wtorek, 31 stycznia 2012

Naleśniczki

Składniki

1 szkl. mleka
1 szkl. wody gazowanej
2 jajka
200g mąki
szczypta soli
olej



Przygotowanie

Do miski wrzuć wszystkie składniki(oprócz oleju ;)), zmiksuj całość.
Smaż na niewielkiej ilości oleju.
Wyjdzie ok. 9 naleśniczków.

Kotlety duszone w sosie musztardowo-ogórkowym

Składniki

50-70 dkg schabu (bądź innego chudego mięsa),
1  łyżka musztardy,
1  łyżeczka octu,
2  łyżki mąki,
200 ml bulionu (może być z kości od schabu),
3-4 korniszony,
     tłuszcz do smażenia,
     sól, pieprz.




Przygotowanie

Mięso opłukać, odkroić ew. tłuszczyk, niezbyt silnie pobić tłuczkiem, nadać kotletom kształt owalny. Osolić, natrzeć pieprzem, oprószyć mąką i obrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Podsmażone kotlety przełożyć do garnka, podlać bulionem. Przykryć, dusić na małym ogniu ok.30-40 min..
Pod koniec duszenia dodać ocet, pokrojone korniszony, musztardę i śmietanę. Wymieszać i pogotować jeszcze ok.5 min.
Jeśli sos jest za gęsty, rozrzedzićbulionem lub wodą.


Przepis ten pochodzi z regionalnego tygodnika i ma już ładnych parę lat ... ile ? nie wiem... bo to tylko wycinek z gazety ... ale często do niego wracam i zawsze go troszkę modyfikuję... a Wam polecam i życzę smacznego !

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Sałata z wędzoną makrelą

Składniki

1/2 wędzonej makreli
1 opakowanie sałaty rukola
1 jabłko
2 łyżki orzechów piniowych
3 łyżki orzechów nerkowca
3 łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżki płatków migdałów
6-8 suszonych śliwek kalifornijskich (duże i miękkie)
1/4 szklanki czerwonego wina, madery lub porto
ocet jabłkowy
olej roślinny (nie oliwa extra virgin, bo jest zbyt intensywna w smaku)
pieprz



Przygotowanie

Ta sałata to efekt uczestniczenia w konkursie na jednym z forów społecznościowych.  Wymyśliłam ją jako przystawkę do dorady z patelni w sosie cytrynowym.



Sałatę myjemy, osuszamy i na chwilę odstawiamy.  Rybę obieramy z ości, dzielimy palcami na małe kawałki i wrzucamy do miski, w której będziemy robić sałatę. Jabłko kroimy w słupki.  Nerkowce kroimy nożem na nieco mniejsze kawałki (ale nie siekamy).  Na suchej patelni prażymy orzechy, migdały i słonecznik.  Jak zaczną się złocić wrzucamy do miski, dodajemy uprzednio nasączone w winie i pokrojone w plasterki suszone śliwki, jabłko.  Dodajemy nasz winegret tj. mieszankę octu jabłkowego i oleju w proporcji 1 łyżka octu, 3 łyżki oliwy.  Mieszamy. 
Na koniec wrzucamy sałatę, pieprzymy do smaku i szybko mieszamy.  Podajemy.

Uwagi:
Solenie sałaty nie jest wskazane - makrela już jest dość słona, no ale co kto lubi...

baba z kisielu

Składniki

5 torebek kisielu cytrynowego
5 jajek
3 lyżki mąki
25 dag masla
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna




Przygotowanie

kisiel , mąkę i proszek rozmieszać ,utrzeć maslo z cukrem , dodać zółtka , sok z cytryny , piane z bialek .Wszysko wymieszac , piec ok 40 min w ok 170 stopniach .Po ostudzeniu polać polewą lub lukrem :)

niedziela, 29 stycznia 2012

Sałatka z kiełkami i selerem marynowanym

Składniki

4 spore marchewki

puszka groszku

puszka czerwonej fasolki

puszka kukurydzy

5 jajek na twardo

2 małe jabłka albo 1,5 dużego

4 spore ogórki marynowane albo kiszone

słoiczek marynowanego selera

3/4 puszki kiełków sojowych

5 łyżek majonezu

3 łyżeczki musztardy sarepskiej

sól, pieprz





Przygotowanie

Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie (odradzam kupienie gotowej w słoiczku ze sklepu, jest zbyt miękka, rozciapuje się podczas mieszania i wychodzi różowa niezbyt apetyczna breja).
Jajka, ogórki, jabłko pokroić w kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić i schłodzić. Kiełki sojowe można pokroić na krótsze kawałki.
Smacznego.

kurczak w śliwkowym sosie

Składniki





2-3 udka z kurczaka
przyprawa do kurczaka

sos:
1 mała cebulka
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 szklanki powideł śliwkowych
1-2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
sól, pieprz





Przygotowanie

Udka z kurczka obrać ze skóry.
Posypać przyprawą i wstawić do lodówki na 1 godzinę (można na dłużej)
Na patelni rozgrzać oliwę.
Usmażyć kurczaka na złoty kolor. Zdjąć.
Na patelnię wrzucić pokrojoną drobno cebulkę. Zbrązowić.
Dodać bulion, powidła i ocet.
Zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Włożyć mięso i dusić w sosie ok. 5 minut.

Chutney z pomidorow

Składniki

500 g swiezych pomidorow
1 swieza papryczka chili
1 owoc mango
100 g cebuli szalotki
1 lyzka swiezego, posiekanego drobno imbiru 
szczypta mielonego ziela angielskiego
250 ml cukru trzcinowego
250 ml bialego octu winnego
sol



Przygotowanie

Pomidory sparzyc, obrac ze skory
Usunac szypulki i pokroic na grube kawalki
Obrac mango i pokroic na kawalki
Posiekac cebule
Przeciac chili w zdluz i usunac biale scianki i pestki, posiekac drobno

Wszystko wlozyc do garnka z grubym dnem i gotowac bez przykrywki na srednim ogniu 45 minut, mieszajac co jakis czas

Posolic do smaku

Wylozyc do goracych sloikow do samej gory, zamknac

Przechowywac w ciemnym chlodnym miejscu

Wychodzi okolo 400 ml
Przepis dostalam od przyjaciolki, sprawdzony i ulubiony:))

Smacznego

sobota, 28 stycznia 2012

kakaowo-nugatowe ciasto siostry Anastazji

Składniki

placek kakaowy:
6 jajek
2 łyżki kakao
1 szkl. cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
placek nugatowy:
5 białek
niecała szklanka cukru pudru
25 dkg orzechów posiekanych
1/3 szkl bułki tartej
1 łyżka miodu odrobina proszku do pieczenia
krem:
5 żółtek
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ziemniaczanej
1/2 l mleka
1 op. cukru waniliowego
1 1/2 kostki palmy
4 łyżki kakao



Przygotowanie

białka ubić na sztywno dodać cukier póżniej żółtka mąke proszek i kakao.Piec 30-40 minut.Po ostudzeniu przekroić na pół.
placek nugatowy
białka ubić na sztywno dodać cukier i pozostałe składniki piec jak wyżej
krem:
żóltka wymieszać z ccukrem mąkami i odrobiną mleka resztę mleka zagotowaćwlać zawiesinę i ugotować budyń pozostawić do ostygniecia.Masła utrzećna puch dodać budyń.W osobnej miseczce kakao wymieszać z niewielka ilością wody aby powstała papaka dodać tą papkę do kremu wymieszać to razem
przekładać pl kakaowy-krem-wiśnie drylowane-placek nugatowy-krem -wiśnie -placek kakaowy.Na wierzch można zrobic polewę
ciasto jest naprawde wyśmienite

Spod do ciast z owocami

Składniki

6 lyzek maki
6 lyzek cukru
6 lyzek oleju
3 jajka
1 cukier waniliowy
2 lyzeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie

Wszystkie skladniki razem wymieszac i wlac do naltuszczonej tortownicy lub foremki jak do tarty. Piec w 170 °C 20 minut.



                    

piątek, 27 stycznia 2012

Babka drożdżowa na białkach

Składniki

4szkl mąki krupczatki(ważne)!
2szkl mleka
1szkl pudru
margaryna
10dkg płatków migdałowych( ja miałam akurat w domu tylko rodzynki:-) ,więc trzeba je sparzyć i wystudzić)
1szkl surowych białek
6dkg drożdży
szczypta soli



Przygotowanie

Rozprowadzić  drożdże w małej ilości ciepłego mleka z łyżką pudru i łyżką mąki,odstawić do wyrośnięcia.
 Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym pudrem.
 Do miski wsypać mąkę,szczyptę soli, migdały teraz dodać drożdże , roztopiony letni tłuszcz,białka,wyrobić ciasto jednak nie za długo , nie jest to konieczne ....ja mieszałam chwilę łyżką ciasto nie jest gęste jak w tradycyjnym cieście drożdżowym.
Odstawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć do dwóch średnich foremek (keksówek) i znowu zostawić do wyrośnięcia.Piec 45-50min w 170st.
Gdy boki odejdą od formy i lekko się zarumieni jest gotowe:-) Można wcześniej posypać kruszonką  i upiec.



Przepis na babeczkę dostałam od znajomej,a że na białkach to przydatny po pączkach hihihi więc dzielę się :-) pozdrawiam  wszystkie żarłoczki:-)))

Zapiekanki piątkowe by yaca

Składniki

5 bułek kajzerek
20 dkg pieczarek
1 cebula
kilka plasterków sera żółtego
4 jaja
łyżka śmietany 12%
oliwa lub olej

Przyprawy: sól, pieprz

Porcja dla 2-3 osób



Przygotowanie

pieczarki posiekać drobno i przesmażyć na łyżce oliwy, podczas smażenia posolić bułki rozkroić na połówki i wydłubać częsciowo środki nałożyć do bułek pieczarki oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę przyprawić pieprzem i położyć na górę trochę sera jaja rozbełtać ze śmietaną i posolić na odrobinie tłuszczu na niedużym ogniu smażyć jaja jak na jajecznicę (ok 3 min) w tym samym czasie bułki zapiekać w piekarniku w temp. 170 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez czas smażenia jaj prosto na wyjęte z piekarnika bułki nałożyć warstewkę jajecznicy podawać i od razu jeść


Jedyne na co należy zwrócić uwagę podczas robienia, to aby zgrać czas zapiekania bułek z nadzieniem z czasem smażenia jajek, aby obydwie rzeczy były gotowe w jednym czasie (a bułki się nie wysuszyły)

Przepis wymyślony z nudów podczs jazdy autem... ale okazało się całkiem dobre.

