierzch zetrzeć reszte sera.

Zapiekanka jest PYSZNA
polecam

śledzie po litewsku

Składniki

filety z 4 osolonych śledzi
30 g suszonych grzybów
2 cebule
 łyżka koncentratu pomidorowego
1/8 l oleju
2 korniszony
kilka ziaren pieprzu
majeranek
cukier
pieprz mielony
sól



Przygotowanie

Śledzie opłukać i jeśli są bardzo słone, wymoczyć w mleku przez ok. godzinę. Następnie wyjąć, opłukać, osuszyć i pokroić w dzwonka.
Grzyby umyć, zalać niewielką ilością wody i zostawić na  2 godz. Gdy będą miękkie, wyjąć osączyć i drobno posiekać.
Cebulę obrać, posiekać, sparzyć i wymieszać z grzybami i pokrojonymi w kostkę korniszonami. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i cukrem.
W słoju układać śledzie na przemian z sałatką grzybową i polewać olejem. Odstawić na 2-3 dni. Śledzie podawać obłożone cebulą i grzybami.

piątek, 2 marca 2012

Tort auto

Składniki

Biszkopt:
6jajek
1szklanka cukru
0,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Masa:3 galaretki w różnych kolorach
1l śmietany
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 smietanfix
Do dekoracji
masa cukrowa
olejek śmietankowy
barwnik spożywczy czerwony i niebieski
gotowa polewa czekoladowa
wiórki kokosowe



Przygotowanie

Biszkopt:
Białka ubić z odrobina soli na puszysta masę dodać cukier i ubijać aż masa stanie sie błyszcząca,dodać żółtka i wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę,na koniec dodać olej.Wylać na prostokątna blaszkę i upiec w tem.180 C.Po ostudzeniu przekroić na pół.

Masa:
Każdą galaretkę rozrobić z 1 szkl.gorącej wody i pozostawić do stężenia,następnie pokroić w kostkę.Żelatynę zalać gotującą woda i mieszać aż do rozpuszczenia,dodać do niej troszeczkę śmietany i wymieszać.0,75 śmietany ubić,dodać cukier puder i delikatnie wymieszać z  żelatyną.Powstałą masę wymieszać z pokrojona galaretka i wylać na nasączony biszkopt,przykryć drugą połówką biszkoptu,docisnąć i górę również nasączyć( ja poncz do nasączania zawsze robię z wody,cytryny cukru i alkoholu). Z ciasta wyciąć kształt auta.Pozostała śmietanę ubić i wymieszać z śmietanfixem i obłożyć całego tort.Z masy cukrowej wycinamy kształt auta,linie zaznaczamy polewa i kolorujemy barwnikiem czerwonym(zazwyczaj to robię pędzelkiem).Wiórki kokosowe farbujemy na czerwono(barwnik + odrobina wody)potem je suszymy na patelni z odrobina cukru i aromatu śmietankowego.Obsypujemy boki naszego tortu i gotowe:)




Jarzynowa na sposób azjatycki

Składniki

1 mały kalafior  - podzielić na różyczki 3 marchewki - pokroić w cienkie plastry 1/2 selera naciowego - pokroić w 1 cm plastry 50 dag białej kapusty - poszatkować1 cm świeżego imbiru - obrać i pokroić w plasterki 1 cebula  1 łyżka oleju 1,5 l rosołupęczek dymkisos sojowy 1 łyżka pasty sambal (sambal to ostra pasta na bazie chili i innych przypraw wykorzystywana jako sos lub przyprawa do dań)                       
          ! ! ja osobiście dodaję tylko pół łyżeczki pasty ....

gałązka natki pietruszki lub kolendry 



Przygotowanie

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę i imbir.

Zalać rosołem, dodać kapustę, marchew, seler i kalafior - gotować 10 minut.

Zupę przyprawić do smaku sosem sojowym i pastą sambal ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy można dodać łyżkę ....jeśli nie zmniejszcie porcję!)

Rozlać do miseczek, posypać dymką, można również udekorować zupę gałązką natki pietruszki lub kolendrą.

Smacznego :)


Ps. Przepis dostałam od siostry mojego męża, zupa jest dość ostra ...ale na pewno stanowi alternatywę dla "zwykłej" jarzynówki.
Polecam