Piersi z kurczaka po grecku

Składniki

4 piersi z kurczaka,
2 średnie cebule,
15 dag pieczarek,
4 łyżki masła,
40 dag ugotowanego w rosole ryżu,
2 łyżki ketchupu,
3 łyżki tartej bułki,
3 ząbki czosnku,
100 ml rosołu (może być z kostki),
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i przećiśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Następnie obsmażyć na 2 łyżkach masła, z obu stron na złoty kolor. Podlać rosołem i dusić do miękkości mięsa. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Smażyć na pozostałym maśle wraz z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, do momentu, aż wyparuje sok. Dodać ryż i ketchup. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Całość zmielić w maszynce do mięsa. Powstałą masą obłożyć ułożone wcześniej w żaroodpornym naczyniu piersi z kurczaka. Posypać tartą bułką. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Podawać z grecką sałatką lub mizerią. Wskazane białe greckie wino.

Karczek w sosie śliwkowym

Składniki

1  kg karczku (z kością lub bez)
5 śliwek suszonych
2 łyżeczki majeranku
0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki papryki mielonej
0.5 łyżeczki wegety
0.5 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki mąki







Przygotowanie

Karczek pokroić w grube plastry.Posolić,popieprzyć,natrzeć wegetą,zostawić na 2 godz. w lodówce. Śliwki pokroić. Mięso przesmażyć z obu stron,potem podlać wodą,dodać resztę przypraw,śliwki i dusić do miękkości. Mąkę rozrobić z wodą i dodać do sosu,zagotować.

czwartek, 26 stycznia 2012

Pasta z brydzy i tuńczyka

Składniki


 - 1 op. bryndzy ( 120 g ),
 - 1 puszka tuńczyka w wodzie, - 3 łyżki masła miękkiego,
 - 2 łyżki majonezu gęstego,
 - 1 łyżeczka musztardy ( ja używam "miodowej" ),
 - 1 łyżka soku z cytryny,
 - 1 mała cebulka drobno pokrojona ( niekoniecznie ),
 - pieprz i sól do smaku   



Przygotowanie


Przygotować miskę w której będziemy robić pastę oraz mikser z końcówką miksującą, tzn. z nożykami.Tuńczyka odsączyć z wody i wsypać do miski.Dodać bryndzę, miękkie masło , majonez, musztardę oraz sok z cytryny.Wszystko dokładnie zmiksować.Teraz wsypać cebulkę, jeśli jej użyliśmy i wymieszać łyżką.Dodać pieprz i sól do smaku, znów wymieszać i można już konsumować.

Placki z kabaczka lub cukini

Składniki

1 lub 2 kabaczki/cukinie


2 jajka


4 łyżki mąki


soli i pieprzu (do smaku)


2 marchewki (lub wg. własnego uznania)





Przygotowanie

Obrać ze skóry kabaczka/cukinie. Wydrążyć środek i pokroić w duże kawałki. Następnie utrzeć kawałki tarką (stroną z najmniejszymi dziurkami). Potem jeszcze utrzeć marchewki (tą samą stroną). Później wszystko wlać do dużej miski. Dodać następnie 2 jajka, 4 łyżki mąki lub więcej (żeby nie było za rzadkie)  jeszcze sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Potem rozgrzać patelnię i wlać olej. I później ciasto formować na patelni w małe placki (np. jak racuchy). Życzę Smacznego!

Mix na przeziębienie

Składniki

Imbir
Cytryna
Cukier



Przygotowanie

Pokroić w dość dużą kostkę cytrynę obraną ze skóry. Zetrzeć imbir. Dosypać cukru. Zmieszane wrzucić do lodówki (najlepiej w zakręconym słoiku) na przynajmniej 1 godzinę. Można dodawać do herbaty, można jeść łyżeczką, ale nie za dużo na raz!
Proporcje: 1-2 cytryny / 1 średniej wielkości korzeń imbiru / 2-3 łyżek cukru.
Odkaża gardło i jest smaczne. Sam używam :)
NIE używać imbiru w proszku!
Może stać 1-2 tygodni w słoiczku w lodówce.

środa, 25 stycznia 2012

Ananasowa pychotka

Składniki

przepis na masę pochodzi z przepisu
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis23009.html 

 biszkopt:
6 jaj
1 szkl. cukru
1szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa
1 l mleka
3 budynie waniliowe
3 galaretki cytrynowe
1 kostka masła

dodatkowo
2 puszki ananasa
2 galaretki ananasowe
delicje



Przygotowanie


z podanych składników pieczemy biszkopt studzimy i koimy na pół
masa: na mleku gotujemy budynie bez cukru zestawiamy z ognia i do goracego wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia po ostudzeniu miksujemy z kostką masła i dodajemy pokrojone ananasy z jednej puszki
galaretki ananasowe rozpuszczamy możemy zmniejszyć ilośc wody a zamiast tego dodać sok z ananasa z puszki
wykonanie: połowa piszkotu 2/3 masy biszkopt pozostała masa delicje ananasy i zalewamy galaretką odstawiamy do zatygnięcia
Smacznego

Utwór na Pierogi z Duszą Kapuścianą

Składniki

 
 Potrzeba:

 – kapusta z grzybami >> zobacz;
 – piasto pierogowe >> zobacz;
 – (bułka tarta);

 – okrasa (według uznania):
    – masło;
    – cebula;
    – skwarki;
    – bułka tarta;

_        _
\`  \   / v /
\   V   /
/ .   . \
=\   T   /=
/   v   \
/ \ \  / / \
____\   "  "   /____
(_______/^\_______)

shoffix
* * * * * * * *



Przygotowanie

 
Brzmienie utworu:

Umyj ręce!

Przygotuj duszę kapuścianą z grzybami; zagnieć ciasto pierogowe.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką, bądź kubkiem (z ostrym brzegiem) kółka, fi = 8 cm.

 – strzępki ciasta po wykrojeniu dodaj do reszty ciasta pod miską.

Na wewnętrzą stronę wykrojonych kółek układaj łyżeczką duszę kapuścianą i zlep brzegi ciasta.

 – farsz z kapusty można połączyć z odrobiną bułki tartej. Ułatwi to nakładanie duszy;

 – małe pierożki, tzw. uszka, wykrawaj kieliszkiem, czy literatką i po zalepieniu brzegów ciasta - zetknij ze sobą rożki (na kształt rulonika).

Pierogi wrzucaj porcjami na lekko osolony wrzątek (wodę, czy bulion warzywny); Gotuj 2 minuty od wypłynięcia.

Ugotowane pierogi możesz również przesmażyć na maśle.

Podawaj na stół w wazie: z masłem, czy okraszone przesmązoną cebulą, czy też ze zrumienioną na maśle bułką tartą.


Informacje dodatkowe:

 – pierogi można mrozić, np. na tacach


q:-)  s m a c z n e g o  (-:p 
 
 

Zapiekanka z wędzonej makreli i ziemniaków

Składniki

3 wędzone makrele
1 kg ugotowanych ziemniaków
4 łyżki masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki śmietany sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę i szczypiorek. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Makrele pozbawić skóry i ości. Filety rozdrobnić widelcem. Żaroodporne naczynie mocno posmarować masłem. Ziemniaczane puree podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć na dnie naczynia. Na wierzch położyć rozdrobnioną makrelę. Przykryć drugą warstwą masy ziemniaczanej. Powierzchnię ponakłuwać widelcem i obłożyć kawałkami twardego masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 35 min. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

wtorek, 24 stycznia 2012

Maślankowiec z owocami i kruszonką

Składniki

Składniki na ciasto:

1 szklanka maślanki
3 jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru pudru
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

350 g dowolnych owoców


Składniki na kruszonkę:


185 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
cukier waniliowy





Przygotowanie

Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, dolać olej i maślankę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem. Dobrze utrzeć. Wylać na dużą blachę (26x40 lub średnią 25x36), równomiernie wysypać owoce, a na n ich rozkruszyć w palcach kruszonkę. Piec 35-40min  w temperaturze 180oC.


Przygotować kruszonkę:
Masło roztopić i mocno ciepłe wlać do miseczki z mąką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać i zagnieść kruszonkę.
Kruszonką posypać ciasto z jagodami.

 

* nie dodawajcie więcej niż 35 - 40 dag owoców (ciasto się zapadnie, powstanie zakalec i będziecie z niego niezadowoleni)

Wątróbka w formie kotlecików

Składniki

1 kg wątroby wieprzowejbułka tarta1 ząbek czosnku1 mała cebulka1 jajkoprzyprawa np.kucharekmajeranek



Przygotowanie

Wątrobę umyć,osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przemielić ją przez maszynkę do mięsa.Dodać przyprawy,majeranku,drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dobrze wymieszać,dodać jajko i bułki tyle aby związało ale nie było za gęste. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz- opiekać z obu stron. Potem poprażyć chwilę pod przykryciem. Podawać z ziemniakami lub chlebem.

 

W-Z tka SZYBKO I ŁATWO

Składniki

Składniki na ciasto:
2 jajka
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki powideł śliwkowych
1 szklanka cukru
1/2 masła roślinnego (tego w okrągłym pudełku)
2 szklanki mąki (używam szymanowskiej)
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody

Składniki na krem
1 op. cukru waniliowego
ok 7 łyżeczek cukru pudru
1 serek waniliowy (używam garwolińskiego)
1 op. masła roślinnego

+ polewa czekoladowa (kupuję gotową)






Przygotowanie

Ciasto:

Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy pianę z białek na sztywno. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie mleko, powidła, kakao i miksujemy. Rozpuszczone masło roślinne dolewamy stopniowo miksując, a na końcu dodajemy przesianą przez sitko mąkę i sodę. Miksujemy dalej. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy aby zachować puszystość białek. Ciasto wlewamy do brytwanki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok 30 minut w temp 170 st. Ja zazwyczaj piekę w prodiżu (takim standardowym okrągłym ok 30-40 cm średnicy).

Krem
Kroimy na mniejsze kawałki masło roślinne aby ułatwić pracę dla miksera. Miksujemy masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy serek waniliowy. Jeśli serek po otwarciu opakowania okaże się rzadki warto go odcedzić na sitku. Po osiągnięciu jednolitej masy krem jest gotowy.

Upieczone ciasto przekrajamy na pół aby osiągnąć dwie warstwy ciasta, między które wkładamy krem. Na wierzch lejemy polewę czekoladową. Jeśli ktoś lubi można posypać wiórkami kokosowymi.

Jeśli ktoś lubi ciasto można nasączyć odrobiną rumu :)

Ja nasączam sokiem wiśniowym lekko rozcieńczonym w wodzie.

ŻYCZĘ SMACZNEGO :)

Koreczki

Składniki

1 duza pomarancza.
kabanosy,
serek feta w zalewie ziołowej,
oliwki,
papryka swieza,
patyczki do rolad!



Przygotowanie

Kabanosy kroimy w malą kostkę,paprykę tez .serek odsączamy z zalewy,.NA patyczki nabijamy wyzej wymienione składniki i nabijamy w pomaranczę             Podajemy na stół jako zakąskę!

poniedziałek, 23 stycznia 2012

tarta jabłkowo cynamonowa

Składniki


3-4 jabłka
cynamon
1,5 szkl mąki
0,5szkl cukru
15 dag margaryny
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru




Przygotowanie

Z mąki ,cukru,margaryny,proszku do pieczenia i żółtek zagnieść ciasto.Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.Foremkę wysmarować margaryną i osypać bułką tartą lub kaszką manną.Jabłka obrać pokroić w cząstki.Ciasto wyłożyć na blaszkę i ułożyć jabłka osypać cynamonem (ja nie żałowałam) i brązowym cukrem(można użyć zwykłego) jednak jeśli jabłka są słodkie nie trzeba ich dosładzać.Do dekoracji śmietana w spreju.

Sernik migdałowy

Składniki

80 dkg twarogu mielonego
1 szklanka cukru
130 dkg margaryny
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta sody oczyszczonej
duży budyń o smaku śmietankowym lub jeśli dostaniesz migdałowym
2 opakowania herbatników
cukier migdałowy




Przygotowanie

Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.Zóltka oddzielić od białek .Białka ubić na sztywna pianę.Zóltka ubić z połową cukru,Twaróg razem z cukrem i cukrem migdałowym dokładnie utrzeć,dodać budyń,proszek,sodę i dalej miksować.Dodać stopniowo ubite żółtka z cukrem oraz margarynę.Dodać ubite białka i delikatnie je połączyć z masą .
Blachę 25x28 wyłożtyć herbatnikami i wylać na nie ciasto serowe.Piec ok.godziny w temperaturze 170-180 o C.
Po upieczeniu smaruję sernik zazwyczaj jeszce ciepły masą krówkową i posypuję płatkami migdałów.Ale można też tylko lukier o smaku migdałowym.

pomidorki z mozzarellą pyszne

Składniki


pomidory
ser mozzarella
swieża bazylia
oliwa z oliwek (lub ewentualnie olej)
ocet balsamiczny




Przygotowanie

Pomidory pokroić w plastry, tak samo ser. Na talerzu układać na przemian plastry pomidorka i serka, tak żeby nachodzily na siebie. popruszyc na to "podartą" swieżą bazylią. W szklance wymieszać 2 łyżki octu z 0,5 łyżki oliwy i skropić biało-czerwono-zielone cudo na talerzu.

SMACZNEGO!

Lub mała modyfikacja: /gdy nie musi ładnie wyglądać-wersja tylko dla mnie/:
Pomirody i ser kroje w kostkę, dodaję troszkę drobno posiekanej cebulki. Lekko solę, pieprzę. Dodaję swieżą bazylię i sos oliwowo-octowy j.w. Wszystko razem mieszam w miseczce.

SMACZNEGO

Ciasteczka kruche babci Reni

Składniki

- 1 i 1/2  szkl. mąki krupczatki
- 1/2 kostki masła
- 1 zółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (12%)
- 1/4 szkl. cukru pudru
- 1 cukier waniliowy





Przygotowanie

Robimy kopiec z wymieszanej: mąki, cukru pudru, cukru waniliowego. Dodajemy masło i siekamy je dużym nożem tak, żeby łączylo się z mąką. Dorzucamy do tego żółtko i śmietanę i dalej siekamy nożem. Natępnie wyrabiamy dłońmi jednolite, gładkie ciasto.

(Oczywiście można wszystkie składniki wrzucić do malaksera i wyrobić ciasto)

Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na 1-2 godziny do zamrażarki.

Wychłodzone ciasto dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy, wycinamy różne kształty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

 

Pieczemy przez 15 min. w 200*C

(można posypać gotowe ciasteczka cukrem pudrem)


W blaszanym pudełku przechowują się nawet kilka tygodni:)))

biszkopt z masąjogurtową

Składniki

Biszkopt z 6 jajek ( na pewno każdy ma swój sprawdzony przepis).

Masa:
3 jogurty brzoskwiniowe  (najlepiej Jogobella),
2 galaretki brzoskwiniowe,
puszka brzoskwiń,
3 łyżeczki żelatyny,
0,5 l kremówki,



Przygotowanie

Do jogurtów wsypać na sucho 2 galaretki i wymieszać.
5 łyżek soku z brzoskwiń wymieszać z 3 łyżeczkami żelatyny, gdy napęcznieje, podgrzać i gorące wlać do jogurtów,cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż galaretki się rozpuszczą.
Ostudzić, dodać pokrojone brzoskwinie i ubitą kremówkę, dobrze wymieszać.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół, nasączyć sokiem z brzoskwiń i przełożyć masą.
Na wierzchu polać polewą.

niedziela, 22 stycznia 2012

Nalewka ze śliwek

Składniki

1/2 kg dojrzałych śliwek
1/2 kg cukru
1/4 l spirytusu
1/2 l gorącej wody



Przygotowanie

Owoce umyc,wyjąć pestki,pokroic na kawałki.Włożyć do słoja,zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na 5 tygodni.



Po tym czasie cukier rozpuścić w wodzie, ostudzić, wlać do słoja i wymieszać.Pozostawić na 2-3 dni po czym nalewkę zlac do butelki i odstawić na ok.4 miesiące.PYCHA!!

Jabłecznik Ewki

Składniki

4 jaja
1,5 szkl. cukru
2,5 szkl. mąki
1 łyżeczka sody
1 łyzka cynamonu
1,5 szkl. oleju
1,5 łyżki kakao

6-8 jabłek



Przygotowanie

Ubić jajka z cukrem. Stopniowo dodawać olej, cynamon, , sodę, mąkę i kakao.
Ciasto wylewasz na blaszkę i układasz na nim jabłka pokoroje w ćwiartki.
Piec ok. 45 min w 180 C

sobota, 21 stycznia 2012

racuchy z bananami

Składniki

1/2 kg mąki
1 duże lub 2 małe jajka
1torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 tyle mleka aby uzyskać konsystencję gestej śmietany
1-2 dojrzałe banany



Przygotowanie

Składniki ciasta zmiksować robotem.Dodać pokrojone na plastry banany,delikatnie wymieszać łyżką.Smażyć w dość dużej ilości oeju.

śledzie z majerankiem

Składniki

śledzie ile kto woli
majeranek
czosnek
olej



Przygotowanie

śledzie jak zwykle namoczyć
pokroić w kawałki,
czosnek rozetrzeć (ja osobiście ścieram na tarce),
dużo czosnku i majeranku
i układamy wartswami
śledzie, nacieramy czosnkiem, posypujemy majerankiem i znowu śledzie, czosnek, majeranek do wyczerpania.
Te śledzie muszą stać w lodówce długo minimum 3 dni najlepiej gdy stoją tydzień

Sałatka z kurczaka po staropolsku

Składniki

1/2 paczki makaronu kokardki
podwójna pierś z kurczaka
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 słoiczek selera
przyprawa do kurczaka po staropolsku (żadna inna ! )
majeranek
majonez



Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka ugotować, pokroić w kostkę, dopiero później usmażyć obtoczoną
w przyprawie po staropolsku.
Ananasa kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy, nitki selera kroimy w miarę drobno (żeby się nie ciągnęły).
Całóść mieszamy, przyprawiamy majerankiem, dodajemy majonez do smaku.
Bardzo łatwa i smaczna sałatka. Wychodzi jej naprawdę dużo, więc dobry przysmak na sylwestrową noc bądź inną okoliczność z większą ilością osób.

Jabłecznik na biszkopcie

Składniki

Biszkopt
5 jaj
1 szkl cukru
cukier waniliowy
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa z jabłek
1 kg jabłek
1 łyżka cukru
2 budynie śmietankowe
1 galaretka jasna


Masa na wierzch
1/2 kostki masła
1/2 szkl cukru
20 dag wiórek
2 jajka





Przygotowanie

Upiec biszkopt






Jabłka obrac,pokroic na cwiartki. 3,5 szkl wody zagotować z cukrem, wrzucić jabłka i gotować 4-5 min. Potem jabłka delikatnie wyciagnąć.
W 0,5 szkl wody rozrobić budynie i wlac do kompotu z jabłek,dodac sucha galaretkę.Dokładnie wymieszać.


Na biszkopt wyłożyc częśc ciepłej masy budyniowej,na to jabłka i reszta masy.

Masło,cukier i wiórki przesmażyć. Gdy przestygnie dodac jajka i dokładnei wymieszać (wystarczy wymieszać łyżką).
Masę tą wyłożyc na masę budyniową i wstawic do piekarnika na ok 15 min w 170 stopni.

Przepis mam od znajomej.
Polecam,jest pyszny!!

piątek, 20 stycznia 2012

Mazurek z polewą mleczno-kokosową

Składniki

20 dkg maki (może być pół na pół z krupczatka) albo sama pszenna albo sama krupczatka
10 dkg masla
5 dkg cukru drobnego kryształu albo pudru
1 żółtko dużego jaja
1 łyżka stołowa smietany ale niezbyt kopiata
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z ½ cytryny

100 ml mleka albo wody
10 dkg masła
1/3 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki kokosu
Jest to połowa porcji masy do przekładania wafli z przepisu http://www.wielkiezarcie.com/przepis22053.html



Przygotowanie

Posiekać sypkie skladniki ciasta z masłem, dodać rozmieszane żółtko ze śmietaną, zagnieść szybko ciasto.Schłodzić 1 godzinę.
Ciasto to równie dobrze mozemy przygotować w malakserze.Najpierw krótko wymieszać sypkie składniki,a pózniej dodać żółto rozmieszane ze śmietaną i wyrobić na gładkie ciasto.Owinąć we folię i dać do schlodzenia na 1 godzinę.
Rozwalkować do grubosci ok.0,5 cm na tortownicę 26 cm, z resztek ciasta zrobic rulonik i ulożyć smarujac bialkiem wokół, palcem robić wgłębienia lub ozdobić inaczej.
Upiec w 200oC przez ok 20 min do zrumienienia.Przestudzić.

Mleko z cukrem zagotować, dodać masło,gdy masło sie rozpuści dodać mleko w proszku i kokos, wymieszać .Wylać na ciasto, udekorować.
Masa błyskawiczna i równie szybko mazurek zniknął,tak jakoś przypadl do gustu moim domownikom.
                                 

Snikers siostrzyczki

Składniki

Ciasto I :

7 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru

Ciasto II:

25 dag mielonych orzechów
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek

Masa:

5 żłótek
1/2 szklanki słodkiego mleka
1/2 szkalnki cukru
1 1/2 kostki masła

Dodatki:

1 puszka słodkiego mleka skondensowanego (gotować 3 godz), 3-4 łyżki krojnych orzechów i wiórki czekoladowe.



Przygotowanie

Ciasto I:

Ubićbiałka z cukrem, dodać po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Ciasto upiec i przekroić na 2 części


Ciasto II:

Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszanaą z proszkiem. Upiec ciasto.


Masa:

Żółtka utrzeć z mlekiem i cukrem, zagotować ciągle mieszając. Masło utrzeć, dodając przestudzoną masę żółtkową. (można dodać spirytus)


Przełożenie:

Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II- mleko skondensowane - druga część ciasta I - pozostała masa na wierzch - posypać orzechami lub startą czekoladą.

sałatka z kukurydzą i szynką

Składniki

20 dag ugotowanego ryżu /pół szklanki suchego/,
puszka kukurydzy,
po strąku czerwonej i zielonej papryki,
2 dymki,
10 dag szynki konserwowej,
pęczek szczypiorku,
SOS: pół szkl. majonezu,
2 ząbki czosnku,
łyżka sosu sojowego



Przygotowanie

Cebulki dymki drobno posiekać. Papryki i szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać.
Ząbki czosnku drobno posiekać, wymieszać z majonezem i sosem sojowym. /Ja dodaję trochę więcej sosu sojowego, bo bardzo go lubię./ Kiegy robię tą sałatkę dla gości, to dla dekoracji układam w salaterce liście sałaty i dopiero w taki zielony kwiatek nakładam sałatkę.

Pleśniak Ireny

Składniki

4 jajka


3 szklanki mąki


1 szklanka cukru


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 łyżka kakao


250 gram margaryny


słoiczek dżemu





Przygotowanie

Białka ubić na sztywno z cukrem.Żółtka zagnieść z mąką,proszkiem do pieczenia oraz margaryną.Ciasto podzielić na 3 części.Jedną z nich połączyć z kakao.Do przygotowanej formy przełożyć jedną część ciasta na nią rozsmarować dżem,póżniej wyłożyć ciemną część ciasta następnie wyłożyć białka i ostatnią część ciasta.Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis pochodzi z opakowania proszku do pieczenia.

Smacznego!!!

czwartek, 19 stycznia 2012

Krem z gruszek

Składniki

paczka biszkoptów
10 łyżek dżemu np. malinowego
gruszki w zalewie ( 40 - 50 dag owoców i 400 ml zalewy )
100 ml wódki
 
 Krem budyniowy :

2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
10 dag masła
3 żółtka

Polewa czekoladowa :

250 g posiekanej czarnej czekolady
250 ml wody



Przygotowanie

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, z dodatkiem masła.
Przestudzić, zmiksować z żółtkami.
Przygotować polewę :  czekoladowę rozpuscić w kąpieli wodnej, mieszając powoli wlewać gorącą wodę ponownie przestudzić.
Dno 10 pucharków wyścielić biszkoptami, dodać po łyżce dżemu , polać zalewą gruszkową wymieszaną z wódką.
Powkładać do pucharków gruszki pokrojone na cząstki.
Przykryć kremem budyniowym, polać polewą czekoladową.
Całość odstawić w chłodne miejsce.
Przed podaniem posypać cukrem i skarmelizować np. podpalając zapałką.
 Smacznego

Ciasteczka ucierane idealne dla dzieci

Składniki

- 250 g masła
- 250 g cukru
- 3 jaka
- 1 cukier waniliowy
- 375 g mąki
- 125 g zmielonych migdałów



Przygotowanie

1. Masło utrzeć z cukrem, dodawać jajka. Zmielone migdały wymieszać z mąką, dodać do ucieranego ciasta.
2. Ciasto nałożyć do szprycy i na blachę wyłożoną pergaminem wyciskać ciasteczka. Piec w 190 stopniach 10-12 minut na złoty kolor.

Ciasteczka można wzbogacić maczając je do połowy w rozpuszczonej białej lub ciemnej czekoladzie.

Sałatka grillowa

Składniki

ok. 1/2 kg ziemniaków,
2 cebule,
10 dkg szynki lub boczku,
puszka kukurydzy,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
ok. 3 łyżek majonezu,
sól, pieprz do smaku,
ew. szczypiorek lub cebula dymka



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kukurydzę przecedzić. Szynkę lub boczek pokroić na drobniutkie kawałeczki. Gdy ziemniki będą miękkie, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać ze sobą, dodając jogurt i majonez. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Jak sama nazwa wskazuje doskonale spisuje się na grillu, kapitalnie komponuje się z kiełbaską. Dobra jest też sama z białym pieczywkiem. Jednym słowem dobra zawsze ;) Sałatkę można zaostrzyć dodając do niej 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku oraz 1/2 - 1 łyżeczki curry.

środa, 18 stycznia 2012

Sałatka kurczakowo-cebulkowa

Składniki

1 duża podwójna pierś z kurczaka;puszka kukurydzy konserwowej;słoiczek cebulki marynowanej perłowej;3-4 ogórki kiszone;3 jajka;1 duży por;sos cebulowy do sałatek Knorr (w proszku);sól, pieprz, majonez, śmietana



Przygotowanie

Wiem, wiem, było już mnóstwo przepisów na sałatki z kurczakiem, dlatego nie będę gorsza i zamieszczę swoją propozycję...

Pierś ugotować w wodzie z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki Vegety. Jajka ugotować na twardo. Pokroić drobniutko mięso, jajka, ogórki i pora (tylko biała część), wymieszać i oprószyć szczyptą soli.

Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz odsączone i pokrojone w drobną kostkę cebulki. Zrobić sos: wymieszać majonez (mały słoiczek) z sosem cebulowym oraz łyżką śmietany. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, błyskawicznie znika ze stołu, najlepsza następnego dnia po przygotowaniu (kiedy wszystkie składniki się przegryzą).
SMACZNEGO !!

Biała kiełbasa z makaronem-zapiekanka Isi

Składniki

 



Na 4 osoby bierzemy :

4 sztuki białej kiełbasy
40 dag makaronu ( ja wzięłam kokardki)
2 cebule
4 ząbki czosnku
olej
pieprz
mielona słodka papryka
jarzynka
sporo majeranku



Przygotowanie

Kiełbaskę umyć, ponakłuwać gęsto czubkiem ostrego noża i podsmażyć na tłuszczu na rumiano.
Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu udusić posiekaną cebulę.
Pod koniec dodać paprykę (sporo, dla koloru makaronu).
Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu - nie musi być miękki.
Odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka.
Dodać cebulę z papryką, a na patelnię nalać odrobinę wody, zagotować i z całym smakiem po smażeniu dodać do makaronu.
Przyprawić majerankiem, jarzynką i wymieszać.
Pokosztować i ewentualnie doprawić do smaku.
Makaron przełożyć do naczynia do zapiekania (np. prodiża wyłożonego papierem do pieczenia).
Na wierzchu ułożyć kiełbaskę. Na kiełbaskę wycisnąć przez praskę czosnek i posypać go obficie czarnym, zmielonym pieprzem.
Zapiekać do zrumienienia czosnku (ok. 30 min.). Bardzo uważać, bo łatwo się przypala.
Można wziąć po dwa ząbki czosnku na każdą kiełbaskę i po dwie kiełbaski na osobę...

Ja podaję z ogórkirm konserwowym lub kiszonym. Smacznego.

Przepis pochodzi z programu telewizyjnego ale ja go dostałam od mojej siostry.

drobiowa zapiekanka

Składniki

30 dag mięsa z kurczaka ( obojętnie jakie)
30 dag makaronu grubego ( penne, kokardki itd.)
30 dag pomidorów
2 łyżki masła
2 łyżki startego żółtego sera
1 ząbek czosnku
1 szkl. śmietany 22%
2 łyżki natki pietruszki ( oczywiście posiekanej)
wegeta, sól, pieprz, papryka, oregano




Przygotowanie

Makaron ugotować. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Mięso pokroić w paski. Czosnek utrzeć z przyprawami, łyżką masła, serem, natką pietruszki i wymieszac to ze śmietaną.
W naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na spód wyłożyć 1/2 makaronu a na nim pomidory i mięso a na mięso położyć resztę makaronu, polać śmietaną z przyprawami i zapiekać 30 minut w tem.200C.

Ciastka z twarogu

Składniki

  25 dag sera twarogowego
  25 dag mąki
  25 dag masła
  kilka jabłek pokrojonych na ósemki
  żółtko,łyżka wody
  cukier puder do posypania




Przygotowanie

Ser przetrzeć przez sitko.Mąkę przesiać, dodać przetarty ser i miękkie masło,zagnieść ciasto,włożyć na 30 min.do lodówki.Następnie rozwałkować w prostokąt i złożyć na czworo (jak ciast francuskie),znowu odłożyć na 40 min.do lodówki.Wyjęte rozwałkować,pociąc w prostokąty lub kwadraty.Owinąć ciastem jabłka,posmarować żółtkiem roztrzepanym z wodą.Piec 25min.w 180 stopniach.Gorące ciastka opruszyć cukrem puderm.
Prawidłowo upieczobe ciasto powinno się"listkować" jak ciasto francuskie.Najlepiej s makują tego samego dnia.

wtorek, 17 stycznia 2012

Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem

Składniki

Składniki
600 g piersi kurczaka
200 g pieczarek
1 puszka zielonego groszku
1 szklanka śmietanki UHT
3 łyżki siekanej natki pietruszki
1 cebula
½ kostki masła
2 łyżki mąki
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ugotowany ryż



Przygotowanie


Kurczaka i pieczarki pokroić w plastry i obsmażyć na maśle z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka i groszku. Dodać mąkę, zasmażyć i rozprowadzić białym winem. Dusić ok. 2 minut, dodać śmietankę i gotować do momentu powstania kremowego sosu. Dodać pietruszkę i przyprawy. Podawać z białym ryżem.

Przepis zaczerpnięty ze strony
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-4658_frykas-z-kurczaka-z-pieczarkami-i-groszkiem-.html

Zdjęcie oryginalne


Moje wykonanie:


Czekoladowa chmurka z nutellą

Składniki

6 białek
2 szkl mąki
kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
20 dkg cukru
20 dkg masła
1 łyżka płynnego miodu
herbata earl grey + wódka
nutella
płatki migdałowe lub dowolne orzechy




Przygotowanie

Masło sklarować, podgrzać aż osiągnie orzechowy kolor (to nada smak) - schłodzić.
Rozpuść czekoladę - schłodzić.
Białka ubić, dodając stopniowo cukier, miód i rozpuszczoną czekoladę. Po wolutku dodawaj przesianą mąkę z proszkiem na przemian z masłem.
Wylej masę na dużą blachę wyłożoną papierem.
Piecz ok 20 w temperaturze 180°C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Nasącz ponczem.
Posmaruj nutellą i posyp orzechami.

To zmodyfikowany przepis Nigelli.

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Muffinki z bananami i czekoladą

Składniki

Składniki suche:



30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag cukru
szczypta cynamonu

Składniki mokre:



1 jajko
250 ml maślanki
60 ml oleju

Dodatkowo:



tabliczka ulubionej czekolady (ja dałam nadziewaną z alkoholem)
1 duży banan

 


 






Przygotowanie

1. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche.

2. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki mokre.

3. Połączyć składniki mokre z suchymi mieszając niedbale.

4. Foremki do muffinek lekko natłuścić ( nie dotyczy sie papilotek). Na dno każdej foremki kładziemy po jednej łyżce ciasta. Układamy po kostce czekolady. Na to nakładamy kolejną porcję ciasta, by zakryło czekoladę. Banana kroimy na grubsze kawałki i układamy na samym wierzchu muffinek.

5. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 1800C. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Życzę smacznego:)

 

Podroby drobiowe z warzywami po chińsku

Składniki

500 g szyjek i skrzydełek drobiu,
250 g podrobów z kurcząt (wątróbki, żołądki),
250 g fasolki szparagowej,
2 spore marchewki,
1/2 średniego buraka cukrowego,
4 duże ziemniaki,
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1 łyżka mąki,
3 łyżki masła,
1 łyżka smalcu,
kilka listków świeżej mięty,
pieprz, sól



Przygotowanie

Dokładnie umyć wszystkie części drobiu i pokrajać na małe kawałki. Roztopić smalec na patelni, włożyć kawałki drobiu, po wierzchu posypać nieco mąką i smażyć ciągle mieszając. Gdy mięso się obrumieni, dodać posiekany lub roztarty czosnek i posiekaną cebulę. Dolać pół szklanki gorącej wody i dusić pod przykryciem. W czasie duszenia mięsa dodać obrane i pokrajane w małe kawałki ziemniaki. Gdy wszystko zmięknie, dodać pieprz, sól, przecier pomidorowy i posiekane liście mięty; odstawić. Fasolkę szparagową umyć i obrać z włókien, również marchew i burak umyć, oskrobać i wszystko razem pokrajać na bardzo małe kawałeczki. Podsmażyć na maśle, a następnie przełożyć do garnka z podrobami i wymieszać. Podawać na gorąco do ryżu.

sałatka z jajek i rzodkiewki

Składniki

* 4 jajka
* ok.6-8 rzodkiewek
* szczypiorek
* dwie łyżki majonezu najlepiej Dekoracyjnego Winiary
* sól do smaku



Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo.Ugotowane jajka i rzodkiewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.Do tego dodać drobniutko pokrojony szczypiorek, majonez i sól do smaku. Najlepiej smakuje schłodzone. Podawać ze świeżymi bułeczkami lub chlebkiem:). Smacznego

sałatka z pieczarkami wg Olci

Składniki

paczka makaronu w kształcie ryżu(do kupienia w większych marketach)
1 kg świeżych pieczarek
5 ząbków czosnku
masło(mniej niż połowa kostki)



Przygotowanie

makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.pieczarki oczyścić i pokroić w drobna kostke następnie usmażyć na maśle,pod koniec przykryć i zostawić na małym ogniu żeby puściły sok.makaron odlać ale nie przelewać wodą.
do pieczarek wcisnąc 5 ząbków czosnku i dodac makaron i kilka łyżek masła  jeżeli masła na patelni jest za mało.chwilę smażyc często mieszając.doprawić solą i pieprzem.
smakuje świetnie na ciepło ale na zimno na imprezach robi furrore!


smacznego!

niedziela, 15 stycznia 2012

Placki ziemniaczane na drugi dzień

Składniki

Sposób 1


placki ziemniaczane


filet z kurczaka


cukinia


przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, kurkuma


Sposób 2


placki ziemniaczane


jajka


sól, pieprz





Przygotowanie

Rzadko się zdarza, że placki zostają u mnie na drugi dzień, ale jeśli zostają...

Sposób 1: Filet drobno kroję, oprószam przyprawami, dodaję 2 łyżki oleju i odstawiam na kilka godzin. Cukinię myję, kroję w półksiężyce (bez obierania skóry i wydrążania pestek), solę i pieprzę, odstawiam, aż zmięknie. Placki kroję w kostkę.

Na patelni obsmażam kurczaka, dorzucam cukinię i smażę, aż będą miękkie. Wrzucam placki i smażę jeszcze kilka minut.

Sposób 2: Placki kroję w kostkę i wrzucam na patelnię na odrobinę oleju. Czekam aż się zagrzeją. Wbijam jajka tak, jakbym robiła jajecznicę, mieszam wszystko razem, solę i pieprzę. To danie nie ma popisowego wyglądu, ale jest bajecznie smaczne .

 

Faworki drożdżowe z marmoladą

Składniki

1 kg mąki
10 dag drożdży
1/2 litra mleka
10 łyżek cukru
10 dag masła
2 jaja
5 żółtek
szczypta soli



Przygotowanie

Pulchne modelki końca karnawału. Kupują szminkę w kolorze różu i dokładnie pudrują policzki. Zaskakująco niedrogo sprzedają swe wdzięki. Przy nich ilość jednego z grzechów głównych rośnie w tempie rozpustnym...

Jak je zrobić?

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, wlać letnie mleko, wsypać 100 g mąki, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
W tym czasie rozpuścić i przestudzić masło.
Do rozczynu drożdżowego wsypać resztę cukru, wbić żółtka oraz całe jaja. Dodać resztę mąki wraz z maleńką szczyptą soli, zagniatać miękkie i na początku mocno klejące ciasto około 15-20 minut. Wlać ostudzony tłuszcz. Wyrabiać aż ciasto całkowicie go wchłonie.
Możliwe, że ciasto będzie wymagało podsypania dodatkową ilością mąki podczas wyrabiania, jeśli okaże się zbyt luźne.
Całość zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie szybko zagnieść, wywałkować, podsypując mąką na grubość około centymetra i wycinać prostokąty.  Pośrodku zrobić nacięcie. Przeciągnąć jeden koniec prostokąta przez powstałą dziurkę. Smażyć na niezbyt dużym ogniu na rozgrzanym głębokim oleju.
Trzeba pamiętać, żeby otrzepywać każdy faworek z mąki, zanim wrzuci się go do gorącego tłuszczu. Po usmażeniu i przestudzeniu nadziać marmoladą różaną za pomocą cukierniczej szprycy.

dżemowy murzynek mojej Mamy

Składniki

CIASTO:

- 3 szkl. mąki pszennej;

- 3 jajka;

- 1 szkl. cukru;

- 1 szkl. mleka;

- 1/2 szkl. oleju;

- 1 łyżka kakao;

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;

- słoik 370-400 ml niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki (musi być kwaskowy);

- tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania tortownicy.


opcjonalnie:

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu.


POLEWA:

- pół kostki margaryny;

- 6 łyżek cukru;

- 3-4 łyżki kakao;

- 2 łyżki wody.



Przygotowanie

Jajka zmiksować z cukrem do białości. Ciągle miksując dodawać kolejno:
- przesianą mąkę,
- mleko,
- olej,
- sodę,
- kakao i ewentualnie cynamon.
Na końcu dodać połowę dżemu i miksować do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto wylać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200C, ok. 40 minut sprawdzając stopień upieczenia patyczkiem.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na trzy części, przełożyć resztą dżemu.

Przygotować polewę: składniki włożyć do garnuszka, gotować na małym ogniu, mieszając, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. W razie potrzeby dodać więcej kakao.
Ciasto polać lekko przestudzoną polewą, pozostawić do zastygnięcia.

Murzynek jest coraz smaczniejszy w miarę nasiąkania wilgocią z dżemu. Mnie przeszkadza posmak cynamonu (taki piernikowy), dlatego go nie dodaje.

SMACZNEGO!!!

sobota, 14 stycznia 2012

mazurek błyskawiczny

Składniki

2-3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
wafle
bakalie-mix





Przygotowanie

Bialka ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny nasztywno,mieszamy z bakaliami i rozsmarowujemy na waflach.Pieczemy do wysuszenia w temp. 160 C.SMACZNEGO

Knedle ze śliwkami

Składniki

80 dag ziemniaków (obranych)


1,5 szkl* mąki pszennej


1 łyżka mąki ziemniaczanej


1 jajko


szczypta soli


ok. 70 dag śliwek, 3 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, 3 łyżki posiekanych orzechów


do polania: 3 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej


albo: szklanka śmietany 30%, 2 łyżeczki cukru



* szklanka = 250 ml





Przygotowanie

Umyte śliwki osuszyć, naciąć i wyjąć pestki.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i ostudzić.

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną, dodać wystudzone ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajko, szczyptę soli i zagnieść ciasto.

Dzielić je na części i na posypanej mąką stolnicy formować wałki średnicy 4 cm. Odcinać krążki ciasta grubości 2 cm, każdy lekko spłaszczyć.

Cukier wymieszać z cynamonem i orzechami.

W przygotowane placuszki z ciasta nakładać śliwki, w miejsce po pestce wsypać po łyżeczce mieszaniny cukru z cynamonem i orzechami.  Dokładnie zlepić brzegi i formować w dłoniach kulki.

Przygotowane knedle wrzucać od razu do wrzątku, gotować na małym ogniu ok. 10-15 min. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową, osączać i układać na talerzu. Podawać polane stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą lub polane śmietaną z cukrem lub z bitą smietaną.

piątek, 13 stycznia 2012

Kolorowe jajka faszerowane

Składniki

6 jajekFarsz ziołowy:
3 łyżek mielonego tłustego twarogu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, łyżka posiekanej cebuli, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanych ziół (koperek, natka pietruszki), sól, biały pieprzFarsz curry:
6 żółtek, łyżka łagodnej musztardy, 4 łyżki śmietany kremówki, ½ łyżeczki curry



Przygotowanie

Farsz ziołowy:

Twaróg utrzeć z jogurtem. Dodać posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Farsz curry:

Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka, przetrzeć przez sitko, utrzeć z musztardą, śmietaną i curry. Połówki jajek wypełnić przygotowanymi farszami, udekorować.

Palce lizać

Składniki

Upiec biszkopt z dowolnej porcji.

Masa:
5 żółtek
3 łyżki mąki
1 szkl. cukru
0,5 l mleka
1 łyzka żelatyny rozp. w 1/4 szkl. wody










Przygotowanie

Masa
Ugotować budyń, zimny utrzec z kostką masła, na koniec dodać 10 dkg wiórek kokosowych i przestudzoną żelatynę.
Pianka:

W 1/2 szkl. wody rozpuścić 1,5 łyżki żelatyny

5 białek ubić na sztywno, dodać 1 szkl. cukru, ostudzoną żelatynę wymieszać i odrazu wylać na masę, wykończyć dowolnie

Składamy ciasto:

biszkopt-masa kokosowa-pianka-wykończyć dowolnie
                           Smacznego!!!

czwartek, 12 stycznia 2012

Murzynek Niedzielny

Składniki

Składniki;
Niecała szkl.mleka
Kostka margaryny
szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl.mąki
4 jaja
4-5 łyżek kakao
aromat do ciasta



Przygotowanie

Przygotuj rondelek w którym rozpuścisz margarynę ,dodaj do niego mleko,cukier oraz kakao -cały czas mieszając .Kiedy się rozpuści postawić do ostudzenia.
Następnie jajka odzielić od białek
Białka ubić . do żółtek dodać ostudzoną masę kakaową,mąkę ,proszek do pieczenia i aromat-wymieszać mikserem .
Do masy dodać białka i lekko wymieszać -tylko nie mikserem !
Następnie wylać na blachę
Piec w 180 stopniach .ok.godziny
Po wyjęciu można posypać wiórkami kokosowymi .

Ogórki w ketchupie

Składniki

2 kg ogórków
marchew , cebula
koper , pieprz w ziarenkach, ziele angielskie

ZALEWA:

1 l. wody
3/4 szkl.octu
3/4 szkl.cukru
3 płaskie łyżki soli
6 łyżek keczupu najlepiej pikantnego



Przygotowanie

Ogórki ze skórka pokroić plastry, marchew i cebule w talarki.
Na dno słoika włożyć gałązkę kopru,po talarku cebuli i marchwi, kilka ziaren pieprzu i ziarnko ziela angielskiego.Pokrojone ogórki włożyć do słoików.
Składniki zalewy zagotować.Gorącą zalać słoiki.
Pasteryzować 5 min.

Czekoladowe krówki

Składniki

czekolada gorzka 500 g
masło 75 g
mleko skondensowane słodzone z puszki 400 g
laska wanilii
olejek waniliowy




Przygotowanie

1. Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o dł. ok. 20cm

2. Połamać czekoladę na kawałki i wsypać do rondla, dodać masło i mleko skondensowane. Podgrzewać na mały ogniu, cały czas mieszając aż czekolada i masło się roztopią tworząc gładką masę. Nie dopuścić do wrzenia.

3. Zdjąć z ognia, dolać olejek i dodać środek zeskrobany z laski wanilii, wymieszać, następnie kilka minut ucierać masę aż zgęstnieje. Przelać do przygotowanej formy, wystudzic i chłodzić w lodówce aż stwardnieje (u mnie trwało to całą noc)

4. Przełożyć na deskę i pokroić na kawałki

5. Gotowe krówki można przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu przez miesiąc. Nie należy zamrażać.

6. Uwaga! Aby ułatwić sobie wyciągnięcie zgęstniałej masy na deskę, formę nalezy wyłożyć folią spożywczą

7. Smacznego :-)

 

środa, 11 stycznia 2012

Ananasowo-tuńczykowa sałatka

Składniki

puszka ananasów
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka kukurydzy
2-3 cebule
pieprz
majonez




Przygotowanie

Ananasa i cebulę pokroić. Tuńczyka odcedzić. Dodać kukurydzę. Pieprz do smaku. Kilka łyżek majonezu.  SMACZNEGO

Brokuły zapiekane

Składniki


-brokuly


-ser feta


-pomidory


-kielki lucerny


-smietana 18


-zioła w zaleznosci od gustu

 


 


 





Przygotowanie

Brokuly ugotować nastepnie podzielic na mniejsze kawałki,nastepnie zapiec w piekarniku z smietana wymieszana z ziolami. Przelozyc do naczynia i dodac pokrojone pomidory ,ser fete i posypac kielkami z lucerny. Mozna podawac z grzankami.

Grzanki z aromatyczną pastą

Składniki

4 kromki białego chleba
2-3 gałązki bazylii
1 ząbek czosnku
5-6 orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
5dag żółtego sera



Przygotowanie

Kromki chleba podrumienic w tosterze lub upiec na złoty kolor w piekarniku.
Galązki bazylii opłukac,oderwac listki i drobno posiekac zmiksowac z oliwą z oliwek.
Ząbek czosnku obrac,zmiażdzyc w prasce utrzec z bazylią
wymieszac ze zmielonymi orzechami, przyprawic do smaku.
Pastą posmarowac jeszzce ciepłe grzanki =)
każdą posypac startym żóltym serem i udekorowac bazylią.

wtorek, 10 stycznia 2012

Tort Princessa

Składniki

Biszkopt:
6 jaj
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki

Masa :
0,5 l. śietany tortowej
2 śietanfixy
2 łyżki cukru pudru
2 wafelki princessa kokosowe
puszka ananasów

Poncz:
100 ml. alkoholu
sok z puszki ananasa





Przygotowanie

Biszkopt:
Białka ubić z szczyptą soli, dodać cukier dalej ubijać.
Gdy cukier się rozpuści dodać żółka, wymieszać łyżką, następnie mąkę i delikatnie połączyć skłdniki.
Przelać do forny i piec w 180oC około 40 minut.
Po wystudzeniu przekroić na trzy warstwy.

Masa:
Śmietanę przelać do wysokiego naczynia, ubijać mikserem dodać cukier oraz pokruszone wafelki, ubijać, następnie dodać drobno pokrojonego ananasa i na koniec śmietanfixy.

Przestudzony biszkopt nasączyć ponczem i przeożć masą, udekorować wg uznania:) to moja wersja na pierwsze urodziny mojej najmłdszej cóeczki Majki.


Prosty i pyszny

poniedziałek, 9 stycznia 2012

Krem z kalafiora

Składniki

- średni lub duży kalafior,
- 2 marchewki,
- por,
- 2 kostki rosołowe,
- sól,
- natka pietruszki
- śmietanka 12 %,
- 1 serek topiony śmietankowy (ja daję podłużny Hochland)





Przygotowanie

Kalafiora umyć, podzielić na cząstki. Do garnka wlać wodę, dodać trochę soli, kostki rosołowe i kalafior. Marchew obrać, pokroić w talarki, dorzucić do garnka. Por oczyścić, pokroić w talarki i również do garnka. Jak warzywa będą miękkie, przy pomocy tuczka je rozdrobnić i dodać serek. Gotować do całkowitej miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietanę wg uznania i posypać natką. Zupka pycha!

Pleśniak porzeczkowy

Składniki


3 szkl mąki pszennej lub krupczatki;
cukier 2/3 szkl + 1 łyżka;
1 kostka masła lub margaryny (250g);
4 jaja;
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
1 cukier waniliowy (16g);
1 łyżka kakao;
słoik dżemu lub konfitury (najlepiej czarna porzeczka od 200g do 300g).


                    
szklanka = 250ml





Przygotowanie

Pleśniak Pyszny Prosty Porzeczkowy.
     Jak najszybciej wyrobić ciasto kruche ze schłodzonych składników: masła lub margaryny, mąki, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, żółtek oraz łyżki cukru.

     Podzielić na 3 części: dużą, średnią i małą. Średnią wyrobić z łyżką kakao i razem z małą włożyć do zamrażalnika. Dużą wyłożyć na blachę i posmarować dżemem. Użyłam tortownicy o średnicy 28 cm, jednak może być mniejsza, wówczas ciasto wyjdzie wyższe.

     Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce o grubych oczkach na ciasto z dżemem, następnie wyłożyć pianę i na wierzch zetrzeć najmniejszą część ciasta, jako kruszonkę.

    Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni C. Przez pierwsze 20 min. piekę sam spód, następnie używam ustawienia góra-dół.

                

Soczewica w sosie czosnkowym

Składniki

 ugotowana soczewica
kawałek masła
 rozgnieciony świeży czosnek,
chilli (świeże lub w proszku),
pomidory świeże,
sok z cytryny,
 sól i pieprz do smaku



Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek, chilli, pomidory pocięte w kawałki, sok z cytryny, sól i pieprz.Chwilę dusimy i dodajemy ugotowaną soczewicę. Wszystko razem mieszamy delikatnie i zostawiamy jeszcze moment na patelni-podduszając.

Czarnulek z masą orzechową

Składniki

CIASTO:
-3 szklanki mąki
-1,5 szklanki cukru
-0,5 szklanki oleju
-cukier waniliowy
-0,5l kefiru
-2 łyżki kakao
-łyżeczka sody oczyszczonej
MASA:
-szklanka zmielonych orzechów
-0,5szkl cukru(jeśli ktoś woli mniej słodkie,można zmniejszyć ilość)
-0,5 szkl mleka
-25 dag masła



Przygotowanie

CIASTO:Wszystko razem wymieszać i wlać do wysmarowanej formy(ja robiłam w  dużej keksówce(12x40).Piec ok godz.MASA:Mleko zagotować z cukrem,dodać orzechy,chwilę pogotować i ostudzić.Ucierając masło dodawać stopniowo masę.Gotową masą przełożyć ciasto.


Ciasto na zdjęciu zrobiłam z masą orzechowo-kokosową,gdyż nie miałam wystarczającej ilości orzechów.Wyszło równie dobre jak to z samą masą orzechową:)

niedziela, 8 stycznia 2012

Muffiny czekoladowe Uli

Składniki

250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki kakao
200g brazowego cukru (może być też biały)
200 g czekolady pokruszonej na kawałeczki
250 ml mleka
90 ml oleju
1 jajko
3 łyżki miodu



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 200 °C suche składniki wymieszać w jednej misce a mokre w drugiej. Połączyć suche składniki z mokrymi -pamiętając aby masa nie była całkiem gładka mają myć grudki. Napełnić forme na muffiny (12 szt). Piec ok 20 minut.
ps. Ja mam piekarnic z termoogiegiem i pieke muffiny ok18 minut.

smacznego

sobota, 7 stycznia 2012

Muffiny gruszkowo- bananowe

Składniki

Przepis na 12 muffinek:

SKŁADNIKI MOKRE:
1 banan
2 gruszki
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego (albo greckiego albo mleka)

SKŁADNIKI SUCHE:
2 szklanki mąki pszennej (albo razowej)
3/4 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (albo sody)

DODATKOWO:
6 łyżeczek cukru kryształu


* 1 szklanka to ok 250 ml
** 1 łyżeczka to ok 5 g



Przygotowanie

Mieszamy ze sobą składniki suche. Banana obieramy i kroimy na plasterki, gruszkę dokłądnie myjemy i kroimy w kostkę (ja nie obieram skórki gruszki, ale możecie to zrobić)- dodajemy owoce do skłądników mokrych i mieszamy. Łączymy ze sobą skłądniki suche i mokre. Porcjujemy do formy wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papilotkami. Nakładamy do końca foremki i każdą muffinkę posypujemy 1/2 łyżeczki cukrem. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut (aż patyczek włożony do muffiny, wyjdzie suchy). Smacznego.

Makaron z truskawkami wspomnienie lata :)

Składniki





500 g makaronu ja miałam świderki, ale jakie kto lubi
30 dag truskawek ( ja miałam mrożone, także sos powstał sam)
2 łyżki cukru
kremówka do dekoracji



Przygotowanie

*makaron  ugotawać na pół twardo.

*truskawki rozmrozić i lekko ugnieść z cukrem.


*na makaron wyłożyć truskawki, posypać odrobiną cukru i na szczyt dać kleks z kremówki. * mniam , mniam lato tuż tuż:) a zachcianka spełniona

Karkówka peklowana i pieczona

Składniki

karkówka b/ kości - ok. 2 kg
- sól peklowa
- czosnek - 7 ząbków
- ulubione przyprawy / ja daje pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
-  2-3 cebule
- licie laurowe, ziele angielskie
 - rękaw foliowy do pieczenia-



Przygotowanie

Po umyciu , nacieramy naszą karkówkę solą peklową / na torebce jest przepis w jakich proporcjach /.obkładamy 2 pokruszonymi listkami laurowymi i 7 kulkami ziela angielskiego. Układamy w misce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 4- 5 dni.  Dwa razy dziennie obracamy, aby równo sie peklowało.Po tym czasie, opłukujemy mięsko / najpierw usuwamy liście i ziele ang. /, ostrym cienkim nożem robimy w karkówce wąskie otwory i wciskamy w nie pokrojony w dość grube słupki czosnek. Posypujemy ulubionymi ziołami, polewamy 2 łyzkami oleju obkładamy pokrojona w plastry cebulą i wsuwamy do rękawa foliowego.

Zaciskamy rękaw i wkładamy do nagrzanego do 200 o C piekarnika.Pieczemy ok. 1,5 godz.
Po całkowitym wystudzeniu zlewamy powstały sos, wyjmujemy z rękawa i schładzamy w lodówce.

Kroimy w cienkie plastry i podajemy zamiast wędliny.
Sos możemy wykorzystać do klusek  śląskich, po zmiksowaniu, dodaniu śmietany z mąką.
Mięso jest pyszne, aromatyczne i kruchutkie.
W ten sposób przyrzadzam tez szynke, boczek i schab, tylko uzywam do każdego gatunku  innych przypraw.
Spróbujcie,Robie je na każde święta.

piątek, 6 stycznia 2012

Andrut

Składniki

1 opakowanie wafli
3 puszki slodkiego mleka w puszce
1 puszka masy do ciasta w puszce



Przygotowanie

Mleko gotujemy ,im dluzej tym lepiej,ja gotuje okolo 3 godz.,nastepnie studzimy.Do miski przekladamy mleko z puszki i mase (ja ostatnio dodalam mase orzechowa) miksujemy na jednolita mase i przekladamy wafle .Ja osobiscie po przelozeniu wafle okrywam folia aluminowa ,najlepsza folia to nie przylepiajaca sie i klade na to deske do kroienia i garczek z woda,wafle lepiej wchlaniaja wtedy mase.Wafle te dopiero sa smaczne po uplywie 2 godz.
Smacznego

Potrawka z kurczaka z kuskusem

Składniki


kuskus,
ugotowane mięso z kurczaka,

2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 łyżki śmietany 18%,
1/2 szklanki zimnego rosołu,
cebula,
1/2 łyżeczki curry,
maggi.




Przygotowanie

Cebule obrać, opłukać, posiekać, i usmażyć na maśle na złoty kolor. Wymieszać zmąką i curry, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować. Do gorącego sosu dodać śmietanę i pokrojonego kurczaka, doprawić maggi.Potrawkę podgrzać nie gotować. Kuskus przygotować zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Polać potrawką z kurczaka.              Smacznego!

Gofry mamlaka

Składniki

pół litra mleka
2 jajka
75g cukru-pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
30 dag mąki
100g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



Przygotowanie

Masło roztopić i schłodzić.
Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na gęstą pianę.
Nie przerywając miksowania dodać mleko, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Na końcu wlać roztopione i schłodzone masło.
Ciasto powinno być trochę gęściejsze niż ciasto naleśnikowe. Gofrownicę natłuścić olejem przy pomocy pędzelka i rozgrzać.
UWAGA! Gofry po upieczeniu, należy o coś oprzeć lub położyć np. na kratce z piekarnika żeby odparowały. Przy wyciąganiu mogą być trochę miękkie, ale zaraz robią się zwarte i chrupiące.Gofry te zawsze wychodzą!
Smacznego!

czwartek, 5 stycznia 2012

Placek amerykański zwany salcesonem

Składniki

4 szklanki mąki
5 jaj
2 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki sody
1/4 szkl letniej wody
1-1,5 kg jabłek mało soczystych - obrać i pokroić na ósemki
ok. 1 szklanki orzechów lub migdałów pokrojonych
1/3 szklanki rodzynek

1 szklanka = 250ml





Przygotowanie

Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodać cynamon, kakao, olej, sodę rozpuszczoną w wodzie, mąkę. Następnie wsypać orzechy (lub migdały), rodzynki oraz jabłka i wymieszać delikatnie łyżką. Jabłek powinno być sporo!
Wyłożyć na blachę o wymiarach 35x40cm wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub bułką tartą.
Piec k. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC.
Gdy ostygnie, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
SMACZNEGO!

Rurki Motylowe

Składniki

Ciasto

 1/2 kg mąki
 1 kostka margaryny
 1 żółtko
 śmietana (tyle aby wyrobić ciasto)
 odrobina:  proszku do pieczenia, soli, cukru

Krem do rurek

1/2 litra słodkiego mleka
półtorej (dużej-czubatej) łyżki mąki pszennej i tyle samo mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
1 masło lub margaryna




Przygotowanie

 Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować (jak ciasto na makaron). Owinąć metalowe rurki.Umoczyć w pozostałym z jajka białku,otoczyć cukrem - piec na złoty kolor.





Z mleka odlać tyle by można było rozmieszać obie mąki. Reszte mleka zagotować z 3/4 szklanki cukru, odstawić na zimny palnik i od razu wlać rozmieszaną z mlekiem mąkę,wymieszać i zagotować ciągle mieszając. Mikserem utrzeć kostkę margaryny lub masła,kłaść po łyżce ostudzonej masy, wlać zapach (rumowy,śmietankowy itp) i ucierać na puszystą masę.
Zimne rurki napełniać masą.

koktajl słodka egzotyka

Składniki

150 ml sok jabłkowy
50 ml gazowanej wody mineralnej
szczypta cynamonu
kawałek słodkiego jabłka(ze skórką)
1 łyżeczka brązowego cukru



Przygotowanie

Do szklanki włóż jabłko.Wsyp cukier i cynamon.Powoli wlewaj sok jabłkowy,a potem wode.Zamieszaj i GOTOWE!!!

szarlotka pyszna

Składniki

3 szkl.mąki
15 dag.cukru
30 dag.margaryny
1 łyżka smalcu
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka 2 kg.



Przygotowanie

Margarynę i smalec posiekać z mąką(ja margarynę ścieram na tarce o dużych oczkach)mikserem ubić jajka z cukrem,cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia na puszystą masę.Połączyć ubitą masę z mąką i posiekaną margaryną ze smalcem,wyrobić ciasto.Na wysmarowaną blachę wykładamy 2/3 ciasta i wylepiamy spód ciasta,Pieczemy na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do  180 stopni.studzimy.Jabłka obieramy,kroimy i wrzucamy do garnka na mały ogień bez wody często mieszamy(żeby było szybciej ciepłe już jabłka ugniatam tuczkiem do ziemniaków)jabłka powinny się rozpaść,dodać szczyptę cynamonu do smaku.Ciepłe jabłka wykładamy na podpieczony zimny spód.Nie przejmować się że spód zrobił się twardy taki ma być po włożeniu jabłek zmięknie.Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć kratkę na cieście ,blachę włożyć jeszcze raz do piekarnika i piec do zrumienienia kratki w 180 stopniach.Po ostygnięciu posypać szarlotkę cukrem pudrem.ŻYCZĘ SMACZNEGO

Sernik Pani Teresy

Składniki

KRUCHE CIASTO:

1/2 kostki margaryny
4 lyzki cukru
2 szkl. maki
2 jaja
poltora lyzeczki proszku do pieczenia
Z podanych składnikow - zagniesc i wyrobic kruche ciasto

MASA SEROWA:

1 kg bialego sera
1 margaryna
8 jaj
1 szkl. cukru pudru
2 budynie smietankowe
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka maki ziemniaczanej



Przygotowanie

Margaryne utrzec z 8 zoltkami i cukrem pudrem. Dodac zmielony ser, 2 cale budynie smietankowe (w proszku), proszek do pieczenia, make ziemniaczana.Ucierac. Dodac piane z 8 bialek, wymieszac-wylac na kruche ciasto. Piec 1 godzine w temp.180°C.
SMACZNEGO

środa, 4 stycznia 2012

golonka po pomorsku z szybkowaru

Składniki

1 spora golonka
10 dkg cebuli
1 por
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól,pieprz,papryka mielona do smaku



Przygotowanie

golonkę zalać w szybkowarze wrzątkiem ,posolić wodę,żeby była dość słona,zamknąć szybkowar i ogrzewać 80 min od momentu wzrostu ciśnienia.Po tym czasie otworzyć szybkowar ,golonkę poporcjować.Wywar z szybkowara usunąć ,włożyć pokrojoną golonkę,pokrojoną cebulę,por i koncentrat pomidorowy ,posypać pieprzem i papryką,zamknąć szybkowar i ogrzewać ponownie 10 min od momentu wzrostu ciśnienia.





przepis pochodzi z książki o szybkowarach

wtorek, 3 stycznia 2012

Quiche porowy

Składniki

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 kostki margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
sól, gałka muszkatołowa

Farsz:
1 kg porów
10 dag boczku
25 dag szynki
3 jajka
1 kubek śmietany (najlepiej Rama Cremefine gęsta)
3 łyżki oleju
sól, gałka muszkatołowa 

starty żółty ser do posypania



Przygotowanie

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim dno i brzegi średniej wielkości tortownicy.

Farsz:
Pory pokroić w półplasterki, udusić z trzema łyżkami oleju. Osobno usmażyć boczek i szynkę, połączyć z porami. Jajka wymieszać ze śmietaną, wlać do porów. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Całość wyłożyć na ciasto. Piec 2000C około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Podować na ciepło np. z ketchupem. Dobrze smakuje też na zimno.

Smacznego!

Filety drobiowe w miodowo-musztardowym sosie

Składniki

- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 łyzki miodu
- 4 łyżki musztardy
- 1 łyżka sosu worcester
- 1/2 łyżeczki pieprzu




Przygotowanie

Piersi po umyciu lekko rozbić - ale naprawdę lekko .
 Wlozyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.
Zmieszć składniki sosu, polać nimi mięso i piec w temp. 200 0C przez ok. 30 min - od czasu do czasu obracając.

Szybko, prosto, pysznie.

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Nalesniki z kaszanka

Składniki

Ciasto:
- 5 lyzek maki pszennej
- jajko
- 3/4 szklanki mleka
- lyzka oleju

Nadzienie:
- 20 dag kaszanki
- cebula
- 2 dag masla
- lyzka maki pszennej
- lyzka przyprawy curry

Sos:
- 2 pomidory
- pol cebuli
- lyzka oleju
- oregano, sol, pieprz





Przygotowanie

Ciasto:
Jajko, mleko,make zmiksowac i odstawic na 30 min. Nastepnie usmazyc nalesniki.

Nadzienie:
Cebule obrac, drobno posiekac i podsmazyc na masle wraz z rozdrobniona kaszanka, maka i curry.

Sos:
Cebule posiekac, pomidory sparzyc, obrac pokroic w drobna kostke i poddusic na oleju wraz z cebula i przyprawami.

Nalesniki pokryc nadzieniem, zwinac w ruloniki, polac sosem . Podsmazyc na patelni .

Pychotka.. Jedno z moich stalych ulubionych dan. Podane skladniki sa na ok 4 porcje.
Nalesniczki sa bardzo oryginalne i smaczne. Ja uzywam dodatkowo ketchupu.

Babka cytrynowo-kokosowa

Składniki

1 kstka masła (200 dag)
6 jaj(oddzielamy żółtka od białek)
1 szklanka cukru
sok z jednej cytryny
50 g wódki
szczypta soli
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
2 łyżeczki poszku do pieczenia



Przygotowanie

żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy masło,dalej ucieramy,dodajemy olej,następnie po trochę mąki,proszek do pieczenia,alkohol,szczyptę soli,sok z cytryny.Całość możemy mieszać mikserem.Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i wsypujemy 2 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy łyżką.
Formę do babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy i piec 50-60 minut w tem.175 stopni,ale czas pieczenia
zależy od piekarnika.
Smacznego.

Piekę w foremce z kominkiem -średnica u góry 23 cm,może być większa.

niedziela, 1 stycznia 2012

Rogaliki francuskie

Składniki

CIASTO:
1 kg mąki
1/2 kg smalcu
3 jaja (1 całe i 2 żółtka)
1 mały proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
10 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

DO NADZIEWANIA:
1 słoik powideł



Przygotowanie

Składniki ciasta zagnieść, wyrobić, zawinąć w ściereczkę i zanurzyć w zimnej wodzie.Wyjąć kiedy wypłynie. Rozwałkować, pokroić w trójkąty, smarować powidłami i zawijać rogaliki.Smarować rozbitym jajkiem.Piec na złoty kolor.
SMACZNEGO!!!

Pyszna złota sałatka czosnkowa

Składniki

SKŁADNIKI:
*** ok.30 dag szynki konserwowej w kawałku
*** ok.30 dag sera żółtego w kawałku(najlepiej gouda)
*** puszka kukurydzy
*** puszka ananasa
*** papryka czerwona świeża
*** 3 ząbki czosnku
*** sól,pieprz,majonez




Przygotowanie

WYKONANIE:

Szynkę i ser kroimy w kostkę(nie za drobno)ok.1cm,paprykę również w grubszą kostkę oraz ananasa.Dorzucamy kukuryczę odsączoną z puszki.
Następnie wyciskamy 3 ząbki czosnku(wydaję się dość dużo,ale w smaku ma być wyraźnie wyczuwalny).Mieszamy wszystko dokaładnie z majonezem,dosmaczamy solą i piepszem(można dodać curry) i wkładamy do lodówki aby się przegryzła. 

  REWELACJA POLECAM